Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför får jag inte utlösning vid sex?

Fråga

Jag har oftast svårt att komma under samlag. Samtidigt som jag tycker det är jätteskönt når jag inte ända fram så lätt. Jag har träffat en partner som jag tycker om väldigt mycket och som jag tänder på. Nu kan jag inte sluta tänka på att jag inte kan komma. Vad ska jag göra?

Svar

Saker som ofta gör det svårare att få utlösning är alkohol och vissa typer av mediciner. En annan vanlig orsak är stress. Det behöver inte vara att du känner dig stressad. Men att du under en kort stund blir stressad av en tanke eller en känsla kan göra det svårare att få utlösning.

En vanlig tanke i just de här fallen är: "Tänk om jag inte får utlösning den här gången heller!" En sån tanke kan räcka för att utlösningen inte ska komma. Det kan jämföras med att ha svårt att somna. Om du oroar dig för att inte kunna somna och ligger och tänker "tänk om jag inte kommer att kunna somna", så blir det också ofta svårare att somna.

Att ha sex innebär att slappna av och släppa lite på tankar och hämningar. Tankar som kan försvåra avslappningen kan vara oro för att du kanske inte kommer att få utlösning, att du kanske inte är tillräckligt bra eller snygg, eller att det inte är tillräckligt skönt för den du har sex med. Såna tankar stör själva inlevelsen.

Så istället för att bekymra dig om att få utlösning behöver du göra tvärtom, strunta i den. Tänk till exempel "det spelar ingen roll om jag får utlösning. Det viktiga är att jag har det skönt." När du tänker på det sättet så minskar du stressen och blir mer avslappnad och närvarande.

Det här kommer inte att lösa dina problem på en gång, utan du behöver öva dig på att strunta i utlösningen och att se den som oviktig. Till slut har kroppen och hjärnan att ha accepterat att det inte spelar någon roll och då kommer utlösningen att komma av sig själv.

Mitt råd till dig är att fortsätta njuta av sex, men strunta i utlösningen tills den så småningom kommer av sig själv.

Med vänliga hälsningar

Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan