Fråga

Vad händer om man inte äter kött?

Fråga

Jag tycker inte om att äta kött, och äter det nästan aldrig. Men, måste man äta bönor och sånt för att få i sig proteiner? Vad händer om man inte gör det, påverkar det hur man växer?

Svar

För att må bra och växa behöver du få i dig samma ämnen som kroppen är uppbyggd av. Protein, som det finns mycket av i kött, är en av kroppens viktiga byggstenar och om du får brist på protein så växer du sämre. I Sverige är det ovanligt med proteinbrist om du inte svälter dig själv, som till exempel vid anorexi.

Du kan få i dig det protein du behöver även om du inte äter kött, om du äter allsidigt och varierat. Om du inte hoppar över måltider och om du dricker mjölk och äter bröd till dina måltider samt äter fisk ibland behöver du inte oroa dig. Men det är viktigt att inte bara sluta med ett livsmedel utan att ersätta det med något annat. Om du inte äter kött bör du ersätta det med en väl sammansatt vegetarisk rätt, fisk eller ägg. Annars får du inte i dig tillräckligt med energi och viktiga näringsämnen som du behöver för att må bra.

Bönor, ärter, linser, fisk och ägg är bra att äta om du inte äter kött eftersom de innehåller bra med järn. Järn behövs för att blodet ska kunna transportera syre till kroppen. Annat som innehåller järn är till exempel gröna bladgrönsaker, torkad frukt, nötter, frön och spannmål av fullkorn. Mjölkprodukter innehåller däremot inget järn alls. 

Så om du äter allsidigt behöver du inte äta bönor och de behövs inte för att du ska få i dig tillräckligt med protein.

Det finns många bra böcker om vegetarisk matlagning. Du kan också hitta bra recept på internet.

Med vänliga hälsningar

Anna Karlsson, dietist

Till toppen av sidan