UMO-podden 05. Jag är kille men känner mig som tjej

Eirin berättar hur han kom fram till att han inte var tjej som alla trodde, utan kille. Och sjuksköterskan Johan berättar vad man kan göra om man är osäker på sin könsidentitet.

Eirin är 18 år och transkille. Han föddes med en typisk tjejkropp och alla såg honom som tjej. När han var liten tänkte han inte så mycket på om han var flicka eller pojke. Men när han kom in i tonåren började han förstå att han egentligen var kille.

– Det var när jag började läsa om trans och olika könsidentiteter som jag till slut förstod att jag var kille. Det var läskigt att berätta för folk, men också väldigt befriande. Det var en frihet att äntligen kunna vara mig själv, säger Eirin.

Linus är 19 år och han blev lite förvånad när hans jobbkompis kom ut som transtjej, men han tänkte direkt att han ville stötta henne.

– Jag ville att hon skulle känna sig trygg med mig. Idag är vi nära vänner. Det kanske beror på att hon kände att hon kunde lita på mig.

Sjuksköterskan Johan från Fråga UMO berättar vad man har rätt till som transperson.

– Till exempel har alla rätt att byta namn och klä sig som de vill. Man kan också göra en utredning som kan leda till att man kan förändra sin kropp på olika sätt, säger Johan.

Till toppen av sidan