Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag är avundsjuk på de som festar och super

Hej, jag är 14 år och har gått på en liten skola där alla känner varandra och ingen svär eller går på fester på helgerna. Sen när jag började högstadiet som kom jag till en klass där 5 av tjejerna super sig fulla varannan helg och går på fester och sånt. I början tyckte jag bara att dem var töntiga eftersom att dem är för små för sådant.

Nu har jag börjat bli avundsjuk på dem eftersom att de ser ut att ha så kul och jag vill också gå på fest och sånt. Men det tänker jag inte eftersom att jag vet ju att det är jätte dumt och så. Jag undrar om någon annan har varit med om eller känner samma sak. Några tips på vad man kan göra?

/Johanna

Svar:

 • Jag har aldrig tyckt om fester och aldrig fattat poängen med att supa ner sig så man mår dåligt och gör bort sig. Lik förbaskat har även jag varit avundsjuk på de "coola" som gjorde sånt. När du blir äldre kommer fler och fler festa och supa men det betyder inte att du behöver tycka det är kul. Kanske skulle du tycka festerna var kul men inte supandet och då är det okej att gå på fester men inte dricka. Mitt bästa tips är att göra något med dina vänner istället. Ha en filmkväll, spelkväll eller liknande. Jag tycker att jag har haft mycket roligare på sånna kvällar.
  /Kille, 22
 • Det kommer komma, du är endast 14 år fortfarande vilket är väldigt ungt. Sedan måste man inte dricka, väldigt många jag känner dricker inte, till och med jag själv. Man kan ha väldigt kul ändå.
  /Hemligt
 • samma här om allt.
  /din Twin
 • Hej, det är lätt att bli det men du ska veta att det är coolare att inte göra sånt, men om du verkligen vill göra det kan du prata med en kompis så din kompis kan följa dig och du kan ju säga till dina föräldrar att du ska sova hos en kompis. Men var försiktig så inget dåligt händer dig bara.
  /Tjej, 15
 • Kolla om gruppen UNF finns i närheten av där du bor, Ungdomens Nykterhetsförbund är hela namnet. De brukar ha träffar, för mig var det varje fredag, och lite andra aktiviteter. Då kan du få sociala situationer där alkohol inte är involverat men du kan ändå träffa andra
  /23
 • Har också alltid varit avundsjuk på de som går på fest, men inte på själva drickandet. Alkohol är inte coolt och du ska vara stolt över att du inte dricker! Angående festandet, du kan ju alltid fråga om du får hänga med på nån fest som de här tjejerna ska på? Så kanske du får testa på vad du tycker, men du ska inte dricka om du inte har åldern inne. Lycka till! <3
  /Tråkig tjej, 20
 • Ja det är normalt att känna som du gör. Men tänk att det är många som väntar med alkoholen , jag har en kompis på gymnasiet som inte tänker dricka förrän han är 18 och vi kan ha kul ändå. Jag dricker inte heller pga annat skäl men det kan ändå va kul att umgås med andra som är fulla för man blir lite smittad av deras energi när de är onyktra , jag har haft jättekul när jag sett vänner dricka för att de beter sig roligt. Tänk också att alkohol inte är så avgörande för din känsla av lycka och spänning , man har mindre kontroll när man är full och kan råka slå sig med mera , så njut av din kontroll och använd den till sånt du tycker om!
  /Spiskummin
 • Istället för att vara avundsjuk så kan du ju ordna upp en liten fest med dina polare!
  /Kille
 • Många unga kan inte ha roligt utan alkohol och ingen kontroll.
  /K/
 • Jag känner PRECIS som du, men när jag väl lyckats hitta en fest så inser jag hur överskattat det är. Bättre att ha en kompiskväll istället med god mat och massa snacks.
  /Fester suger
 • Kan säga att jag börja vid 16. Men de finns de som börjar vid 18 och haft det mycket roligare än mig. Jag har liksom tröttnat på det när jag kan göra roliga saker som att gå på festivaler och coola clubbar. Jag är 22 nu och dricker så sällan och när jag gör det blir jag bara ångestfylld från allt dumt jag gjort som 16 år. Ångrar inte det jag gjort men hade jag kunna väntat hade jag gjort det. Känn ingen press din tid kommer
  /C22
 • Hade typ detta problemet i somras. Sen dess har jag supit 2 gånger. Visst, det kan vara kul men inte så pass kul som jag trott. It’s not a big deal.
  /anonym
 • Jag har social fobi så sådant som har med sociala sammanhang att göra tänker jag aldrig på.
  //14 årig tjej
 • Jag vet hur det känns, men i slutändan så vinner du själv på det. Du slipper ljuga för föräldrar, du gör din kropp en STOR tjänst. Dessutom tycker jag att alkohol kan vänta till man är 18. Då är det lagligt. Man är inte cool bara för att man dricker, även fast det kan kännas så.
  /Anonym
 • Tänk på hur många hjärnceller dom bränner :)
  /bbc

Mer på UMO

Egna berättelser

Jag drack för mycket, spydde, ramlade och skadade mig

Jag vaknade upp fastklibbad i en pöl med spya på golvet. Det rann blod från min näsa, den var bruten, och mina byxor var spårlöst försvunna.

Egna berättelser

Vi stal öl

Min kompis smög ut två pilsner från hans farsas källare och vi drog till skolan för att dricka dem. Min kompis vågade inte riktigt först men jag drack den på en gång. Först kände jag ingenting men efter en stund så kunde jag knappt stå. Min blick blev alldeles suddig och jag började flumma ut ord. Vi både försökte ta oss till ICA för att köpa chips eller något men det tog en timme ta oss dit för att vi kunde knappt gå. Expediten kollade på oss konstigt och vi försökte springa därifrån för han började ringa någon. Vi trodde han ringde polisen. Vi gick hem till min kompis och frisknade till lite.

Till toppen av sidan