Panik - lämna sidan!
Fråga

Jag känner mig utstött i skolan

Fråga

Jag är en kille på 14 år. Mina kompisar typ dissar mig hela tiden. Till exempel när de ska till skolfiket sätter de sig vid ett bord med några andra så att jag inte får plats. Eller när de träffas på fritiden, då får jag inte veta det i förväg. Jag får ofta höra det i skolan dagen efter.

Jag känner mig alltså väldigt utstött. Hur kan jag göra för att ändra på det?

Svar

Jag förstår att det känns jobbigt att de träffas utan att du har fått frågan om du vill vara med. Fråga dem, eller någon av dem, varför de inte frågade om du ville hänga med.

Du kan också själv ta initiativ och fråga om de vill hänga med på något du hittar på. Eller finns det kanske någon annan du skulle vilja bli kompis med? I så fall kanske du kan fråga om ni kan hitta på något efter skolan.

Funkar det ändå inte tycker jag du ska ta hjälp av någon vuxen du känner förtroende för. Det kan till exempel vara en lärare, en förälder eller skolkuratorn.

Det kan också vara bra att veta att varje skola ska ha en plan för att motverka mobbing. Det är skolans ansvar. Du har rätt att trivas och ha det bra i skolan utan att någon är taskig emot dig.

Med vänliga hälsningar
Susanna Nordmark, kurator

Till toppen av sidan