Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är en tjej som bara har sex med tjejer alltid oskuld?

Fråga

Räknas jag fortfarande som oskuld om jag som tjej bara haft sex med andra tjejer? Jag har precis haft sex för första gången, vilket var med en tjej. Jag känner mig lite förvirrad om jag "haft sex på riktigt", eller om jag fortfarande räknas som oskuld? Om man är lesbisk och bara haft sex med tjejer hela sitt liv, är man oskuld hela livet då?

Svar

Mitt korta svar på din fråga skulle vara att du inte är oskuld längre, och om man bara har sex med tjejer blir man också av med sin oskuld. Men samtidigt tycker jag inte att ordet oskuld är bra.

Ordet oskuld används oftast för att beskriva att man inte har haft sex med någon, och oskulden är då något som försvinner när man har sex första gången. Men samtidigt handlar ordet oskuld ofta om att det är en viss typ av sex man ska ha, precis som du skriver. Att det ska vara ett samlag där en penis förs in i slidan.

Så egentligen tycker jag att det borde sluta pratas om att vara oskuld och istället pratas om att man har haft sex eller inte. Då ingår ju alla typer av sex.

Det är ingenting som händer med kroppen när man "förlorar", "tappar" eller "blir av med" oskulden.

Ibland finns det uppfattningar om att slidan förändras, att en hinna spricker och att det är då själva oskulden försvinner. Men inget sånt händer. Om det fanns en sån hinna skulle varken flytningar eller mens kunna komma ut ur slidan.

Så det är inget som försvinner när man har sex första gången, däremot är det något som tillkommer. Man får nya erfarenheter och sköna upplevelser.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Artikel

Det finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Men det är bara en myt. Det finns ingen mödomshinna, och det är inget som spräcks eller går sönder första gången du har samlag.

Till toppen av sidan