Använda våra varumärken

Vi vill gärna att UMO, Youmo och Fimpaaa! används som kunskapskälla. Samtidigt är det viktigt att innehållet inte tas ur sitt sammanhang. Därför har vi riktlinjer kring hur materialet på sajterna och i appen får användas.

Bäst att visa direkt från sajten

Eftersom allt material på UMO, Youmo och Fimpaaa! är framtaget och anpassat för webben bör det i största möjliga mån också presenteras direkt från webben eller i appen. Det är där som materialet bäst kan nyttjas. En annan viktig anledning till direkt användning är att materialet ofta består av flera delar, såsom text, bild och länkar till kompletterande information. Detta bildar en helhet som ger största möjliga mervärde till besökaren. Det finns en risk att innehållet förlorar sitt sammanhang om du klipper och klistrar ihop ett eget material i till exempel Word eller i PowerPoint.

UMO, Youmo och Fimpaaas texter

Texterna på UMO, Youmo och i Fimpaaa! är skyddade av upphovsrätten. Det innebär att du gärna får citera delar av innehållet men att du inte kan använda hela texter i ett eget material.

När du citerar ska det framgå var texten är hämtad ifrån.

Givetvis går det bra att länka till sidor på UMO.se, Youmo eller Fimpaaa! Använd då gärna logotyper som går att ladda ner från webbplatsen under sidan för Informationsmaterial UMO, Informationsmaterial FimpaaaInformationsmaterial Youmo.

Du kan även skriva ut hela sidor från UMO och Youmo. Då får du dem i en utskriftsmall med logotyp och vem som har producerat materialet.

UMO, Youmo och Fimpaaas bilder

Även UMO:s, Youmos och Fimpaas bilder är upphovsrättsligt skyddade. Bilderna är en del av varumärkena och får inte användas för att illustrera innehåll som inte kommer från UMO.se, Youmo.se eller Fimpaaa!

UMO, Youmos och Fimpaas filmer

Alla UMO:s, Youmos och Fimpaaas filmer ligger på Youtube. Det innebär att du kan spela dem antingen direkt från sajterna eller från Youtube.com. Ni kan även bädda in våra filmer i era egna kanaler. Då ska hela filmen med UMO:s, Youmos eller Fimpaaas logga på användas. Filmerna får inte redigeras eller användas utan källhänvisning. Gå in på UMO:s kanal på Youtube för att hitta alla UMO:s, Youmos och Fimpaaas filmer.

Skärmdumpar

Sidhuvudet med UMO:s eller Youmos logotyp ska synas om du gör skärmdumpar av sajterna. Detta är för att skärmdumpen ska visa varifrån materialet kommer och på så sätt sätta det i ett sammanhang.

Varumärkesmanual

I UMO:s varumärkesmanual finns information om varumärket UMO samt riktlinjer för hur logotypen får användas, vilka färger och typsnitt som ingår i varumärket med mera. Vill du få tillgång till varumärkesmanualen hör av dig till Lotta Nordh Rubulis, varumärkesansvarig för UMO.se här:

För dig som är journalist

När du vill ange UMO som källa, skriver du www.umo.se. Du kan även skriva UMO.se i flytande text.

För Youmo skriver du www.youmo.se, Youmo eller Youmo.se

Använder du information i appen Fimpaaa! ska UMO.se anges som källa.

Ange alltid upphovsman till illustrationer och fotografier.

Vill du som journalist komma i kontakt med UMO besök vår sida för presskontakter.

Ytterligare frågor

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka ditt ärende godkänner du att vi hanterar din e-postadress. Läs mer om hur UMO hanterar personuppgifter här.

Till toppen av sidan