Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Vad kan jag göra åt mina hudbristningar?

Fråga

Jag har fått bristningar på mina lår och har mått väldigt dåligt över det här. Jag vågar inte byta om i omklädningsrummet när jag ska ha idrott längre.

Jag har redan massa komplex över min kropp. När jag fick de här bristningarna bröt jag bara ihop. Vet inte riktigt vad jag ska göra. Det känns som att inga killar kommer gilla mig för att jag har så mycket bristningar.

Nu kommer ni säkert att svara "var nöjd med dig själv" men jag har hört mycket sånt och det hjälper inte.

Svar

Ja, att vara nöjd med sig själv är faktiskt ett bra sätt att må bättre på. Det gäller även om du inte tycker att allt på kroppen är som du skulle vilja. Men jag kan förstå att det inte är så lätt.

Det är vanligt att få hudbristningar i puberteten. Det beror på att huden sträcks ut ovanligt fort när du växer. Det finns inget du kan göra för att undvika bristningar. Men efter ett tag blir färgen på bristningarna mer lik färgen på huden runt omkring, och då syns de mindre.

Du skriver att du har en massa komplex över kroppen, det är du inte ensam om. Vi får ofta frågor om det. Många jämför sig med personer i sociala medier, reklam och på tv. Det är lätt att glömma bort att de personerna är väldigt fixade just för den bilden eller filmen. Det är också vanligt att bilder är redigerade.

Det är omöjligt att se ut så i verkligheten. Även de här personerna har bristningar och andra saker de inte är nöjda med, även om det inte syns på bild.

Jag förstår att du helst ville få svar på hur du kan få bort dina hudbristningar. Men det finns inte något bra sätt att göra det på. Det bästa är att acceptera sånt du inte är helt nöjd med och sluta lägga energi på det. Fokusera istället på det du är nöjd med och gillar med dig själv, det får dig att må bättre.

Skriv en lista på vad du gillar med dig själv. Du kan också fråga familj och vänner vad de tycker är bra och fint med dig. Ofta kan det vara sånt du inte tänkt på själv.

Med vänliga hälsningar
Anna Eklund, sjuksköterska

Aktuella artiklar

UMO-poddenHur kan jag gilla min kropp?

27. "Jag insåg hur ovanlig bilden jag lagt upp på mig själv var. Det blev liksom en världsnyhet att jag såg ut som jag gjorde och var nöjd med det".

Till toppen av sidan