Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur mycket hjälper ni till hemma?

Hur mycket är normalt att hjälpa till hemma om man är 13 år tycker ni? Och hur mycket hjälper ni till?

/Anonym

Svar: 

 • Jag brukar ibland laga mat. Ibland hjälper jag mina föräldrar med småsaker, som tvätt och disk. Eftersom jag är älst av tre syskon har jag mycket ansvar. Hjälp gärna dina föräldrar, de kommer bli glada. Men kom ihåg att också ha kul.
  /Mathilda
 • Från mina erfarenheter så har jag faktiskt aldrig hjälpt till mycket hemma, bara om de ber om det. Annars brukar jag bara tänka på mitt
  /Anonym tjej
 • Jag brukar ta disken, duka fram till maten och duka bort. Sedan tar jag kattlådorna för att vi har katter. Jag brukar även hjälpa till i trädgården också som till exempel att plantera blommor.
  /Tjej 16
 • Bror, jag hjälper inte till något alls, kanske tar in tallriken i diskmaskin bara.
  /Mp
 • När jag var yngre, typ din ålder, så hjälpte jag knappt till alls hemma. Jag tog hand om mitt rum och hjälpte kanske till om mina föräldrar bad mig hjälpa dem med något. Jag ångrar det nu lite för det är en bra start på att lära sig att klara sig själv.

  Jag låter troligen väldigt vuxen, men jag tror det hade varit bra om jag hjälpte till mer. Jag tycker inte att barn/tonåringar ska behöva ta hand om halva hushållet, man ska få vara barn, men passa på att lära dig att laga mat, tvätta mm nu när du lätt kan be föräldrar om hjälp. Det är bättre än att behöva lära sig det när man flyttar hemifrån och inte har någon hjälp.
  /23
 • Jag lagar mat ibland, dukar och/eller dukar av, städar huset ibland, tvättar kläder, tar hand om djuren (mata, städa osv), handlar ibland. Det är väldigt bra att hjälpa till i hemmet, och visa uppskattning för allt ens föräldrar gör. Jag får dessutom månadspeng för att jag hjälper till.
  /tjej, 16
 • Jag dammsuger, skurar golvet och dammtorkar i mitt rum några gånger i månaden. Ibland dammsuger jag i hela lägenheten. Jag och min bror turas om att slänga kökssoporna. Ibland kan jag hjälpa till med tvätten. Men det är inte så ofta. Nån gång då mamma inte hinner eller glömt sätta igång innan hon gått till jobbet. Jag och lillbrorsan får torka rent runt dörrhandtag när det blivit smutsigt för pappa säger att det är vi som skitar ner ändå. Ibland så diskar jag t ex bestick och brorsan tallrikar. Jag brukar säga till mina föräldrar att mina kompisar inte behöver hjälpa till hemma för att slippa men jag vet inte vad dom gör hemma :)
  /Batman13
 • Jag tar in diskmaskinen varannan dag, håller fint på mitt rum, viker in alla i familjens strumpor för att få lite mer pengar, hahha, o ska börja hjälpa mamma att tvätta ibland.
  /Tjej 13 år
 • hej, jag är 15 år. Själv brukar jag fixa disken, städa mitt rum, laga mat ibland, dammsuga mitt rum. Jag tycker det hör till för att ha ett hem där alla mår bra och ingen känner att den gör allt.
  /15 år
 • Jag brukar vara med och göra mat och göra maten själv ibland och jag brukar vara med och plocka undan efter maten, städa, både huset med min familj och mitt rum och jag går ut med hunden, tar hand om hunden och ger den mat, går ut med kaninen och ger den mat och rensar rabatten på sommaren och sådant.
  /Jag är 12 år...
 • Jag själv hjälper ganska mycket. Jag sköter disken, gör mat, hänger byk, sopsorterar, för ut sopor, klipper gräset, rensar ogräs, dammsuger, tvättar fönster osv. Inte varje dag förstås och inte allting på en dag men jag gör lite varje dag, även fast mina föräldrar inte skulle be om det. Jag vet inte med er andra, men jag själv tycker man ska respektera sina föräldrar och hjälpa dem när det behövs (gäller också såklart alla andra människor, inte bara föräldrar).
  /Lykke
 • Som trettonåring tycker jag att det är lagom att tömma diskmaskinen och ta ut soporna någon/några gånger i veckan. Det var ungefär det jag gjorde i den åldern, tog ut hunden en gång om dagen också, men jag hjälpte inte till överdrivet mycket :)
  /Tjej, 20
 • Jag hjälper till med diskmaskinen, bäddar min säng, städar mitt rum, går ibland ut med soporna, tar hand om katten och lagar mat ibland! Jag skulle säga att det är en motlut mängd
  / 13 årig tjej HEHE
 • Jag brukar ställa in och ut i diskmaskinen i stort sätt varje dag. Sen varierar det hur många gånger om dag det händer, men ungefär 2 ggr kanske. Sen städar jag en av våra två toaletter. Sen plockar jag även ofta hemma om det skulle vara stökigt (plocka undan skorna i hallen, fixa kuddarna/filtarna i soffan) eller bara allmänt fixa till så att det ser fint ut hemma.
  /städaren
 • Jag brukar ta ut disken, dammsuga och tvätta kläder
  /fortnite slayer

Mer på UMO

Svara varandra

Föräldrarna ser bara mina syskon och inte mig

Det enda tillfällena de ser mig är när jag gör fel. Jag hjälper ofta till med många små saker i hemmet, men det nämner det aldrig. De tjatar ofta mer på mig om att jag ska hjälpa till med saker än mina syskon som gör färre saker självmant.

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Artikel

Bråkigt med föräldrar eller andra vuxna hemma

Det är inte konstigt att bli arg på och bråka med sina föräldrar eller någon annan vuxen hemma ibland. Men om du tycker att det är mycket bråk och att det gör er relation sämre, är det bra om ni försöker göra något för att lösa det.

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Till toppen av sidan