Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför tar det tid innan medicinen mot depression hjälper?

Fråga

Jag har börjat äta ett antidepressivt läkemedel och undrar varför det kan ta upp till tre veckor innan medicinen börjar verka? Borde inte läkemedlet börja verka direkt?

Svar

Som du skriver kan det ta flera veckor innan det antidepressiva läkemedlet börjar verka. Men det skiljer sig från person till person. Det är inte säkert varför det är så, men det handlar om att det tar tid för hjärnan att ställa om sig.

Det kan kännas jobbigt att fortsätta med medicinen innan den har börjat verka, men det brukar oftast kännas bättre efter ungefär tre veckor. Vissa kan få biverkningar innan de börjar må bättre, till exempel bli mer oroliga eller få svårt att sova. Såna biverkningar brukar försvinna efter de första veckorna.

Meningen med antidepressiva läkemedel är att du ska må bra, vara fri från depression och ångest. Läs mer här om läkemedel vid depression.

Med vänliga hälsningar
Kenneth Nolkrantz, läkare, specialist i allmänmedicin

Mer på UMO

ArtikelNedstämdhet

Nedstämdhet går ofta över efter ett tag. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre och du kan få hjälp om du behöver.

ArtikelVårdcentral

En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

Ungdomsmottagningen

Här hittar du innehåll om ungdomsmottagningen.

ArtikelFilm: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Här kan du se en film om varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig.

Till toppen av sidan