Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur kan jag sluta stressa med kost och hälsa?

Jag känner mig väldigt stressad över hälsa och kost. I situationer där jag tvingas äta något onyttigt får jag ångest. Jag känner så mycket skam och dåligt samvete varje gång jag får i mig något sådant. Jag kan inte hjälpa det, utan alla tankar sitter liksom inpräntade i mitt huvud. När jag äter något dåligt känner jag mig inte tillräcklig och får ett starkt driv att träna. Egentligen vill jag nog helst bli av med detta men det går inte! Någon som känner igen sig? Har ni tips på hur jag kan sluta tänka så här? 
/Tjej, 15 år

Svar:

 • Jag vill inte skrämma upp dig, men det låter som början till en ätstörning. Jag började utveckla anorexia vid 8 års ålder och de som du beskriver känner jag igen från när jag var kanske 9/10. Prata med kuratorn i skolan, en förälder eller någon vuxen du litar på om dina problem så kan du få rätt hjälp, att arbeta med en ätstörning ensam är jättesvårt, i princip omöjligt. Men med rätt hjälp går det att bli frisk, lycka till, jag tror på dig❤️
  /15 år
 • Hej, jag kan nog inte hjälpa dig att ta dig ur detta för det kan bara du själv. Men en sak måste du försöka förstå för ditt bästa, det är ingen väg att gå. Det du beskriver låter inte helt friskt tycker jag, även om det tyvärr är vanliga tankar hos en tonåring. Jag säger inte att du inte borde uppmärksammas för det, men du är inte ensam. Det är så bra, vill jag säga, att du ser att det finns ett problem, det är även bra att du fått insikten att du vill göra något åt det. Det är de största stegen och de viktigaste, insikt.

  Nu behöver du hjälp, för det är väldigt svårt att klara såna svåra saker själv, skulle vilja säga omöjligt om man är i det. Vill verkligen att du ska förstå hur viktigt det är att du pratar med dina föräldrar, en kurator eller lärare exempelvis om hur du känner och mår. Jag vet verkligen att det är jobbigt, men det är steget till ett friskare och bättre liv. Jag hoppas att du gör rätt val, det kan du också få hjälp med genom en vuxens hjälp. Ta hand om dig, du är värd allt gott❤️
  /Tjej 15 år
 • Hej brukar också få ångest om jag äter något onyttigt och jag skulle rekommendera att ta kontakt med Bup eller en ätstörningsklinik. För detta låter som en början till en allvarlig ätstörning.
  /Kille
 • Dom andra som komenterat har bra tips som du kan följa. Jag kan inte så mycket om det här men för ett år sen ungefär så kände jag mig väldigt osäker på mig själv och att jag såg tjock ut. Det var svårt att ta mig ur den tanken, men varje gång jag såg mig själv i spegeln och fick en sån dum tanke om att jag va tjock, då började jag intala mig att det inte stämde, att jag ser bra ut och att andra antagligen inte såg mig så, att det bara är en dum tanke som alla ka få ibland.

  Men det tog ett tag innan jag faktiskt började tro på det jag sa till mig själv, men sen så började jag faktiskt bli säkrare på mig själv. Så när du får tanken om att det du åt va dåligt eller onyttigt, släng bort tanken. Om du funderar på att äta godis eller något annat med socker i och typ känner att du inte borde äta det, ät det ändå. Mina tips kanse inte är lätta och jag kanse inte vet vad jag pratar om men jag vill hjälpa dig.
  /En gång osäker fortfarande osäker, 15 år tjej
 • Hej, jag är också en tjej på 15 år och skulle gärna vilja ge dig lite tips. Jag tycker att du ska söka hjälp eller prata med en vuxen som du litar på kanske kuratorn. Det du beskriver är att du blir stressad av onyttig mat m.m Jag blir lite orolig när du skriver det för att det kan bli farligt om man inte tar tag i det så jag skulle verkligen råda dig att söka hjälp så fort som möjligt. PS. Tips där du kan få hjälp är t.ex från en kurator på en Ungdomsmottagning eller så kan du gå till skolkuratorn och om det känns obekvämt att säga vad du känner så kan du ju visa vad du har skrivit här. Lycka till!
  /#Jag tror på dig!
 • Ett tips är när jag mår skit är att jag tänker på positiva saker, du kan säga till dom som tvingar dig att äta onyttigt att jag mår dåligt när du äter den, förut åt jag mer ”Junkfood” men du kan prata med någon psykolog att du behöver hjälp med din kropp ❤️
  /Tjenare Tjena
 • Egentligen så bara ät det du känner för, så länge du får i dig allt du behöver. Jag försöker just nu komma ut ur min ätstörning och har börjat äta det som jag behöver (kolhydrater, protein och fett) och ibland om jag är sugen på något mer. Jag tränar också styrketräning. Tipsar om det då det ibland kan göra att jag mår lite bättre med min kropp. 
  /j
 • Ta kontakt med BUP eller kurator direkt, innan det blir värre. Jag har själv haft en ätstörning och det är lättare att förhindra än att bli av med.
  /23

Mer på UMO

Artikel

Bra att veta om vikt

Det finns ingen särskild vikt som alla borde ha eftersom olika personer har olika kroppar. Det viktiga är att du mår bra, äter bra mat och rör på dig lagom mycket.

Artikel

Vad är ätstörningar?

Ätstörningar är att ha problem med mat och ätande. Du som har ätstörningar mår ofta mycket dåligt och kan bli allvarligt sjuk. Men det går att må bättre och bli frisk.

Till toppen av sidan