Fråga

Jag känner mig utstött i skolan

Fråga

Jag är en kille på 14 år. Mina kompisar typ dissar mig hela tiden. Till exempel när de ska till skolfiket sätter de sig vid ett bord med några andra så att jag inte får plats. Eller när de träffas på fritiden, då får jag inte veta det i förväg. Jag får ofta höra det i skolan dagen efter.

Jag känner mig alltså väldigt utstött. Hur kan jag göra för att ändra på det?

Svar

Om du törs, tycker jag att du ska försöka att prata med någon eller några av dem, och fråga rakt ut om du kan få vara med dem. Om de säger nej kan du försöka att fråga om anledningen till att du inte får det?

Om det inte hjälper, eller om du inte vill fråga, tycker jag att du ska prata med din mentor i skolan och berätta om hur du känner. Antingen gör du det själv eller så tar du hjälp av någon vuxen person som du känner förtroende för. Det kan vara en annan lärare, en förälder eller skolkuratorn.

På varje skola ska det finnas en antimobbningsgrupp som ska hjälpa till när man känner att man blir illa bemött, eller dissad som du skriver.

Om du inte tycker att det hjälper, kan du eller dina föräldrar eller den vuxne som du bor hos prata med rektorn. Det är viktigt att ta tag i hur du känner och att det blir bättre för dig i skolan. Det är också skolans ansvar. För du har rätt att trivas och ha det bra i skolan utan att någon är taskig emot dig.

Finns det någon annan i din klass som du skulle vilja bli kompis med? Eller någon i din parallellklass? Om det gör det kanske du kan fråga i fall ni ska hitta på något efter skolan?

Det är lätt att tro att det är en själv det är fel på när man utsätts för taskigheter. Det påverkar självkänslan och självförtroendet. Men stå på dig. Du är bra som du är. Och du har rätt att vara den du är, utan att någon ska vara elak eller dum emot dig. Kom ihåg det.

Med vänliga hälsningar
Susanna Nordmark, kurator

Till toppen av sidan