Fråga

Har jag penila papler?

Fråga

Jag tror att jag har penila papler på penisen, runt ollonet. Jag har små vita/ljusa prickar som sticker ut lite. De har olika storlekar men de gör inte ont. Jag kan inte klämma ut något ur dem.

Jag har nu kollat på många bilder på penila papler, och jag tycker att alla ser så stora ut. De jag sett sticker verkligen ut från ollonet. På vissa bilder ser det nästan ut som små fingrar. Mina är bara vita/ljusa små prickar/knottror inte alls så stora och inte alls många.

Jag har också märkt att jag har några som sitter i grupp på strängen. Kan det vara talgkörtlar på min sträng?

Låter det som att det är penila papler jag har? Varför uppstår bara penila papler helt plötsligt? Är jag onormal?

Jag har aldrig haft sex med någon.

Svar

Jag tycker inte att du ska oroa dig över prickarna på din penis. De betyder inte att det är något fel på dig. De är inte heller symtom på någon könssjukdom. Har du aldrig haft sex med någon finns det ingen anledning att vara orolig för könssjukdomar.

De små prickarna på kanten av ditt ollon och på din sträng är troligtvis penila papler. Penila papler är små vårtliknande hudtaggar och ungefär en tredjedel av alla killar får det under tonåren.

Penila papler brukar vara vita eller ljusa. De kan vara olika stora och med tiden kan de ändra storlek. Man kan ha många penila papler eller bara en enda. Men det går inte att svara på om du kommer att få fler längre fram.

En del har penila papler runt hela ollonet. Andra har dem bara på ena sidan av ollonet. Penila papler försvinner inte av sig själva, men de blir ofta mindre synliga efter ett tag.

Ingen vet vad det är som gör att vissa får penila papler. Men du kan vara lugn, att ha penila papler är vanligt, ofarligt och helt normalt. Oavsett hur många du har och hur stora eller små de är.

Har man prickar på ovansidan av ollonet brukar det inte vara penila papler. Man kan få prickar på ollonet om man tvättar penisen för ofta eller med tvål. De brukar försvinna av sig själva om man tvättar sig mindre och undviker tvål.

Prickar på ollonet kan också vara små talgkörtlar.

Om du fortsätter oroa dig över prickarna på din penis tycker jag att du ska vända dig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan