Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur vet jag om jag är trans?

Fråga

Hur vet jag om jag är trans? Jag klär mig i ”killkläder” och när jag tittar i spegeln så ser jag bara en kille. Men hur ska jag vara helt säker liksom?

Svar

Det finns inget enkelt svar på hur du kan veta om du är trans. Jag tycker att du ska fortsätta fundera, känna efter, prata med andra, experimentera och prova dig fram. En del behöver fundera länge. Andra behöver inte lika lång tid.

Ordet transperson sammanfattar flera identiteter. Det kan till exempel handla om vilket kön du känner dig som. Eller om könsuttryck, alltså hur du klär dig, har ditt hår eller något annat som har med ditt utseende att göra.

Kom ihåg att du inte måste definiera dig eller kalla dig något särskilt som har med din könsidentitet att göra. Du kan till exempel kalla dig queer om du vill.

Du kan läsa på olika forum och sajter eller lyssna på poddar som handlar om att vara trans. Det kan också kännas bra att mejla, ringa eller chatta med nåt ställe för att få stöd i dina funderingar. I länklistan här nedanför finns länkar till sajter och sånt du kan läsa eller lyssna på.

Att prata med någon brukar göra att man lättare kommer fram till ett svar. Du kan prata med en kompis eller någon annan du litar på. Ett annat förslag är att kontakta en ungdomsmottagning och prata med någon där.

Med vänlig hälsning
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

UMO-podden

Att vara trans

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

Artikel

Trans och cis

Det går att fundera mycket på om man är kille, tjej eller något annat. Och om man vill kalla sig trans, cis eller något annat.

Artikel

Queer - att slippa definiera

Att vara queer kan handla om att bryta mot så kallade normer för sexualitet, relationer eller kön.

Artikel

Komma ut

Det brukar kallas för att komma ut när man berättar eller visar att man till exempel är bisexuell, homosexuell eller transperson.

Egna berättelser

Jag är den jag är - ickebinär

Jag har alltid haft klänningar och jag har aldrig haft problem med min kvinnokropp. Men i mina drömmar är jag man. Om jag gör något sexuellt så kan jag liksom inte onanera för att jag tycker att det är för obehagligt. Jag drömmer om min penis. Jag gillar mina bröst men jag vill liksom inte visa mer än så för min partner. Min mamma säger att jag borde identifiera mig som ickebinär, vilket är något som jag alltid har gjort när jag sagt att jag är jag.

Till toppen av sidan