Panik - lämna sidan!

Är det värt att boka tid på ungdomsmottagningen?

Hej. Jag funderar på att boka tid på ungdomsmottagningen för att jag mår dåligt, men jag är rädd att de inte ska ta det på allvar eller tycka att jag överdriver. Och jag vill inte att mina föräldrar ska få reda på det. Är det värt att boka tid och vart går man om man tror att man är deprimerad?
/Anonym

Skriv ditt svar

Svar:

 • Halloj, ja, jag tror du ska gå och prata med ungdomsmottagningen. Jag själv behöver oxå prata med någon och vill inte att mina föräldrar ska få veta. Men ja, om du mår dåligt är det helt klart värt att prata med någon.
  /Tjej 15
 • Hej, jag har gått till ungdomsmottagninen en gång. Då var jag där egentligen av en annan anledning än min mentala hälsa, fast jag pratade ändå med en psykolog som frågade om hur jag mådde m.m och jag tyckte att jag blev tagen på allvar. Enligt mig är det värt att boka tid, om det inte hjälper dig behöver du ju inte gå flera gånger.
  <3
 • Ja det är absolut rätt.
  /PUNKT.
 • Ja. Jag har pratat med en kurator på ungdomsmottagningen i ett år och det har hjälpt mig jättemycket. Jag var också orolig att de inte skulle ta mig på allvar, men min kontakt med dem har bara varit positiv. Jag fick även hjälp att gå till en vårdcentral och få antidepressiva när jag och min kurator insåg att det behövdes. 
  /Tjej 18
 • Hej! Om du mår dåligt är det självklart värt att prata med någon. Det är bäst att du redan från start försöker skaffa hjälp innan det går för långt. För desto snabbare du försöker bli glad igen, desto lättare kommer det bli att finna tillbaka lyckan. Jag tycker du ska lyssna på dina känslor direkt och agera, va snäll mot dig själv.

  Prova gå till ungdomsmottagningen och se hur det känns, hjälper det att prata med någon så fortsätt med det. Då kan du fortsätta gå hos UM, kanske träffa en kurator och ta det därifrån. En kurators jobb är att hjälpa alla, med alla problem så var inte rädd för att inte bli tagen seriöst, för det kommer du. Kram på dig.
  /xoxo
 • Gör det!!! Det kommer bli mycket bättre för dig! Jag har varit i samma sits och jag tog hjälp och tänk på att dom där är utbildade att hjälpa människor. Man kan inte hjälpa någon om man inte tar det på allvar. Det kommer dom göra, jag lovar❤️❤️
  /Tjejen med stort självförtroende
 • Absolut! Ungdomsmottagningar är bäst!
  /:)))))))))
 • Ungdomsmottagningen är en fantastisk resurs. Min enda erfarenhet är genom min sambo men hon har varit så nöjd. Hon tänkte ofta i banorna "tänk om de inte vill hälpa mig" eller "tänk om de tycker att jag mår för bra". Vad jag förstår är det ganska vanligt att tänka så när man behöver hjälp. Ungdomsmottagningen har "bara" kuratorer och har du en depression kan du kanske behöva hjälp från en psykolog och då är det BUP eller vuxen psykiatrin (beroende på vilken sida av 18 då är) som har rätt resurser.

  Ungdomsmottagningen kan dock hjälpa dig att hitta rätt och att (som min sambo) ha möten med ungdomsmottagningen i väntan på att få tid hos en psykolog kan verkligen hjälpa. Jag tycker absolut du ska boka en tid så kommer de hjälpa dig.

  Ungdomsmottagningen har tystnadsplikt mer information om den kan du hitta här på deras sida och är du osäker på något är det bara att fråga dem. Hur som helst tror jag att det kan var vara bra att berätta för dina föräldrar men det är ju något du kan prata med ungdomsmottagningen om.
  /Kille, 21
 • Ja! det tycker jag absolut att du ska göra, deras jobb är att hjälpa ungdomar som har olika sorters problem, oavsett hur "allvarliga" de är! Allas problem är viktiga och du är inte mindre "valid" bara för att någon har det sämre. De kommer inte tycka att du överreagerar för det är deras JOBB, att hjälpa alla ungdomar som är i behov av hjälp. Hoppas du tar dig modet att gå dit och att du så småningom kan må bättre<3
  /15
Till toppen av sidan