Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag är först in i puberteten, hjälp!

Hej jag 13 år gammal och mitt problem är att jag är den första in i puberteten i min klass. Det känns jobbigt att duscha efter idrotten och så, snälla hjälp!

/annonym

Svar:

 • Hej! Jag förstår att det känns jobbigt att komma först in i puberteten. Men kom ihåg att alla kommer gå igenom den, för eller senare. Förresten tror jag inte att du är först, det kanske bara inte syns lika mycket på de andra, eller så tror de också att de är först och döljer det. Och om du ändå skulle vara först så är det inget att skämmas över. Någon måste ju vara först. Var istället stolt över att din kropp fungerar som den ska! Lycka till!
  /Tjej som är i också puberteten
 • Prata med en lärare, jag tror i efterhand att en av mina gamla klasskamrater i låg-/mellanstadiet kom i puberteten före alla andra tjejer och hon behövde inte duscha på skolan. Egentligen tycker jag du borde strunta i det och ändå duscha, det är mindre stressigt om/när man slutar bry sig. Jag vet att det är svårt, jag har fortfarande svårt för det när jag har mens, men om du lyckas. Om du inte vill så prata med en lärare.
  /23
 • säg inte hjälp var glad! det är inget att skämmas för och dina kompisar kommer nog oxå in i de, eller så e dom redan de, 13+ en hel klass finns det nästan alltid någon. själv kom jag in i den vid 10 år.
  /ingenalls
 • Försök prata med en lärare eller en vuxen du litar på. fråga om du kan få ett eget omklädningsrum.
  /annonym
 • Du, Var inte rädd var stolt Jag var också rädd men insåg att det är inget man kan bestämma över.
  /Tjej som var tidig i puberteten
 • Tänk vilken tillgång du är för dina vänner, du kommer att kunna lära dem massor!
 • Ha tålamod!
 • Känn dig stolt över din kropp. Utforska vad som passar sig bäst och försök vara nyfiken
 • Var stolt. Visa vägen
 • Det är inget konstigt. Alla kommer komma in i puberteten så det är inget speciellt. Jag tror att du kan duscha i skolan.
  /En tonåring som är glad😁
 • Hej! Jag förstår dig, jag var också förstod klassen. Jag brydde mig inte, även om alla kommentarer eller kommenterade så brydde jag mig inte för då slutar en del med kommentarerna🙂
  /10 årig tjej långt inne i puberteten
 • Det är alltid någon som är först och någon som är sist. Dom andra kommer också komma in i puberteten snart. '
  /en person
 • Hej! Jag är elva år (ska fylla tolv) och fattar hur du känner, jag har några tips på hur du kan göra efter idrotten; 1: Först och främst så ska du ju egentligen inte tycka att det är jobbigt, alla kommer in i puberteten och det är ju inte pinsamt! Men jag förstår ju såklart dig i detta sammanhanget! 2: I min klass så har redan många kommit i puberteten, MEN i början när väldigt få hade fått det så var det många som tittade, försök att undvika dom! Dom har absolut INGET att göra med din kropp och ditt utseende. Men du kan vira en handduk (ganska stor) runt dig själv om det är jobbigt:) 3: Byt om på toan! Vissa i min klass har gjort det länge och gör det fortfarande. Du kan väll ta din tid därinne!:D 4: Prata med dina vänner! Eller en lärare, tränare, familjemedlem, släkting, bara nån du litar på! Det kommer kännas bättre! Hoppas att detta hjälpte! Vänliga hälsningar!
  /Anonym
 • Jag har det exakt likadant! Jag har större bröst än alla andra och jag är 1,61 och går i trean! Men försök att inte tänka på det. Alla kommer in i puberteten någon gång
  /Sanna
 • Hej, jag hade kommit in i puberteten när jag var 9 år gammal så jag vet hur det känns att komma in i puberteten först. De tipset jag har är att prata med föräldrar om det och säg att du tror att du har börjat komma in i puberteten. Hoppas det hjälper! 😌
  /Emi
 • Hur vet du det?
  /Kenneth
 • Du har tur om du är först i puberteten, då kommer du kanske bli längre, och om du är kille få mörkare röst, större kuk och sperma tidigare. Även om du är först så kommer ju samma sak hända resten av dina kompisar så det är inget att skämmas över.
  /Kille 15 år
 • Jag va också först in i puberteten men jag själv tyckte det var lätt, för att alla kommer så småningom att få mens, större bröst, mörk röst osv. Mitt tips till dig är att våga visa dig och våga prata om det med dina vänner. Du är perfekt oavsett hur du ser ut, tro alltid på dig själv och på mig 🙂❤
  /13 årig tjej

Mer på UMO

Artikel

Att komma i puberteten

Puberteten är den period i livet då du utvecklas från barn till vuxen. Kroppen förändras på flera olika sätt. Det är olika från person till person när man kommer i puberteten och i vilken ordning förändringarna sker.

Artikel

Vad händer i puberteten hos killar?

Puberteten brukar börja någon gång mellan 9 och 14 år. Det första som händer är att testiklarna som finns i pungen börjar växa och bilda mer testosteron.

Artikel

Kroppen är fantastisk!

Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Läs vad andra tycker om med sina kroppar. Kanske känner du igen dig i något.

Till toppen av sidan