Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad händer om man kontaktar socialtjänsten?

Fråga

Jag undrar vad som händer när jag tar kontakt med socialtjänsten? Måste jag vara hemma om de ska göra en utredning?

Svar

När du kontaktar socialtjänsten, eller soc som det också kallas, så lyssnar de på dig och ställer frågor om det du söker stöd och hjälp för.

De bedömer också om din situation är allvarlig så att de behöver skydda dig akut. De skyddar dig direkt om du till exempel blir utsatt för våld eller sexuella övergrepp hemma. Om du behöver skyddas från din familj ser soc till att du är i säkerhet innan de kontaktar din familj.  

Ibland behöver soc göra en så kallad utredning. Då tar de reda på om du behöver skydd eller stöd och i så fall på vilket sätt. I utredningen får både du och dina föräldrar berätta hur du har det. Soc kan också behöva prata med andra som du känner, till exempel släktingar och lärare.  
 
Soc kan hjälpa dig på många olika sätt och det är deras uppgift att ta reda på vad som är bäst för dig och din familj. Det vanliga är att man tillsammans kommer överens om vilket stöd som passar bäst.  

Här kan du läsa om vad som händer steg för steg när du kontaktar soc.

För att kontakta socialtjänsten ringer du till växeln i kommunen du bor i och ber att få bli kopplad till socialtjänsten. Det finns länkar till alla kommuner hos Sveriges kommuner och regioner.  

Du kan ta hjälp av en vuxen du litar på om du tycker det känns jobbigt att själv kontakta socialtjänsten, till exempel någon inom elevhälsan eller någon på en ungdomsmottagning. De är vana att hjälpa unga med såna saker.

Med vänliga hälsningar 
Sara André, kurator

Mer på UMO

Frågor & svar

Vad krävs för att få socialbidrag?

Jag är studerande, 19 år och gravid. Jag har svårt att bo hemma eftersom jag har dålig kontakt med min mamma och skulle behöva en egen bostad till mig och barnet.

Egna berättelser

Familjen slog mig för att jag festade

Jag är livrädd att lämna men kan inte vara mer redo att ta steget bort från min familj. Jag hatar dem, men jag är för livrädd att gå till socialen, mer livrädd än att bli dödad av min familj.

Egna berättelser

Min pappa bryr sig bara om sig själv

Jag tänkte skriva och berätta lite här om det som jag inte kan säga direkt till honom. Min pappa bryr sig egentligen bara om sig själv, men jag tror att han försöker inbilla sig motsatsen.

Till toppen av sidan