Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Mamma vill att jag sminkar mig, fast jag inte vill

Jag är en tjej på 15 bast som känner mig osäker. Min mamma uppmanar mig till att sminka mig. Ibland även fast jag inte vill. "Det är väl inge farligt" tänker säkert många nu, men det är inte så kul för mig. Hon har aldrig gett mig en komplimang när jag är osminkad, men när jag är sminkad så ser jag att hon blir gladare.

Hon ler på ett speciellt sätt som hon inte gör annars. Hon börjar även säga "ooooh" och "snygg" när jag är sminkad, upprepar 100 ggr att jag är fin, tar bilder osv. Hon säger "nu när du har en massa smink måste du ju använda det". Jag sminkar mig ibland och använder ganska naturliga produkter. Ändå så uppmanar hon mig att sminka mig ännu MER och oftare.

Jag är en sån tjej som är ganska bekväm med att gå helt osminkad i skolan, på stan etc, även fast jag har mycket pormaskar, finnar, plitor osv. Och det är ju det bästa, om man är så pass säker i sig själv. Men med hennes ord så blir jag ju inte så taggad att gå utanför dörren osminkad. Inte så kul när ens mamma hellre vill se än sminkad än utan smink. Vad ska jag göra/säga?

/Ellie

Svar:

 • Säg till henne att du inte vill sminka dig och när hon säger och beter sig sådär så gör det att du mår dåligt. Säg att det är ditt beslut och om hon inte gillar hur du ser ut utan smink så kan hon hålla det för dig själv. Tror det är svårt att säga det, beroende på hur du och din mamma känner kring varandra, men det kan kanske hjälpa
  /M
 • Tips: skriv det du skrivit här i ett mejl till bris, sedan visar du deras svar. Då får din mamma perspektiv från en annan vuxen som dessutom är kurator
  /:)
 • Fy! Jag tycker du borde prata med din mamma, hon har uppenbarligen inga bra värderingar. Om du inte vill sminka dig måste hon acceptera det. Prata med henne om att du märker skillnader i hennes beteende när du är sminkad/osminkad. Det är helt oacceptabelt beteende av henne enligt mig!
  /Lycka till finis!
 • Hej. Jag tycker att hon inte ska tvinga dig att sminka dig om du inte vill. Det är ditt val. Och att hon bara ger dig komplimanger när du är sminkad och aldrig annars är helt fel! Som förälder borde man alltid tycka att ens barn är fantastiskt. (Jag är ickebinär och är rädd att jag skulle uppfattas som tjej ännu mer om jag sminkade mig, då jag inte kommit ut.) Det är jättebra att du känner dig säker i dig själv och inte känner att du behöver smink för att vara fin. Jag tycker att du ska säga till din mamma att du inte gillar vad hon gör. Det kommer nog gå bra!
  /En person
 • Sminka dig bara om du vill! Stå upp för dig själv!
  /🐥
 • Våga säga att du inte vill. Jag har haft samma situation och nu kan jag inte gå ut utan att sminka mig. Jag känner mig aldrig tillräcklig fin. Att du känner dig bekväm osminkad nu kan du göra det hela ditt liv om du vågar säga nej. Förklara att du känner dig bra och fin utan massa kemikalier på ansiktet :) Hoppas hon förstår.
  /Alia
 • Ellie, du ska inte sminka dig pga att din mamma säger till dig att göra det. Tycker att de är så bra gjort av dig att du inte skäms över din naturliga skönhet, utan du visar upp den. Nu känner jag inte din mamma, men de där låter toxic och det som är bra att du känner att det känns fel, stå upp för din åsikt!
  /Alias
 • Stå på dig! Du är vacker som du är! Det är insidan som räknas och jag hoppas att din mamma en dag också kommer förstå det! Lycka till och jag hejar på dig!!
  /Anonym tjej
 • Säg till din mamma att du inte vill sminka dig för hon bestämmer inte över din kropp. Det ända du måste göra är att säga i mot henne.
  /kille 13år
 • Bara vara dig själv och säg ifrån att du inte vill. Go for it girl!
  /Ottilia
 • Kan relatera kring detta! Har varit med om något liknande där min syster kunde vara påtvingad kring att vilja att jag ska sminka mig. Just då, så gjorde jag inget åt saken! Valde till och med att lyssna på henne! Hade dock inte rekommenderat det, särskilt om du mår dåligt av det! Du borde verkligen prata med din mamma om det.
  /Anonym
 • Du är fin som du är Ellie, du förtjänar så mycket bättre!
  /anonym :D
 • Det låter inte kul det du beskriver, och jag fattar hur du känner. Jag tycker att det enklaste vore om du pratade med din mamma, jag tror inte hon menar något elakt mot dig. Dessutom är man ju alltid vacker som man är ! (:
  // ^~^
 • Min mamma va på ett liknande sätt mot mig ett tag. Att jag skulle sminka mig och och så. Men jag ville inte och det vill jag fortfarande inte, det bara kändes fel att sminka mig, som att jag inte va jag längre. Jag menar folk säger att man ska va sig själv och inte dölja det, men ändå är det ju precis det dom ber os att göra, dölja det.

  Jag är inte personen som gillar att prata så mycket och jag gillade verkligen inte att prata om smink, så jag undvek det, jag bara sminkade mig inte. Hon fortsatte att prata om det men hon slutade tillslut.

  Om det verkligen stör dig hur hon beter sig så kanse du borde säga något till henne, jag antar att du säkert redan testat att bara säga att du inte vill andvända smink och om du inte sagt det, säg det nästa gång hon tar upp det och fortsätt säga det och använd det inte om det inte är vad du vill.
  /Cj

Mer på UMO

Svara varandra

Nån som är ihop med en tjej som inte sminkar eller rakar sig?

Här på Svara varandra kan man läsa mycket om att man inte behöver raka sig och man behöver inte ha smink. Tänker mest på tjejer, att vikt och ärr och bröststorlek inte spelar någon roll osv.

UMO-podden

Hur kan jag gilla min kropp?

27. "Jag insåg hur ovanlig bilden jag lagt upp på mig själv var. Det blev liksom en världsnyhet att jag såg ut som jag gjorde och var nöjd med det".

Till toppen av sidan