Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Kompisen har börjat dricka och ta droger, hjälp!

Hej! Jag är en trettonårig tjej med en kompis som jag känt sedan några år tillbaka. Hon började för ett tag sedan umgås med ett gäng som är ett år äldre än oss två. Detta eskalerade fort och ledde till att hon nu börjat dricka, röka och till och med testa droger. Jag har träffat hennes nya kompisar ett antal gånger och de verkar verkligen inte otrevliga eller elaka på något sätt, men ändå känner jag mig orolig för min vän. Några tips på hur jag kan prata med henne eller berätta för någon utan att förlora hennes tillit? PS. Hon har bara berättat detta för mig och en tjej i sin klass.
/orolig för min vän

Svar

 • Hej! Du kan testa att säga så här: hej! Jag har en viktig sak att säga till dig ensam. Du vet när du började röka och så det är inte bra för din hälsa snälla för min skull sluta dricka och röka.
  /Schyssta snubben
 • Om en rökare säger sånt som att "det har funnits rökare som levt länge" åberopa diverse metastudier (ja skulle tro att man kan läsa sådana på världsorganisationens sajt) o med hjälp av det förklara att det råder konsensus inom vetenskapen om att det är farligt att röka även om det såklart kan finnas några undantag. Ja vet såklart inte om din vän skulle svara så utan det är bara ett tips utifall. Lycka till!
  /Kille, 17 år
 • Har varit i samma sits. Det är jättesvårt att få någon att sluta med det när de väl har börjat, speciellt om den fastnat i det och har andra vänner som håller på med det. Jag själv lyckades aldrig även alla min försök till att prata med min vän. Det bästa du typ kan göra är att säga hur du känner när din vän håller på så. Att du är orolig och att bryr dig om henne och hennes hälsa. Men i slutändan är det hennes val och du kan inte göra mycket annat än att visa att du bryr dig om henne. Annars kan du alltid prata med en vuxen.
  /JS
 • Hej! Jag tycker du ska välja ett tillfälle när ni är ensamma. Säg att du har något viktigt/allvarligt att säga. När du säger det till henne ska du tänka på att alltid lyssna när hon säger något. En viktig grej är att inte döma henne. Säg inte ”sluta röka, det är dåligt och äckligt”. Säg istället ”jag är rädd för din hälsa och tycker du ska försöka sluta röka”. Va beredd på att hon blir arg och ledsen. Men om hon blir det. Försök att inte säga något elakt.
  /Försökte hjälpa:)
 • Stötta din kompis. Prata med henne när ni är ensamma om din oro, och kolla om hon mår dåligt av det och stötta henne ifrån det.
  /:(
 • Var inte elak när du säger d å få d inte att verka som om hon gjort fel. Säg med en vanlig röst att ”Jag är orolig för dig när du dricker å röker, kan du inte sluta för min skull? :)” Sämsta tipset så bläddra vidare xD
  /14 år
 • Jag tycker att du borde prata med henne och varna henne, säg typ: det där kommer sluta illa. Och om något händer måste vi göra något åt detta.
  /15
 • Du är inte ensam om det. Det är supervanligt idag! Men försök att prata med henne om att det är dåligt för hälsan och försök ta reda på varför hon gör så, det kan faktiskt bero på personens mående. Prata lite i taget med hen, tro mig, du fixar detta.❤️
  //Anonym 13 åring
 • Detta hände mig och min vän i 8:an. Hon började under vårterminen röka och dricka en massa, varje helg med killar hon inte annars skulle umgås med. Jag tycker att det var destruktivt och försökte hjälpa henne. Jag fick henne att sluta tillslut och hon slutade umgås med sina andra kompisar. Lägg inte fokuset på allt det, det kan vara känsligt för henne att prata illa om hennes nya kompisar, som hon tycker om.

  Börja umgås mer med henne, avlägsna henne långsamt från problemet och läs på om drogerna. Av erfarenhet brukar folk med beroende komma med saker som ”nej men det är faktiskt inte alls farligt det finns massa medicinska fördelar blabla’ och nackdelar som du exempelvis måste genomlida. Fortsätt kämpa, det kommer gå bra.
  /Tjej 18 år
 • Hej! Jag förstår precis hur jobbigt det kan kännas! Man ska aldrig testa alkohol i så ung ålder som ni båda är i, men jag förstår att du inte vill riskera hennes tillit. Mitt bästa tips är att, om du känner att du kan prata med en förälder eller lärare som du litar på, att be de om hjälp med det här. Det känns ofta bra att få stöd av en vuxen i en sån här situation. Antingen det eller att du själv pratar med din vän.

  Tro mig när jag säger att det, i längden känns bättre att ha försökt hjälpa till än att se på och låta någon man bryr sig om råka illa ut. Du har ju dessutom goda intentioner mot din vän, att du skulle prata med henne skulle ju inte vara med avsikt att förstöra för henne, och därför har du rätt att försöka hjälpa henne. Jag tror att hon (åtminstone efter ett tag) skulle bli väldigt tacksam mot dig. Droger och alkohol är inget man vill börja med som ung. Eller alls om du frågar mig. Lycka till och kram! Jag hoppas det löser sig<3<3
  /Lea 17
 • Ni är i en ålder då många inte har så bra självkänsla och är väldigt osäkra. Man påverkas då väldigt lätt av andras åsikter, vad andra gör och grupptryck. Man kan må dåligt. Om man har sådana här problem så är det lätt att söka sig till "fel" personer, alltså som inte håller på med så bra saker. Jag själv hade en tjej när jag var 14 som skulle börja i min klass. Hon rökte, drack alkohol och umgicks inte med så bra personer. Hon mådde inte bra, var osäker och lättpåverkad, men jättesnäll.

  Jag visade då att jag fanns där för henne och inte dömde henne. Jag var inte så nära vän med henne men ni är ju det. Därför kanske du ska prata med henne. Fråga hur hon mår, varför hon börjat med alkoholen och rökningen. Visa att du finns där för henne så hon har ett val att inte behöva söka sig till fel personer utan till dig.
  /Tjej 17 år

Mer på UMO

Alkohol

Innehåll om alkohol.

Rökning

Innehåll om rökning.

Droger

Innehåll om droger.

Till toppen av sidan