Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad händer om jag varken äter kött eller bönor?

Fråga

Jag tycker inte om att äta kött, och äter det nästan aldrig. Men måste jag äta bönor och sånt för att få i mig proteiner? Vad händer om jag inte gör det? Påverkar det hur jag växer?

Svar

Du behöver inte äta just kött eller bönor för få i dig proteiner. Du kan äta annan mat som innehåller protein. Till exempel fisk, mjölk och bröd. Det viktiga är att du äter allsidigt, varierat och inte hoppar över måltider. 

Protein är viktigt för kroppen. Brist på protein gör att du växer sämre. Men i Sverige är det ovanligt med proteinbrist om du inte svälter dig själv, som till exempel vid anorexi.

Kött och bönor innehåller däremot andra näringsämnen som du behöver för att må bra. Det viktigaste är järn. Järn behövs för att du ska vara pigg och orka göra saker. Om du inte äter kött eller bönor bör du ersätta det med annan mat som också innehåller järn. Till exempel ärter, linser, fisk, ägg, gröna bladgrönsaker, torkad frukt, nötter, frön och spannmål av fullkorn.

Mjölkprodukter innehåller inget järn alls. 

Det finns många bra böcker om vegetarisk matlagning om du vill lära dig mer. Du kan också hitta bra recept på nätet.

Du kan få stöd och råd av skolsköterskan, någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du tror att du får i dig för lite näring.

Anna Karlsson, dietist

Mer på UMO

Artikel

Film: Dietist - expert på mat och näring

Camilla Ljung berättar om sitt jobb som dietist på en ungdomsmottagning.

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Artikel

Skolsköterska

Madeleine Hjort berättar om sitt jobb som skolsköterska på en gymnasieskola.

Artikel

Vårdcentral

En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

Till toppen av sidan