Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min vän låtsas inte om mig i skolan, vad ska jag göra?

Hej!

Okej jag är 14 år och har en bästa vän som är ett år äldre. Vi har känt varandra i näsan 13 år. Vi är rätt nära, eller iallafall vad jag känner, även fast hon inte berättar allt för mig. Vi har också bråkat mycket för att hon är lite taskig mot mig ibland. Men jag är ”för snäll” enligt mamma så jag säger inte riktigt emot. Jag vet att det är dåligt beteende men.

Okej till frågan. Som sagt vi är nära utanför skolan och så och pratar och skattat alltid, men i skolan säger hon inte ens hej till mig. Vi kanske ler ibland mot varandra om vi går förbi varandra men ibland ser jag att hon låtsas som att hon inte ser mig. Borde man säga något? Eller göra något? För det är oftast jag som alltid måste fråga henne om vi ska vara, hur hon mår osv, så jag vill inte alltid vara den som säger hej, hoppas ni fattar? Dessutom känns det ibland som att hon alltid går till mig när hon har tråkigt.
/w

Svar:

 • Jag tycker inte att du ska fortsätta vara vän med henne. Men innan det kan du prata med henne och berättar hur du känner för hon kanske inte tar det på allvar. Om du har gjort och det fortfarande är samma så tro jag att du inte ska hänga med henne längre för i en vänskap ska det vara båda som försöker och inte bara en. Hoppas att det går bra.
  /En kille i 6:an
 • Hej! Fråga om du får vara med henne, eller fråga varför hon undviker dig. Ni löser lättast problemet genom att prata.
  /Tjej
 • Hallå!! Förstår hur du känner. Jag har varit med om liknade. Angående hennes beteende i skolan, är det så att hon har en högre social status än dig och tycker att det är pinsamt att prata med dig i skolan? Oavsett borde du prata med henne om att det inte är okej att bete sig så. Angående att det alltid är du som tar kontakt .. Jag har som sagt också varit med om det. Jag tror att jag helt enkelt bara slutade höra av mig. I vissa fall rann vänskapen ut i sanden i och med det, men i andra fall hörde de av sig efter en tid. Hoppas att det löser sig! Kram!
  /Sofia
 • Det bästa alternativen att göra är att fråga henne varför hon gör detta och sedan förklara för henne hur du känner kring detta och hur det påverkar dig. Om hon nu struntar i det du säger och fortsätter låtsas som om du inte existerar är det bäst för dig att sluta vara vän med henne.

  Det kan vara svårt att avsluta en lång vänskap, visst, men så känner du ju som att hon använder dig när hon har tråkigt vilket ingen äkta vän bör göra. Vill du fortfarande vara vän med henne men försöka lösa detta på ett annat sätt kan du försöka att ge henne samma energi tillbaka. Genom detta kommer hon att förmodligen förstå hur du känt dig.
  /hej
 • Säg till henne vad du känner. DU kanske även ska försöka att skaffa nya vänner
  /Din alejandro
 • Om det här skulle hända mig skulle jag sluta vara vän med personen. För mig är det så att är man vänner då kan man prata med varandra och igen ska känna att dom inte vill vara vän. Jag var också ”för snäll” så min vän (är inte vän med henne längre) hon började använda mig.

  Jag mådde dåligt i flera månader, det är 1 år sen idag och jag mår fortfarande dåligt över det ibland. Vad jag vill säga med det här är att om du inte är glad i vänskapen sluta att vara vän med personer. Det kommer att göra ont men det kommer att göra mer ont om du låter det du låter det vara som det är nu.
  /En person
 • Hej jag har samma problem med en ”kompis” och jag går fram och pratar om det, kanske inte på skolan eller så, men jag skickar alltid ett sms. Skriv detta: Hej! Det är jag. Du undviker mig på skolan och jag blir lite ledsen pga det. Vi är ju vänner, men på skolan känns det som om jag och du har 13 år emellan oss istället för 13 år tillsammans. Hoppas att du förstår. Hälsningar/ W".
  /Tjejen som vill hjälpa till ❤️
 • Hade en liknande relation till min kompis, nu är vi ovänner hehe. Det är inte en bra relation, den är väldigt ensidig. Det kan vara svårt att lämna den men det kanske är bäst? Önskar dig det bästa.
  /Anonym
 • Fråga henne varför hon beter sig så och berätta att det sårar dig.
  /Bengeboy
 • om jag varit du hadde jag tatt ett snack med denna personen och kom ihåg att om personen inte är kompis med dig överallt är det inte en riktig kompis och det är alltid bättre att inte ha några vänner än att ha fejkvänner.
  /TheAke
 • Finnas där för henne:)Fråga om du har gjort något eller låt a henne vara ifred
  /Amanda
 • Säg till lärare och kurator. Jag själv har haft en kompis som jag hängde med och sen när vi gick upp i sexan och sjuan så sluta hon och prata med mig och nu så säger de bara hej och typ jag vet vad du heter.
  /Jonna
 • Hej, jag hade också en vän i ett par år som lade småpikar ibland (alltså sa nåt lite taskigt), inte respekterade min tid och fick mig att känna mig dålig. 90% av tiden hade vi roligt dock, och den andelen av tiden tyckte jag jättemycket om att hänga med henne.

  Men helt ärligt, sånt dåligt beteende som hon också höll på med blir inte bättre med tiden. Mitt förslag är att du sätter dig ner och riktigt tänker efter och funderar över hur hon får dig att må över lag. Visst att allt är bra när det är bra, men är det värt att sen må dåligt när hon är lite taskig? Och ställ också frågan till dig själv; hur länge orkar du med den dynamiken?

  Det viktigaste jag har lärt mig hittils i livet är att kunna släppa folk som inte får en att må bra, en vän ska vara snäll, alltid. Respektera tid och absolut inte ignorera en när denne inte känner för att vara vänlig mot dig.

  Ibland är den största tjänsten du kan göra dig själv att sluta höra av dig till folk som inte lyfter upp dig. En person som håller på som hon gör kommer att märka att hon tappar vänner, för folk inser till slut att ens tid och känslor är viktigare än att upprätthålla en tråkig vänskap. Jag menar inte att du ska gå direkt och säga upp vänskapen, men ta dig en funderare, hur känner du att du är värd att bli behandlad?
  /tjej22
 • Lämna.
  /m

Mer på UMO

Artikel

Hur är en bra vän?

Här kan du skicka in svar på frågan "Hur är en bra vän?" och läsa vad andra tycker.

Artikel

Hur får man nya vänner?

Hur har du gjort för att få vänner? Dela med dig och ta del av andras tips om hur du får nya vänner.

Till toppen av sidan