Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska jag göra för att sluta kräkas upp maten?

Fråga

Jag är 17 år och rädd att jag kan ha en ätstörning, men jag vet inte hur jag ska sluta. Jag mår dåligt av att se mig i spegeln, jag ser bara fett som jag vill bli av med. Jag tränar fotboll eller på gym nästan varje dag.

Jag får ångest om jag inte tränar eller om jag äter något onyttigt eller för mycket mat. Då känns det som om jag ska gå upp flera kilon på bara en dag. Då brukar jag kräkas upp det. Det sker inte efter varje måltid, men allt oftare. När jag har kräkts känner jag mig lättad. Tills nästa gång jag äter något jag får ångest av. Jag är rädd att jag tappar kontrollen.

Vad ska jag göra för att bli av med mina problem?

Svar

Det verkar som att du har en ätstörning eftersom du tänker som du gör om din kropp, att du har börjat kräkas upp mat och får ångest när du inte tränar och när du äter något du ser som onyttigt.

Jag tycker att du ska börja med att prata med en vuxen hemma eller någon annan vuxen du litar på. Berätta hur du har det. Den vuxne du berättar för kan hjälpa dig att få rätt hjälp. Du kan också kontakta skolkuratorn eller en ungdomsmottagning. Det finns bra hjälp att få och ju snabbare du söker hjälp desto bättre går det att lösa dina problem.

Som idrottare behöver du mer energi än de som inte tränar. Om du äter för lite och samtidigt tränar hårt blir det svårt för dig att få i dig tillräckligt mycket energi för att bygga upp din kropp. Idrottare kan äta mer godis och snacks än personer som inte tränar. För en del kan det faktiskt vara nödvändigt att äta såna saker ibland för att få i sig tillräckligt med energi. Det är också väldigt viktigt att få tillräckligt med vila och sömn för att bygga upp kroppen och för att undvika skador.

Ibland kan det kännas som om man blir tjock så fort man äter något som känns onyttigt, men det är en känsla och inte sanningen. Att äta en pizza och dricka en läsk på fredagen till exempel ger ingen viktökning för en normalviktig, frisk person.

Anna Karlsson, dietist

Mer på UMO

Artikel

Få hjälp med ätstörningar

Det är bra att berätta för någon att du har ätstörningar. Då kan du få hjälp för att bli frisk och må bra.

Egna berättelser

Jag sökte hjälp för min ätstörning

Det var jag som gick till skolsköterskan och berättade vad som hade hänt, varför jag mår som jag mår och varför det har blivit så. Hon berättade att jag var stark, modig och förnuftig som gick själv och sökte hjälp.

Till toppen av sidan