Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför får jag inte utlösning vid sex?

Fråga

Jag har ofta svårt att komma under samlag. Jag tycker att det är jätteskönt men får ändå inte orgasm och utlösning. Jag har träffat en partner som jag tycker väldigt mycket om och som jag tänder på. Nu kan jag inte sluta tänka på att jag inte kan komma. Vad ska jag göra?

Svar

Alkohol och vissa typer av mediciner kan göra det svårare att få utlösning. En annan vanlig orsak är stress. Det behöver inte vara att du känner dig stressad i vardagen. Men det kan bli svårare att få utlösning om du blir stressad av en tanke eller en känsla under en kort stund när du har sex.

Mitt råd till dig är att försöka att strunta i utlösningen.

En vanlig tanke är: "Tänk om jag inte får utlösning den här gången heller!" Att tänka så kan räcka för att utlösningen inte ska komma. Det liknar att ha svårt att somna. Om man oroar sig för att inte kunna somna och tänker "tänk om jag inte kommer att kunna somna", så blir det ofta svårare att somna.

Att ha sex innebär att slappna av och släppa lite på hämningar. Det kan försvåra avslappningen om man oroar sig och tänker på att man inte kommer att få utlösning, att man inte är tillräckligt bra eller snygg, eller att det inte är tillräckligt skönt för den man har sex med. Såna tankar stör själva inlevelsen.

Så istället för att bekymra dig om att få utlösning behöver du försöka tänka att det inte spelar någon roll. Tänk så här "Det viktiga är att vi har det skönt." När du tänker så minskar du stressen och blir mer avslappnad och närvarande.

Att tänka så här kommer inte göra att du får utlösning på en gång. Du behöver öva dig på att strunta i utlösningen och att se den som oviktig. Till slut har kroppen och hjärnan accepterat att det inte spelar någon roll och då kommer utlösningen att komma av sig själv.

Det är bra att veta om att orgasm och utlösning inte är samma sak. Vissa får orgasm men ingen utlösning. För andra är det tvärtom. Men det vanligaste är att orgasm och utlösning kommer samtidigt.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Alkohol

Innehåll om alkohol.

UMO-podden

Jag får inte orgasm när vi har sex

09. "Försöker jag komma jättemycket blir jag jättespänd och då låser det sig."

När sex inte funkar som du vill

Innehåll om när sex inte funkar som man vill.

Till toppen av sidan