Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur vet jag om jag är trans?

Fråga

Hur vet jag om jag är trans? Jag klär mig i ”killkläder” och när jag tittar i spegeln så ser jag bara en kille. Men hur ska jag vara helt säker liksom?

Svar

Det finns inget enkelt svar på hur du kan komma fram till vilket kön du är. För att komma fram till det kan du fortsätta fundera, känna efter, prata med andra, experimentera och prova dig fram. En del behöver fundera länge. Andra behöver inte lika lång tid. Kom ihåg att du inte måste definiera dig eller kalla dig något särskilt som har med din könsidentitet att göra. Du kan till exempel kalla dig queer om du vill.

Du kan läsa på olika forum och sajter eller lyssna på en podd som handlar om könsidentitet. Det kan också kännas bra att mejla, ringa eller chatta med nån organisation för att få stöd i dina funderingar. Under mitt svar finns länkar till sajter och sånt du kan läsa eller lyssna på.

Att prata med någon brukar göra att man lättare kommer fram till ett svar. Du kan prata med en kompis eller någon annan du litar på. Ett annat förslag är att kontakta en ungdomsmottagning och prata med någon där.

Med vänlig hälsning
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

UMO-poddenJag är kille men känner mig som tjej

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

ArtikelKönsbekräftande vård och behandling

Du kan ändra på ditt utseende och din kropp, för att få den att stämma bättre överens med det kön du känner dig som. Att ändra på sin kropp med till exempel hormoner brukar kallas för könsbekräftande behandling.

ArtikelKomma ut

Att komma ut kan vara att du berättar eller visar öppet att du är hbtq-person, till exempel homosexuell, bisexuell eller transperson. Det kan vara för dina kompisar, din familj eller personer i skolan eller på jobbet.

UMO-poddenFrågor & svar om sexuell läggning och könsidentitet

38. Hur vet jag om jag är trans? Hur kommer jag ut för mina föräldrar och hur kommer jag ut som homosexuell till någon som är skeptisk mot homosexuella? UMO:s experter svarar på frågorna och Martina och Adrian berättar om sina erfarenheter.

Egna berättelserJag är den jag är - ickebinär

Jag har alltid haft klänningar och jag har aldrig haft problem med min kvinnokropp. Men i mina drömmar är jag man. Om jag gör något sexuellt så kan jag liksom inte onanera för att jag tycker att det är för obehagligt. Jag drömmer om min penis. Jag gillar mina bröst men jag vill liksom inte visa mer än så för min partner. Min mamma säger att jag borde identifiera mig som ickebinär, vilket är något som jag alltid har gjort när jag sagt att jag är jag.

Till toppen av sidan