Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Har jag penila papler?

Fråga

Jag tror att jag har penila papler på penisen, runt ollonet. Jag har små vita/ljusa prickar som sticker ut lite. De har olika storlekar men de gör inte ont. Jag kan inte klämma ut något ur dem.

Jag har nu kollat på många bilder på penila papler, och jag tycker att alla ser så stora ut. De jag sett sticker verkligen ut från ollonet. På vissa bilder ser det nästan ut som små fingrar. Mina är bara vita/ljusa små prickar/knottror och inte alls så stora och så många.

Jag har också märkt att jag har några som sitter i grupp på strängen.

Låter det som att det är penila papler jag har? Varför uppstår bara penila papler helt plötsligt? Är jag onormal?

Svar

Ja, de små prickarna på kanten av ditt ollon och på din sträng är troligtvis penila papler. Penila papler är små vårtliknande hudtaggar. Ungefär en tredjedel av alla killar får det under tonåren.

Ingen vet varför vissa får penila papler. Men du kan vara lugn, att ha penila papler är vanligt, ofarligt och helt normalt. Oavsett hur många du har och hur stora eller små de är.

Det du beskriver är inte symtom på någon könssjukdom. Har du aldrig haft sex med någon finns det ingen anledning att vara orolig för könssjukdomar.

Penila papler brukar vara ljusa och man kan ha många eller bara en enda. En del har penila papler runt hela ollonet. Andra har dem bara på ena sidan av ollonet. De kan vara olika stora och med tiden kan de ändra storlek.

Penila papler försvinner inte av sig själva, men de blir ofta mindre synliga efter ett tag.

Om du fortsätter oroa dig över prickarna på din penis kan du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Undersökning av penisen och pungen

Du kan få din penis eller pung undersökt om du till exempel har fått ont, har fått utslag eller undrar över något. Då kan du få svar på dina frågor och hjälp om du behöver det. Undersökningen går snabbt och ska inte göra ont.

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Artikel

Vårdcentral

En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

Till toppen av sidan