Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför får jag bara lite mens nu med p-piller?

Fråga

Jag tycker att min mens har blivit konstig sen jag började med p-piller. Den har blivit mycket kortare, jag blöder inte alls lika mycket längre och inte lika många dagar.

När jag hade mens sist blödde jag inte något alls dag två under själva dagen, men sen under kvällen kom det tillbaka igen. Vad kan det bero på?

Svar

Det du beskriver låter precis som det ska. När du använder p-piller är det vanligt att mensen både minskar och blir kortare. Det beror på att hormonerna i p-piller gör att slemhinnan i din livmoder inte byggs upp och blir lika tjock som under en vanlig menscykel. Därför blöder du inte heller lika mycket.

Även för dem som inte använder p-piller kan mängden blod och antalet dagar de blöder variera. Många har en liknande mens som du. Mensen kan ta paus en halv eller hel dag för att sen börja igen. Det betyder inte att något är fel.

Boka en tid på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du fortfarande funderar över din mens eller dina p-piller.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

P-piller

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne.

Artikel

Oregelbunden eller utebliven mens

Oregelbunden mens betyder att mensen inte kommer vid samma tid varje månad. Oregelbunden eller utebliven mens kan bero på flera olika saker. I början när du har mens är det vanligt att den är oregelbunden.

Artikel

Om mens

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

Till toppen av sidan