Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Är det värt att boka tid på ungdomsmottagningen?

Hej. Jag funderar på att boka tid på ungdomsmottagningen för att jag mår dåligt, men jag är rädd att de inte ska ta det på allvar eller tycka att jag överdriver. Och jag vill inte att mina föräldrar ska få reda på det. Är det värt att boka tid och vart går man om man tror att man är deprimerad?
/Anonym

Svar:

 • JA! Boka tiden och gå dit. Det är något som tynger dig och det bästa är att ta det säkra före det osäkra, eller hur? Boka tid där nu! Jag gjorde det och är så glad för att jag fick så bra hjälp. Hoppas det löser sig, kram<3 
  /Tjej, 17
 • Halloj, ja, jag tror du ska gå och prata med ungdomsmottagningen. Jag själv behöver oxå prata med någon och vill inte att mina föräldrar ska få veta. Men ja, om du mår dåligt är det helt klart värt att prata med någon.
  /Tjej 15
 • Hej, jag har gått till ungdomsmottagninen en gång. Då var jag där egentligen av en annan anledning än min mentala hälsa, fast jag pratade ändå med en psykolog som frågade om hur jag mådde m.m och jag tyckte att jag blev tagen på allvar. Enligt mig är det värt att boka tid, om det inte hjälper dig behöver du ju inte gå flera gånger.
  <3
 • Ja det är absolut rätt.
  /PUNKT.
 • Ja. Jag har pratat med en kurator på ungdomsmottagningen i ett år och det har hjälpt mig jättemycket. Jag var också orolig att de inte skulle ta mig på allvar, men min kontakt med dem har bara varit positiv. Jag fick även hjälp att gå till en vårdcentral och få antidepressiva när jag och min kurator insåg att det behövdes. 
  /Tjej 18
 • Hej! Om du mår dåligt är det självklart värt att prata med någon. Det är bäst att du redan från start försöker skaffa hjälp innan det går för långt. För desto snabbare du försöker bli glad igen, desto lättare kommer det bli att finna tillbaka lyckan. Jag tycker du ska lyssna på dina känslor direkt och agera, va snäll mot dig själv.

  Prova gå till ungdomsmottagningen och se hur det känns, hjälper det att prata med någon så fortsätt med det. Då kan du fortsätta gå hos UM, kanske träffa en kurator och ta det därifrån. En kurators jobb är att hjälpa alla, med alla problem så var inte rädd för att inte bli tagen seriöst, för det kommer du. Kram på dig.
  /xoxo
 • Gör det!!! Det kommer bli mycket bättre för dig! Jag har varit i samma sits och jag tog hjälp och tänk på att dom där är utbildade att hjälpa människor. Man kan inte hjälpa någon om man inte tar det på allvar. Det kommer dom göra, jag lovar❤️❤️
  /Tjejen med stort självförtroende
 • Absolut! Ungdomsmottagningar är bäst!
  /:)))))))))
 • Ungdomsmottagningen är en fantastisk resurs. Min enda erfarenhet är genom min sambo men hon har varit så nöjd. Hon tänkte ofta i banorna "tänk om de inte vill hälpa mig" eller "tänk om de tycker att jag mår för bra". Vad jag förstår är det ganska vanligt att tänka så när man behöver hjälp. En del ungdomsmottagningar har "bara" kuratorer och har du en depression kan du kanske behöva hjälp från en psykolog och då kan det vara BUP eller vuxenpsykiatrin (beroende på vilken sida av 18 du är) som har rätt resurser.

  Ungdomsmottagningen kan dock hjälpa dig att hitta rätt och att (som min sambo) ha möten med ungdomsmottagningen i väntan på att få tid hos en psykolog kan verkligen hjälpa. Jag tycker absolut du ska boka en tid så kommer de hjälpa dig.

  Ungdomsmottagningen har tystnadsplikt mer information om den kan du hitta här på deras sida och är du osäker på något är det bara att fråga dem. Hur som helst tror jag att det kan var vara bra att berätta för dina föräldrar men det är ju något du kan prata med ungdomsmottagningen om.
  /Kille, 21
 • Ja! det tycker jag absolut att du ska göra, deras jobb är att hjälpa ungdomar som har olika sorters problem, oavsett hur "allvarliga" de är! Allas problem är viktiga och du är inte mindre "valid" bara för att någon har det sämre. De kommer inte tycka att du överreagerar för det är deras JOBB, att hjälpa alla ungdomar som är i behov av hjälp. Hoppas du tar dig modet att gå dit och att du så småningom kan må bättre<3
  /15
 • Ja, inget problem är för stort eller för litet för ungdomsmottagningen, de hjälper mer än gärna till och kan även hjälpa dig att få kontakt med andra ”vårdtjänster” typ psykolog, kurator eller liknande. Lycka till och fortsätt kämpa☺️☺️
  /Trosbärande kille 03
 • Allting du känner är viktigt och det kommer de förstå
  /anonym
 • Jag tycker absolut att du ska kontakta ungdomsmottagningen! De är där för att kunna hjälpa dig och kommer lyssna på dina problem och försöka hjälpa dig. Och dina föräldrar kommer ändå inte få veta om du har bokat tid eftersom påminnelsen (smset) går till dig. Jag känner själv många som har fått hjälp av ungdomsmottagningen på många olika sätt!
  /Ung tjej
 • Asså de har ju tystnadsplikt å sånt, du kan boka tider efter skolan så att du inte missar skolan (dina föräldrar kan ju se att du har frånvaro å sånt å då blir du ju ”avslöjad”) Tror att umo e enda stället som du kan gå till utan att föräldrar vet, så du kan ju iaf först vända dig dit. Sen e de inte säkert att de kan hjälpa dig om du tror att du e deprimerad, de e ändå bara kuratorer och e inte alltid tillräckligt utbildade för att hjälpa dig me sånt, men ja tycker att du borde testa. för du kan sluta gå dit när du vill å som sagt behöver dina föräldrar inte veta. (en psa dock, tystnadsplikten gäller inte om de blir oroliga för dig - anmälningsplikt. så typ om du självskadar måste de kontakta dina föräldrar)
  /:)
 • Du kan också prata med skolsystern.
  /anonym
 • Ja, jag tycker att du ska göra det.
  /Anonym tjej ❤️
 • JA! Jag tycker att du ska göra det
  /Anonym tjej 300

Mer på UMO

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här finns listor med ställen du som ger stöd på telefon, chatt och mejl.

Artikel

UMO frågade: Vem pratar du med för att få stöd?

UMO ställde frågan "Vem pratar du med om du till exempel mår dåligt eller oroar dig för något?" Här är några av svaren.

Till toppen av sidan