Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför får jag bara lite mens nu med p-piller?

Fråga

Jag är 24 år och tycker min mens är konstig. Min mens blivit mycket kortare, jag blöder inte alls lika mycket längre och inte lika många dagar sen jag började med p-piller.

När jag hade mens sist blödde jag inte något alls dag två under själva dagen, men sen under kvällen kom det tillbaka igen. Vad kan det bero på?

Svar

Det du beskriver låter alldeles som det ska. När du använder p-piller är det vanligt att mensen blir både kortare och mindre. Det beror på att hormonerna i p-piller gör att slemhinnan i din livmoder inte byggs upp och blir lika tjock som under en vanlig menscykel. Då behöver du inte heller blöda lika mycket.

Även för de som inte använder p-piller kan blödningsmängden och antalet dagar du blöder variera. Många har en liknande mens som du. Mensen kan ta paus någon halv eller hel dag för att sedan börja igen. Det är inte tecken på att något är fel.

Om du funderar mer på det här kan du boka en tid hos barnmorskan du träffade när du fick dina p-piller. Då får du mer information och ni kan diskutera hur du tycker det funkar med dina p-piller.

Med vänliga hälsningar

Ulrika Damström, barnmorska

Till toppen av sidan