Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag känner mig utstött i skolan

Fråga

Jag är en kille på 14 år. Mina kompisar typ dissar mig hela tiden. Till exempel när de ska till skolfiket sätter de sig vid ett bord med några andra så att jag inte får plats. Eller när de träffas på fritiden, då får jag inte veta det i förväg. Jag får ofta höra det i skolan dagen efter.

Jag känner mig alltså väldigt utstött. Hur kan jag göra för att ändra på det?

Svar

Jag förstår att det känns jobbigt att de träffas utan att du har fått frågan om du vill vara med. Fråga dem, eller någon av dem, varför de inte frågar om du vill hänga med.

Du kan också själv ta initiativ och fråga om de vill hänga med på något du hittar på. Eller finns det kanske någon annan du skulle vilja bli kompis med? I så fall kanske du kan fråga om ni kan hitta på något efter skolan.

Funkar det ändå inte tycker jag du ska ta hjälp av någon vuxen du känner förtroende för. Det kan till exempel vara en lärare, en vuxen hemma eller skolkuratorn.

Det kan också vara bra att veta att varje skola ska ha en plan för att motverka mobbning. Det är skolans ansvar. Du har rätt att trivas och ha det bra i skolan utan att någon är taskig mot dig.

Med vänliga hälsningar
Susanna Nordmark, kurator

Aktuella artiklar

Artikel

Vad är mobbning?

Det är mobbning när någon blir dåligt behandlad flera gånger av samma personer. Ibland är mobbningen brottslig. Den som blir mobbad har rätt att få hjälp att få stopp på mobbningen. Och den som mobbar kan få hjälp att sluta.

Artikel

Hur får man nya vänner?

Hur har du gjort för att få vänner? Dela med dig och ta del av andras tips om hur du får nya vänner.

Artikel

Hur är en bra vän?

Här kan du skicka in svar på frågan "Hur är en bra vän?" och läsa vad andra tycker.

Till toppen av sidan