Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag tror att min ätstörning är på väg tillbaka. Vad ska jag göra?

Fråga

Jag har tidigare haft bulimi, och blivit av med det. Men nu är jag rädd att få tillbaka ätstörningen. Jag börjar få den där ångesten efter måltiderna igen, och det händer att jag kräks ibland. Jag vill verkligen inte känna mig så nere som jag gör. Vad ska jag göra?

Svar

Det är bra att du reagerar på att du har börjat känna som du gör. Det är alltid bra att ta hjälp så tidigt som möjligt. En ätstörning stör kroppens naturliga signaler och kan allvarligt påverka kroppen och ens mående.

Jag vet inte om du tidigare lyckades bli av med bulimin själv, eller om du fick hjälp. Men om du fick hjälp tycker jag att du ska ta kontakt med den som hjälpte dig förra gången. Om du inte fick det, är det en bra idé att kontakta någon nu.

Det är svårt att bli av med en ätstörning själv. De flesta behöver stöd och hjälp. Du kan till exempel få hjälp av en kurator på en ungdomsmottagning, i skolan eller på bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Du kan också få hjälp via en vårdcentral.

Ofta brukar det kännas bra att berätta för en förälder eller annan vuxen när man mår som du. De förstår ofta mer än man tror och vill nästan alltid hjälpa en att må bättre.

Det är inte meningen att du ska må dåligt över hur, vad och när du ska äta. Det kan vara kämpigt att bli av med en ätstörning och det kan ta tid, men det går.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Ätstörningar

Innehåll om ätstörningar.

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Till toppen av sidan