Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Är det okej att tycka synd om sig själv när andra har det värre?

När är det okej att tycka synd om sig själv? Jag har ett fantastiskt liv om man jämför med utsatta människor i sjukdom eller krig. Men mitt liv är inte en dans på rosor och jag vill tänka på mig själv utan att få skuldkänslor.

Tillexempel föll jag offer för psykisk våld hemma, men det var aldrig fysiskt. Det känns inte rätt att tycka synd om mig själv när jag vet att andra har det värre. Men jag vet att jag måste reflektera för att läka. Och det skulle vara skönt att få tycka synd om sig själv någon gång. Vad tycker ni?

/Eli

Svar:

 • Det är helt okej att tycka synd om sig själv ibland. Alla gör det, det viktiga är att man finner kraft att ta tag i sina problem.
  /Bengeboy
 • Jag tycker att det alltid är okej att tycka synd om sig själv (om man inte gjort något som totalt är ens fel). Om man alltid tänker att andra har det värre är väl inget problem i världen stort, eller? Någon ute i världen har det dåligt ekonomiskt och barn ute i tjotahiti dör av svält. Det är inte så att du kan lösa det. Put yourself first!! Gatekeep, gaslight, girlboss <3
  /weeee
 • Ja, man har alltid rätt att tycka synd om sig själv och man har alltid rätt till att ogilla hur saker är i ens eget liv. Det är en idé vi har fått för oss på sistone att bara för att andra har det sämre än en själv så får man inte klaga. Om det är andra som säger till dig att de inte tycker att man ska få klaga när det finns folk som har det värre än själv så är det bra att ha andra åsikter. För om man tänker så så invaliderar man sina egna tankar och känslor. Det är en annan sak om man säger att ingen har det värre än du själv, för det kan du aldrig riktigt veta, men yes.
  /19-åring
 • Jag tycker det är viktigt att man får tycka synd om sig själv. Jag tycker synd om mig själv när mina bröder inte hjälper till och låter mig göra allt. De är några år äldre än mig och kan varken städa eller ta tvätten. Därför måste jag göra det hela tiden.
  //14 årig tjej
 • du får tycka synd om dig själv, bara för att du "har det bättra än andra" så betyder inte det att dina känslor är mindre värda!
  /<3
 • ja såklart
  /anonym
 • Självklart får du tycka synd om dig själv! Kommer nästan alltid finnas människor som har det värre men ibland måste man vara "lagom" självisk för att kunna må bra! Att förminska sina egna känslor gör bara saken värrre! Självklart är det hemskt att utsättas för psykiskt våld, det är helt okej att du tycker det är hemskt också för det är det! Jag hoppas du kan acceptera att dina känslor om saker och ting också räknas och kan vara jobbiga. Hoppas också du mår bättre eller åtminstone snart mår bättre! Kram!
  /Vill hjälpa :)
 • Du SKA tycka synd om dig själv ibland det är naturligt och jag har känt samma känsla men alla i min närhet sa att jag får tycka synd om mig själv det som händer andra ska man ju också tänka på men du får vara lite ledsen och tycka synd om dig själv❤️🤗
  /En tjej som vet hur det känns ☺️
 • Jag tycker att du borde få tycka synd om dig själv. Det är inte så att de som har det värre blir glada för att någon går runt och INTE tycker synd om sig.
  /Tofslan
 • Självklart får du tycka synd om dig själv! Man kan tycka synd om sig själv och andra samtidigt. Det skulle vara otroligt jobbigt om bara den personen som mår sämst får tycka synd om sig själv. Det kan också vara bra att ”tycka synd” om sig själv om det också kan få en att agera för att göra det bättre.

  Jag tänkte förr att bara de som verkligen är deprimerade har ”rätt” att gå till psykolog och eftersom jag inte är det så borde jag inte göra det, men är det inte bättre att man får hjälp innan man blir deprimerad snarare än efter? Då kan man förebygga och förhindra att det blir värre. Tycka synd om sig själv och gråta lite är nyttigt, så länge du inte låter det ta över resten av ditt liv. Det kan också vara bra att få hjälp att bearbeta det du blev utsatt för.
  /24
 • Men gumman. Självklart får du tycka synd om dig själv. Det kommer alltid vara nån som har det värre. Ibland så känns det skönt att tycka synd om sig själv. Och slippa hela tiden vara perfekt.
  /Tjej
 • Nej det är inte okej
  /Amanda
 • Ja!
  /En vän
 • Hej!✨ Det är helt okej att tycka synd om sig själv, men sen kan det också vara bra att komma ihåg att andra människor har det värre🦋lycka till❤️
  /anonym❤️
 • Jag tänker så här: om det är väldigt kallt och en fryser, så blir en ju inte varmare av att veta att det finns andra platser där det är ännu kallare och folk fryser ännu mer. En kan få perspektiv och känna tacksamhet över att det inte är jättekallt där en själv bor. Men det betyder inte att kylan där en själv bor försvinner och en slutar frysa. En behöver ändå en varm filt för att bli varm. Hoppas att min metafor var begriplig... Om du själv känner att du behöver reflektera för att läka och att det då ingår att få lov att tycka synd om dig själv, tycker jag det låter som att du är inne på rätt spår. Ta hand om dig <3
  /L
 • Nu är det så här: Psykisk ohälsa finns i små och stora former och det går inte att undvika att må dåligt ibland oavsett hur bra man har det med ekonomi, relationer , hälsa osv eftersom vi är alla människor och ångest existerar hos alla.

  Bara för att det är hemskt krig i Ukraina betyder det inte att du inte borde få vara förkrossad över att ditt prov gick dåligt om du kämpat hårt med det eller att du blir förkrossad över att du har mens och fick en elak kommentar på instagram , hormoner kan ställa till det och FÅR ställa till det , det är okej att bli ledsen över saker man inte ens förstår varför för kroppen gör som den vill ibland.

  Om du var i kriget i Ukraina hade du reagerat likadant som de som är utsatta men om de i Ukraina bytte liv med dig hade de varit ledsna över mindre saker än krig också för kroppen hittar alltid något att bli irriterad eller ledsen över. Du får må dåligt sålänge du inte beter dig elakt mot någon annan pga det.
  /Selma
 • Hej Eli! Jag tycker det är okej att tycka synd om sig själv när andra har de värre. Alla mår dåligt och det är helt okej. Min kompis har självmordstankar och jag tycker synd om mig själv. Hoppas du fick de svaret du hade velat få :)
  /Hilda <3
 • Det är okej och mer än okej att tycka synd om sig själv för du själv är prio ett att må bra och ha det bra.
  /Alias
 • Att veta att andra har det värre är ju inte detsamma som att du själv har upplevt det, eller hur? För det vi upplever själv är det som påverkar oss och formar oss. Sen är vi alla olika och det någon tycker är hemskt kanske en annan inte skulle bry sig om alls, så tankesättet att ”någon har det värre” är inte till någon tröst. Ha inga skuldkänslor för det - men var uppmärksam på att inte älta det du varit med om för det kan göra dig bitter och få dig att må ännu sämre. Det är tyvärr så att det är mycket vi inte kan göra något åt vad gäller sånt vi upplevt men vi kan alltid göra något åt vår inställning till det som hänt. Det är viktigt att våga känna känslorna, att reflektera över det som hänt men också att tänka framåt; hur ska jag gå vidare? Vilken människa vill jag vara? Hur kan jag ta lärdom av det som hänt (t ex kanske du vet vad du ska undvika för något i dina relationer)?
  /MammaMia
 • Ja.
  /ja
 • Du har all rätt att tycka synd om dig själv. Ett tips är bara att inte klaga för mycket till andra, då vissa ser det som irriterande.❤️
  /Anonym
 • Jag liter av panikångest och tycker ofta synd om mig själv. Det hjälper mig att acceptera att jag inte mår så bra just nu.
  /Tjej 16
 • Du har såklart rätt till det! Dina känslor är viktiga oavsett och det kommer alltid finnas folk som har de värre :)
  /❤️
 • Jag håller helt med! Detta är något som jag tänker på mycket i vardagen. Att jag har ett perfekt liv jämfört med andra. Men om jag bara stannar upp och kollar så märker jag snart att det inte är så perfekt. Ingens liv är perfekt. Det kommer alltid att finnas den där lilla sorgen eller ilskan inom en oavsett om man vill det eller inte.

  Jag har svårt att tänka mig hur det är för de som har det värre än mig, men jag försöker varje gång att tänka att jag också har problem. Om jag på något sätt ska kunna hjälpa dem som har det värre måste jag själv må bra. Det kanske låter hel galet men ibland måste man få tänka på sig själv först.
  /Det fixar sig nog ska du se!🥰❤️
 • Psykiskt våld är svårare att läka en fysiskt tror jag. Dina känslor har icke med andra att göra, man ska inte blanda andras med sitt eget välbefinnande. Att må dåligt är icke att tycka synd om sig själv tror jag, och det är bra att tänka på innan man skaffar hjälp. Med vänlig hälsning.
  /AN
 • Du har rätt att tycka synd om dig själv. Oavsett hur dåligt andra har det så får man inte bli behandlad på ett dåligt sätt som du blev.
  /M:et

Mer på UMO

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Artikel

Att prata om sin ångest på en ungdomsmottagning

Här får du se en film om hur det kan vara att prata om sin ångest med någon på en ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan