Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad kan jag göra åt mina hudbristningar?

Fråga

Jag har fått bristningar på mina lår och mår väldigt dåligt över det här. Jag vågar inte byta om i omklädningsrummet när jag ska ha idrott längre.

Jag har redan massa komplex över min kropp. När jag fick de här bristningarna bröt jag bara ihop. Vet inte riktigt vad jag ska göra. Det känns som att inga killar kommer gilla mig för att jag har så mycket bristningar.

Nu kommer ni säkert att svara "var nöjd med dig själv" men jag har hört mycket sånt och det hjälper inte.

Svar

Du får höra det igen eftersom att vara nöjd med sig själv är ett väldigt bra sätt att må bättre på. Det kan vara svårt ibland, men det går att träna på det.

Det är vanligt att få hudbristningar under puberteten, och det finns inget man kan göra för att undvika dem. Men efter ett tag blir deras färg mer lik huden runt omkring, och då syns de mindre.

Jag förstår att du helst vill få svar på hur du kan få bort dina hudbristningar. Men det finns inget bra sätt att göra det på.

Det bästa är därför att öva på att acceptera sånt som du inte är helt nöjd med och sluta lägga energi på det. Fokusera i stället på det du är nöjd med. Skriv till exempel en lista på vad du gillar med dig själv. Du kan också fråga familj och kompisar vad de tycker är bra och fint med dig. Det kan ofta vara sånt som du inte har tänkt på själv.

Du skriver att du har en massa komplex över kroppen. Det är du inte ensam om. Många jämför sig med andra personer, till exempel i sociala medier. Det är lätt att glömma bort att många av de personerna inte ser ut så i verkligheten. Även de har bristningar och andra saker de inte är nöjda med, även om det inte syns på bilderna.

Här kan du läsa mer om olika ideal och om att gilla sig själv som man är: Kropp och utseende.

Jag tycker att du ska kontakta till exempel skolsköterskan eller en ungdomsmottagning för att få prata med någon och få stöd att må bättre. Du ska inte behöva må dåligt över hur du tänker om dig själv.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan