Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kommer jag växa mer?

Fråga

Jag är en 16 år gammal kille, och omkring 182 centimeter. Mina halvbröder är 187 och 183 centimeter långa. De kom båda in i en tillväxtspurt när de var runt 15–16 år men jag har inte gjort det.

Efter att jag började nian har jag bara vuxit ett par centimeter, och nu går jag snart ut nian. Innebär det att jag slutar växa snart eller kommer jag komma att växa mer?

Svar

Utifrån din ålder och nuvarande längd tror jag inte att du kommer växa så mycket mer. Möjligtvis någon eller några centimeter, men troligen inte mer än det. Puberteten pågår i sex år ungefär, efter det har man vuxit klart.

Du ärver gener från båda dina föräldrar. Generna bestämmer hur lång du blir.

Du kan ta hjälp av skolsköterskan för att kolla upp din förväntade slutlängd. Det kan hen kolla upp med hjälp av uppgifterna i din journal.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Egna berättelserTips på vad man inte ska säga till korta personer

Jag är en femtonåring som har gått igenom mycket när det handlar om pubertet och tillväxt. När jag var liten växte jag inte så jättemycket vilket slutade med att jag var knappt en meter i förskoleklass. Under den första tiden i lågstadiet blev jag inte så påverkad över min längd förutom att många av mina klasskompisar lyfte upp mig och mätte sig med mig. Det blev lite jobbigt men jag trodde att det var normalt.

Egna berättelserVi korta fattar att ni är längre än oss!

Att fråga "når du det" är inte ett roligt skämt. Vi är inte fem år. (SLUTA GE MIG BARNMENY!!) Mät er inte med oss. Vi fattar att ni är en halvmeter längre än oss.

Egna berättelserSluta mobba långa personer!

Nu är det så här att jag är lång, asså extremt lång. Jag är längre än genomsnittet för en vuxen man och är 13 år.

Till toppen av sidan