Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur frågar man kompisar om de vill hänga?

Ganska mycket jobbigt har hänt i mitt liv på senaste tiden och det har gjort att jag inte orkat vara med någon alls på fritiden. Nu mår jag bättre och vill börja hänga med vänner igen - men jag vet inte hur jag ska fråga.

Är rädd för att de ska tycka att jag är konstig/jobbig, säga nej eller att de ska tycka jag är tråkig när vi väl är med varandra. Samtidigt vill jag verkligen inte fortsätta vara ensam och jag vill sluta ha ångest inför långa lov. Så, hur brukar ni fråga?

/Tjej, 14

 

Svar:

 • Jag är inte direkt någon expert eller liknande men några tips är ju att börja att fråga vad dom ska göra, om dom har några planer just den dagen och om dom inte har något planerat så kan man ju skriva t ex ”kan inte vi hitta på något?” Eller ngt liknande. Om du är rädd att ni inte ska ha något att göra eller att det kommer vara stelt så hitta på någonting i förväg som ni kan göra så att ni slipper bara stå där och inte veta vad ni ska göra. Detta fungerar för mig och hoppas det gör för dig med.
  /Kristallen
 • Förstår dig, jag själv har haft problem med samma sak. Ett tips är att göra en gruppchatt med olika vänner på typ snap, och så frågar du alla rakt ut om det är någon som vill ses. Och så planerar ni något, som t. ex. att gå på café, och så får de som vill hänga på (och det kommer med största sannolikhet vara någon).
  /Tjej
 • Om de är dina vänner så tror inte jag att de skulle säga nej till att hänga med dig. Om de säger nej så är de antigen inte dina vänner eller kanske trötta. Har bara 1 vän och om jag vill hänga så brukar jag bara säga. ”Vill du hänga?” Prova själv. Bara du inte börjar tänka på vad för fel som kan hända så brukar det gå bra 😊
  /14 årig kille
 • Hej! Jag skulle gissa på att en ganska säker fråga är om någon vill titta på bio någon helg/lov. Speciellt när/om du vet att det går någon ny Marvel film, eller nya Avatarfilmen om den går fortfarande.
  /24
 • Vill du hänga?
  /Manfred 15 år
 • Jag fattar hur det känns. Det jag brukar göra är att nästan lite som att det är deras idé. I stilen med att säga en sak eller ta upp ett ämne som t.ex. mat, simhallen eller film. Man kan nästan bara börja prata med personen eller personerna och sedan ta upp något i diskussionen och knyta an det till att fråga dom om dom skulle t.ex. vilja äta på Max.

  Det är en svårt fråga, ibland får man bara köra på, göra det även fast man är rädd för vad de kommer tycka. Men om dom skulle tycka du var konstig, då är det inte rätt typ av människor du ska hänga med. Visa i såna fall att du är bättre än dom. Du klarar detta! Jag tror på dig!
  /Tjej 18
 • Jag och mina kompisar brukar fråga ”Vill du hänga idag?”. Om de kan så kan man liksom bestämma tid och planera upp vad ni ska göra, men om de inte kan så är det bara att säga ”Ok!”. Men om man är rädd att det ska uppfattas som konstigt så kan man tänka ”skulle JAG tycka det var konstigt om någon skrev så till mig?”.
  /Eve
 • Jag känner igen mig så mycket! Är också rädd för att jag ska verka konstig, efterhängsen, jobbig eller se ful ut när jag gör vissa saker, (Ja jag vet det är lite weird :/) speciellt med personer jag inte känner så bra. Oftast så brukar jag SMS:a och fråga, och sedan planerar vi lite hos vem vi ska vara, vad vi ska göra och så. Om du har sociala medier kanske du kan hitta vänner med samma intressen och fråga typ ifall hen vill ses och göra något roligt, eller diskutera/göra/hålla på med ert gemensamma intresse😊. Allt stöd till dig <3!!
  /En liten weeb :3
 • Jag och mina kompisar är väldigt oseriösa med varandra, ifall det skulle vara så för dig med skulle du kunna göra så som jag gör ibland, jag brukar skriva till dem ifrån ingenstans bara och fråga ”Heeeej vill du leka imorgon🥺🥺🥺👉👈👉👈💅💅💅🙏🙏🙏🙏🙏🙏” säger de ja så kan du bara fortsätta att skriva som vanligt, säger de nej, så kan du kanske svara ”onej 😭😭😭😭💔💔💔💔💔💔💔🔪🔪😠😠😠😠” och då kanske de inte låter som att du verkligen brydde dig jättemycket eftersom att du låter oseriös. Men ifall du och dina vänner ofta är serösa med varandra, så kanske du kan fråga ifall de gör något idag eller dagen efter, för att det är väll ändå en ganska vanligt fråga tänker jag, och ifall de säger att de inte gör något så kan du passa på att fråga om de vill hänga eller något sånt, om de ska göra något så kan du bara svara med ”åh va kul!” Eller något sånt liksom! Hoppas detta hjälpte dig på något sätt!
  /DansandeKatt
 • Kan relatera till ditt problem. Kul att du frågar! Kommer kännas enklare för mig att fråga kompisar nu när jag vet att andra också har svårt att formulera sig. Men bästa sättet är nog att bara fråga, även om det känns som att det låter konstigt. Du behöver inte föreslå något som är jättespeciellt utan ta bara något simpelt som typ "hej, vill du ses/göra något idag?". Det blir oftast bra ändå när man träffas. Annars är några förslag: gå på café, ta en promenad, ta ett bad (om det är varmt) eller att snacka discord (fast det kanske är en grej som mest killar har för sig, jag vet inte). Om de inte vill så är det bara att acceptera. Men tänk på att fråga om någon vill ses också är ett sätt att tala om personen att du gillar att vara med den så ni kommer förmodligen inte få en sämre relation av det. Lycka till!
  /Pojke 17 år
 • Jag har vart igenom detta och det är lugnt, men du måste förtjäna den respekten du vill ha, annars kommer de aldrig bry sig om dig. Du är den viktiga. FÅ DET ATT HÄNDA, JAG TROR PÅ DIG! DET ÄR ALDRIG OMÖJLIGT ATT GÖRA DET MÖJLIGA!
  /Andrew
 • Du säger "vill du umgås idag ? Jag tänkte vi skulle kunna baka eller något". Sen om de säger nej säger du bara men när kan du då? Och då kommer ni få en annan dag till att vara med varandra. Var inte rädd för att folk säger nej.
  /hejpådig
 • Du kan bara säga ”vill du va?”
  /Nellie
 • Om jag vill hänga med en kompis brukar jag bara säga: Kan inte vi göra något någon dag? Om dina vänner säger nej, så är de nog inte riktiga vänner. Hoppas det löser sig!
  /Hjälpte det??
 • Det beror på vilka personer man frågar. Men jag tycker att du bara ska fråga. Finns inget rätt eller fel sätt. Har varit med om detta många gånger, vissa gånger har det slutat med att jag bara börjar umgås med dem på t.ex raster och tillslut har det bara kommit av sig själv. Man måste våga chansa, annars går det aldrig. Det blir inte du som gör fel, utan dom om de nekar dig.
  /Likaunikagirl
Till toppen av sidan