Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min kompis snattar, vad ska jag göra?

Min bästa kompis snattar jättemycket. Jag fick nyss reda på det och jag har fått världens klump i magen. Han har aldrig snattat då jag varit med men han har berättat lite om vad han har snattat. Jag vill inte anmäla eller nått men jag känner att jag behöver det typ.

Allt detta får mig att må piss. Han är liksom min bästa vän och ifall jag anmäler eller nåt kommer allt förstöras. Jag kan inte häller säga nåt till någon för han sa att det skulle va hemligt. Det känns som att jag är olaglig för att han snattar, det känns som att det är jag som har gjort något fel. Han bryr sig inte men jag bryts typ ner bit för bit över att bara veta att han snattar.

/En 13 årig tjej

 

Svar:

 • Hej! Jag förstår att det känns jobbigt för dig. Mitt tips är att prata med en kurator som kanske kan ge dig stöd och råd. Du kan ju då såklart välja att inte berätta vem din kompis är om du inte känner dig bekväm med det. Det kanske finns en kurator på din skola som du kan gå till, annars kan du ju gå till UMO.

  Du skulle även kunna prata med hans föräldrar eller dina föräldrar så att de kan prata med hans föräldrar. Då kanske hans föräldrar kan prata med honom så att han slutar snatta. Du kan också prata med din kompis och förklara hur du mår när du får veta att han snattar.

  Du kan också försöka förklara för honom att det är dåligt att snatta och försöka övertyga honom att sluta eller att prata med någon vuxen som kan hjälpa honom att sluta. Jag kan iallafall upplysa dig om att du inte är skyldig att anmäla din kompis. Du begår inte ett brott för att du inte anmäler och kan därför inte heller bli straffad för det.
  /Tjej, 23
 • Jag tycker att du borde sätta dig ner och berätta för han att om han forsätter att snatta så kommer han till slut bli tagen och då kommer han inte kunna få jobb som äldre. Du kan också säga som du känner till han. Han borde förstå hur du känner.
  /LMH
 • Berätta för en vuxen du litar på, för då får du ur klumpen från din mage och sen kan du fråga om tips vad du ska göra för att ta dig vidare!
  /tjej 13 år
 • Det bästa du hade kunnat göra är att berätta hur du känner och att du inte tycker att det är okej och om han inte lyssnar eller tänker sluta så lämna vänskapen, jag vet att det kan vara svårt men det kommer kännas mycket bättre sen,skaffa nya kompisar och gå vidare.
  /maria
 • Du borde försöka övertala honom att sluta och om det inte fungerar kan du berätta till hans föräldrar. om du tror att det förstör eran vänskap så kan du be föräldrarna att inte säga vem som har berättat.
  /5
 • Jag fattar att det känns jättejobbigt men jag tror det bästa är att prata med någon vuxen som kan hjälpa dig och din vän. Det är viktigt att prata om saker som känns jobbiga, det hjälper och det kommer kännas bättre för dig. Kom ihåg du har absolut inte gjort något fel.
  /Din bästa vän som hittat din text av en slump
 • Testa att säga till honom att det är fel och att han inte borde göra det, men om han fortsätter så borde du säga till någon vuxen. jag har själv haft kompisar som har snattat och det kan vara svårt att säga till. Men egentligen så hjälper du personen på rätt väg igen genom att berätta för en vuxen som kan försöka få honom att sluta.

  Du kan säga till den du berättar för (om du gör det) att du vill vara anonym. Min pappa hade en kompis när han var liten som alltid snattade sen när han blev äldre så kunde han inte sluta så han hamnade i fängelse (det händer så klart inte för alla men det finns alltid en liten chans om han inte stoppas i tid).
  /Sanna
 • Om jag var du så skulle jag sagt till att du kommer förmodligen bli tagen någon gång och att det inte är bra. Och om hon inte hade lyssnat så skulle jag inte brytt mig för då är det hennes problem. Eller så säger du till någon vuxen vad som händer och försöker få din kompis att sluta snatta.
  /Felicia
 • Polisanmäl.
  /Maj (Majonnäs)
 • Är det ditt problem? nej då så bry dig inte.
  /guzz 13/
 • Snatta inte, åk inte fast med honom :)
  /:)
 • Säg åt personen att sluta och om du inte vågar de säg till en vuxen.
  /puss
 • Antingen så pratar ni mer med varandra och du säger hur du känner och vad du tycker. Du kan även fråga dina föräldrar vad du ska göra eller prata med hans föräldrar. Eller så lämnar du personen om du känner att han inte är bra för dig men det kan vara svårt om man är bästa kompisar. Det viktigaste är att ni pratar med varandra och kan komma överens för bådas bästa.

  Jag var själv med om samma då mitt ex rökte, snusade, snattade och drack men jag skulle aldrig kunna göra något sånt (14 år). Jag valde att lämna honom då han inte ändrade på sig när vi pratade. Det var svårt i början men är lättare nu när jag hänger med andra kompisar. Detta är helt upp till dig men prata med en vuxen eller ring någon som kan hjälpa dig mer än mig. Lycka till <3
  //En tjej som förstår
 • Tjalla aldrig. Du kan ju säga att de e dåligt och att han borde sluta. Men om du tjallar så kommer han aldrig förlåta dig tror jag.
  /Kille 09

Mer på UMO

Frågor & svar

Min kompis tar droger, vad ska jag göra?

Hon struntar i skolan, och jag är jätteorolig för henne. Vad kan jag göra? Vem ska jag prata med? Hon behöver hjälp.

Svara varandra

Min kompis vapear - jag är orolig

Funderar också på att säga till vuxen, men vill inte tjalla heller, golare har inga polare liksom.

Artikel

Måste du våga göra farliga saker för att du är kille?

Tänk dig att du och några kompisar är ute en sommarkväll. Någon föreslår att ni ska bada och ropar: "Vi drar till bron och hoppar!" Men du är rädd att det kan vara farligt. Bron är åtta meter hög och ingen av er har badat där förut. Två av dina kompisar klär av sig och hoppar i.

Till toppen av sidan