Panik - lämna sidan!
Fråga

Vad händer om jag varken äter kött eller bönor?

Fråga

Jag tycker inte om att äta kött, och äter det nästan aldrig. Men, måste man äta bönor och sånt för att få i sig proteiner? Vad händer om man inte gör det, påverkar det hur man växer?

Svar

Du kan äta annan mat som innehåller protein, till exempel fisk, mjölk och bröd. Det viktiga är att du äter allsidigt och varierat och inte hoppar över måltider. Du behöver inte äta just bönor eller kött för få i dig proteiner.  

Protein är viktigt för kroppen och om du får brist på protein så växer du sämre. Men, i Sverige är det ovanligt med proteinbrist om du inte svälter dig själv, som till exempel vid anorexi.

Kött och bönor innehåller däremot andra näringsämnen som du behöver för att må bra. Det viktigaste är järn. Järn behövs för att du ska vara pigg och orka göra saker. Om du inte äter kött eller bönor bör du ersätta det med annan mat som också innehåller järn. Till exempel ärter, linser, fisk, ägg, gröna bladgrönsaker, torkad frukt, nötter, frön och spannmål av fullkorn.

Mjölkprodukter innehåller inget järn alls. 

Det finns många bra böcker om vegetarisk matlagning om du vill lära dig mer. Du kan också hitta bra recept på internet.

Du kan be skolsköterskan, någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral om råd om du tror att du får i dig för lite näring.

Med vänliga hälsningar
Anna Karlsson, dietist

Till toppen av sidan