Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag kämpar varje dag med att vara ren från droger

Jag hade under en period ett grovt problem med droger. Jag var aldrig nykter och det enda jag tänkte på då var när jag kunde ta igen.

Jag har varit ren i 7 månader nu men det blir aldrig lättare. Jag är ”sugen” eller var man ska säga på det hela tiden och varje gång nåt dåligt händer så är min första tanke ifall jag inte bara borde köpa lite och bli glad igen.

Ingen vet hur stort problem det här har varit för mig och mina vänner tar mig inte på allvar. Människor i min ålder tar lite droger här och där för skojs skull och antar då att jag gjorde det för skojs skull, men när jag försöker förklara att jag var beroende trodde ingen på mig.

Jag vill bara att nån ska se mig. Jag vill att nån ska se hur hårt jag kämpar varje dag för att fortsätta vara ren och faktiskt vara stolt över mig. Vet inte vad jag ska göra länge. Hur ska jag få människor omkring mig att förstå?

// 15 åring

Svar:

 • Jag förstår dig, jag har inte tagit det själv men det e bara att göra allt för att hålla dig borta från det och om dina vänner inte tror på dig så strunt i dem, testa att snacka med en tjej du inte känner det kanske hjälper men gör det på ett bra sätt
  /18 årig kille 3:e året transport
 • Jag ser dig och ser även ett prisvärt beteende hos dig, du som varit ren 7 månader och fortfarande försöker. Tycker du kan vara stolt över dig med den bedriften. Jag hejar på dig, jag vill jättegärna att du förblir fri från drogmissbruk.
  /Oscar
 • Först och främst fantastiskt kämpat. Jag har själv aldrig haft ett beroende så jag kan inte föreställa mig hur otroligt svårt det måste vara. Du förtjänar absolut att få hjälp och stöd för ingen borde behöva ta sig igenom sånt här själv.

  Att få folk att förstå kan nog vara svårt men du kanske kan försöka att prata med din familj. Det är kanske inte dem du vill prata med om ett missbruk men jag tror det är där du kan få mest hjälp och support. Helt oavsett är jag väldigt glad över att du håller på att vinna över din sjukdom. Grattis och lycka till
  /Kille, 22
 • Försök att berätta för någon vuxen om hur du mår och dina problem så kan de kännas lättare att prata om det sen. Vill du så kan du be en vuxen berätta för dina kompisar, de kanske tar dig på allvar när en vuxen berätta. Men vill du berätta själv tror jag du ska fortsätta att försöka förklara, tillslut så tror jag dom inser att du menar allvar och inte säger det för att ha kul. Dom inser nog då att du aldrig gjorde det för skojs skull. Hoppas att det här kan hjälpa dig lite på vägen att bli fri igen.
  /Regnbåge🏳️‍🌈🌈
 • Först och främst all kärlek i världen till dig, du är extremt stark! Jag tycker du ska sitta i lugn och ro vid ett bra tillfälle och bara prata ut om det och tar inte folk det på allvar är inte det människor du ska ha i ditt liv.
  /Granen
 • Det finns olika stöd man kan få inom vården vet jag. Vad som hjälpte mig att hålla mig ren var att tänka på hur dåligt man mådde när man inte längre kunde få tag i droger och behövde gå utan. Det kan ksk hjälpa att du får en ny vana när du får suget. Jag hade tex att varje gång jag kände suget så målade jag mandala eller liknande. Det fick mig att tänka på annat.
  /Tjej
 • Först och främst, vad duktigt av dig och bra kämpat! Du borde prata med någon som du kan lita på och som bryr sig om dig. Vem som helst, en kompis/en förälder/en vuxen. Någon som du kan prata med vid de tillfällen då du blir sugen på att ta något. För oftast så behöver man bara lätta på hjärtat eller lite stöd och omtanke. Du är stark, det har du redan bevisat, men ingen klarar sig helt själv. Våga öppna upp och prata med någon!
  /kämpar med dig
 • Hej. Jag tänker att du kanske kan hitta ett intresse som du kan fokusera på. Där du även träffar nya kompisar som kanske inte tar detta för skoj skull. Det finns mängder med saker att hitta på inom ex musik, instrument, sjunga, olika träningar, orientera, fotboll, cykling, kampsport, simma, samla frimärken Något som du tycker verkar intressant. Sök vad som helst. Tänk på att att det är ingen som vill bli missbrukare och en del har lättare att hamna där än andra. Helt plötsligt är man bara missbrukare utan att fatta hur det blev så. Kan du ta hjälp av dina föräldrar. Kämpa på Ge inte upp.
  /Millan
 • Ta kontakt med BUP eller kurator. Håll koll på dina framsteg. Det är viktigt att du också är stolt över dig själv. Jag vet inte vem du är, du vet inte vem jag är, men jag är stolt över dig.
  /23
 • Jag vet att det är tufft, tycker det också. Kämpar för att få bort det där "suget". Men jag hejar på dig. 7 månader är jättelångt o JAG är verkligen stolt över dig. Försök att klara dig till suget inte längre finns, jag hejar på dig. Önska att jag va lika stark på att stå emot som du.
  /15,tjej
 • Prata med en kurator eller dina föräldrar
  /Wiaho
 • Hej, när jag var i din ålder gick jag på mitt första 12-stegsmöte. Jag kämpade också för att hålla mig, och tro mig när jag säger att nytt, drogfritt folk är det bästa du kan ha i den situationen. De brukar säga "ge det 10 möten". Men testa med ett. Du har inget att förlora. De skriver inte ner namn eller något. Det är HELT anonymt. Jag lyckades hålla mitt missbruk hemligt via dem. Gå ut och äta, bada, kolla filmer, testa på sporter, osv. Ge det ett möte. Det kan inte skada. Nytt folk och nya aktiviteter har räddat mitt liv. Det kanske räddar ditt också.
  /möjligen du 2 år i framtiden
 • Hej! Har du testat att gå på möten där man pratar om sina drogproblem? Testa prata med någon som lyssnar. Ett tips är att så fort drogerna kommer fram på tex festen åk hem, gå där ifrån så du slipper se dem. Så dem inte frestas. Ha tex en nödperson som tex ringer dig så du får en ursäkt att åka där ifrån. Ha ett kodord på sms som du skriver när du måste bort från platsen.

