Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur vet jag om jag är trans?

Fråga

Hur vet jag om jag är trans? Jag klär mig i ”killkläder” och när jag tittar i spegeln så ser jag bara en kille. Men hur ska jag vara helt säker liksom?

Svar

Det finns inget enkelt svar på hur du kan komma fram till vilket kön du är. För att komma fram till det kan du fortsätta fundera, känna efter, prata med andra, experimentera och prova dig fram. En del behöver fundera länge. Andra behöver inte lika lång tid. Kom ihåg att du inte måste definiera dig eller kalla dig något särskilt som har med din könsidentitet att göra. Du kan till exempel kalla dig queer om du vill.

Du kan läsa på olika forum och sajter eller lyssna på en podd som handlar om könsidentitet. Det kan också kännas bra att mejla, ringa eller chatta med nån organisation för att få stöd i dina funderingar. Under mitt svar finns länkar till sajter och sånt du kan läsa eller lyssna på.

Att prata med någon brukar göra att man lättare kommer fram till ett svar. Du kan prata med en kompis eller någon annan du litar på. Ett annat förslag är att kontakta en ungdomsmottagning och prata med någon där.

Med vänlig hälsning
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan