Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag har beslutsångest för allt

Vet någon hur man får bort beslutsångest? Jag kan knappt bestämma minsta lilla sak. Jag gick hungrig hela dagen bara för att jag inte kunde välja vad jag ville äta. Beslutsångest är skit irriterande och snart så har jag ett viktigt beslut som ska tas. Det kommer att påverka de kommande 3 år av mitt liv. Alltså gymnasievalet, jag vill verkligen välja rätt, men jag kan inte välja vad jag vill satsa på. Vad ska jag göra? Hjälp!

/Tjejen Ville

Svar:

 • Jag hade exakt samma problem som du när det kom till gymnasievalet, och beslutsångest är riktigt jobbigt, något som alla genomgår nån gång. Men din beslutsångest verkar gå lite överstyr. Gör så här, ta fram två okej val, oavsett om det kommer till mat, program eller skola, det gör allt mycket enklare.

  Jag går mitt tredje år just nu, och jag tycker det känns okej, trots att jag valde mellan tre olika skolor och fyra olika program. Sedan tog det sin tid för mig att hitta rätt och känna mig som hemma, men jag trivs bra där jag är nu. Det blev samhällsprogrammet för mig med beteendevetenskap som inriktning. Något intressant men inte för specifikt då jag fortfarande inte vet vad jag vill göra i framtiden. Och det är oxå okej.

  Något jag ångrar är att jag aldrig besökte skolor och gick på öppet hus för att ta reda på mer, det hade gjort saker enklare. Men sätt dig ned och tänk, bestäm dig först för vilken skola som känns rätt, kanske den där fler kompisar kommer att gå, eller den närmsta. Sedan kollar du upp studieplaner samt kursinnehåll, och bestämmer vilka två program som verkar mest intressanta/roliga.

  Smala ner på dina alternativ, finns det för mycket är det alltid svårare! Det kommer bli okej! Och valde du fel går det alltid att byta skola eller program. Jag bytte skola efter 4 månader, min bästa vän bytte program efter ett år och en annan kompis bytte skola efter två år. Allt är möjligt! Boka tid med din SYV för mer hjälp. Lycka till!!
  /flugg
 • Mitt tips för att få känna på stämningen på en skola är att skugga!
  /Hej
 • Gymnasiet är ett så stort steg, men det vet också skolan om. Det är SÅ MÅNGA som byter klass, skola och linje första året. Du behöver inte ha massa "figured out" utan det viktigaste är att du fokuserar på att må bra i dig själv innan starten, för då kommer du kunna tänka mer klart när skolan faktiskt börjat och att du därefter kan ta beslut om du hur du vill göra.

  Gymnasiet är som grundskolan, bara mer mogen atmosfär, jag trivs så mycket mer på gymnasiet. Mitt tips, gör ett val nu, ta ett beslut sen:)
  /emmizzz
 • Jag tror att det kan hjälpa dig att lita på dig själv, och tro på att du gör rätt val. Ofta finns det inte exakt rätt och fel heller, och om du gör "fel" val lär man sig av det. Du måste inte välja perfekt hela tiden, och gymnasievalet kommer säkert gå jättebra. Oroa dig inte för mycket helt enkelt är mitt förslag :) !
  /Ana
 • Hej, låter jättejobbigt. Jag var faktiskt i en situation som var helt tvärtom, jag trodde jag visste precis var jag ville komma in - men det slutade med att jag gick i 3 olika klasser i gymnasiet.

  Egen story: Först sökte jag det jag helst ville, men trodde inte att jag skulle komma in för de hade väldigt höga betygskrav. Men jag kom in ändå! Och insåg att jag verkligen inte passade in/trivdes där. Så efter 1 termin bytte jag till en annan klass, på en annan skola, i ett annat program. Jag trivdes mycket bättre där, men pga. bytet hade jag missat vissa kurser och bestämde mig för att börja om första ring. Så efter det första året började jag om ettan och trivdes jättebra i min klass som jag sen tog studenten från i år.