  Du är så otroligt stark som har varit ren i 7 månader och söker hjälp för inte hamna där igen! Ett annat tips är att hitta nya vänner som inte gör det. Om du ska börja på gymnasiet nästa år se till att du inte hamnar i ett umgänge som langar eller tar. Grupptryck bland nya vänner är ett av de jobbigaste som finns! Glöm aldrig bort att du gör det för att rädda dig själv! Spelar ingen roll vad folk säger! Det är vännerna som tar som gör det svårt för dig.
  /Frida 23
 • Först vill jag börja med att säga att jag är sjukt stolt över dig som varit ren i 7 månader, du är så duktig. Från nån som har gått igenom ungefär samma sak så förstår jag dig. Jag började med att testa saker med mina vänner ”för skojs skull” men det ingen visste var att jag gjrode det för att må bättre. Hade oxå en period där jag sällan var nykter o alltid ville ha mer. Sen slutade jag ocg var ren i två månader. Jag började igen men det jag gjorde var att ta nåt mer sällan o ta nåt svagare än det jag brukade ta för att ändå känna nånting men utan att överdriva.
  /18-åring tjej
 • Så bra jag hoppas att du lyckats!
  /alias
 • Det blir lättare. Säg till dina föräldrar att hålla i dina pengar så det inte går till sånt. Det var så jag blev ren.
  /Adamsäpple

Mer på UMO

Artikel

Att bli av med alkohol- eller drogproblem

Dricker du för mycket eller för ofta? Eller använder du droger? Det går att förändra, och det finns bra hjälp att få. Börja med att berätta för någon, även om du inte tror att du har så stora problem.

Artikel

Att använda droger

En drog är något som är skadlig att använda och som du kan bli beroende av. Några exempel är cannabis, kokain, amfetamin och starka smärtstillande läkemedel som tramadol. Det är vanligt att få problem i livet och vardagen om du använder droger.

UMO-podden

Jag vill sluta med cannabis, vad ska jag göra?

69. "Jag ville ha ett bättre liv. Jag var trött på att min liv styrdes av droger".

Artikel

Film: Frågor och svar om cannabis

I den här filmen svarar socionomen Kristoffer på vanliga frågor om cannabis. Du får till exempel veta vad som händer i hjärnan när du röker cannabis, och om du kan bli beroende av cannabis.

Till toppen av sidan