  Tips: 1. Gå på skolorna när de har öppet hus. Prata med eleverna där och fråga om hur kulturen, pluggmängden, lärarna etc är.
  2. Prata med din SYV. Hen kommer hjälpa dig med att prioritera dina val. (Jag prioriterade valen utifrån hur höga poäng de hade. Högst poäng = högst på listan, men det är upp till en själv att välja.)
  3. Prata med en skolkurator om hur denna beslutsångest påverkar dig.
  4. Var medveten om att oavsett vilken skola du väljer så är det viktigaste att du trivs där, och att det är alltid helt ok att ändra sig och byta klass/skola/program. Ingen skam i det, alla vill att du ska göra det som är bäst för dig. Hoppas det går bra för dig:)
  /Tjej 20 år
 • Angående gymnasievalet. Så välj det som är roligt. Strunta i och försök att komma på ett jobb du vill jobba med i framtiden om du inte vet vad. Gymnasiet är till för att ha kul. Se om du kan blanda ihop det med något fritidsintresse.
  /Sven
 • Prova att följa din magkänsla, för den har nästan alltid rätt. Med gymnasieval, gå igenom alla programmen och läs om dom och hitta det som du är intresserad av. Gör upp en lista med allt du vill läsa och är intresserad av. Efter det kan du börja plocka ut de som du känner är mest intressant, och lägg mer tid på att läsa på om dom linjerna.

  Jag hade också beslutångest innan jag skulle börja gymnasiet eftersom det fanns så mycket att välja på och de jag gjorde var att prata med skolorna jag var intresserad av och prata med dom om hur linjera är osv. Sedan så pratade jag mycket med min SYV om valet. Följ din magkänsla och välj inte linje och skola bara efter vad dina vänner väljer. För nu är det DITT val, DIN framtid.

  Sätt upp mål! Jag vill exempelvis jobba som polis i framtiden och jag valde juridikprogrammet. Men ifall du vill jobba med barn, kolla på barn och fritid. Vill du jobba inom vården, kolla på vård och omsorg, osv. Det kommer alltid finnas vägar att gå, ifall den kursen du brinner för inte har de ämnen du vill läsa så kan man alltid lägga till det ELLER gå komvux i framtiden, allt går att lösa.

  Och kom ihåg, ditt gymnasieval är inte dödsviktigt. Man kan byta ifall det inte känns bra, man kommer alltid kunna hitta lösningar för att de ska bli bra.
  /Kram
 • Hej! Förstår att det måste kännas skitjobbigt inför gymnasievalet, eftersom det känns som en så stor del av ens framtid, men om du känner att du har valt fel så kan du alltid byta program ❤️ Hoppas det löser sig!
  /Glader
 • Du behöver kanske hjälp. Men om du vill, fråga andra eller din vän.
  /Olivier
 • Samma här! Jag kan stå i hallen i en timme för att jag inte kan välja skor. Att välja gymnasium kan var jobbigt men tänk på att inte stressa upp dig för mycket. Det viktigaste är att du mår bra. Du kan lyckas jättebra även om du går på ett skitgymnasium.
  /hoppas det löser sig :)
 • Mitt tips är att prata med SYV, föräldrar och kompisar. Med det menar jag inte att du ska välja det de tycker utan att du på så sätt kommer börja se för och nackdelarna med linjen. Du kommer till slut komma fram till något och om du när du gått en vecka inser att det inte känns rätt kan du alltid byta. Dessutom är de flesta linjer rätt lika och de kurser du missar på din linje kan du alltid läsa in på ett basår efter gymnasiet om du vill det! Lycka till!
  /16 åring med tidigare beslutsångest
 • Go’ kväll! Jag har också beslutsångest. Ibland handlar det om vad jag ska äta, var jag ska gå med hunden, vad jag ska göra i ett spel m.m. Otroligt irriterande. Men det är bara när jag är med andra människor. När jag är ensam går allt bra. Ett tips är att du bara ska tänka på dig själv och inte låta dig styras av vad du tror omgivningen vill att du ska välja. Jag i alla fall tycker det är jättesvårt och måste träna på det varje dag. Lycka till!
  /Kille, 15 år
 • Börja me å prata me en syv, sen typ en förälder/vän/lärare som känner dig, sen sätter du ihop en lista där du rangordnar för å nackdelar va medveten om att du KAN byta om du ångrar dig å me annat, ge dig själv några få alternativ. me de alternativen kan du göra som när man va liten, typ ”ole dole doff” eller typ slumpa en siffra på mobilen. blir du besviken över vad de blev kan du ju också utesluta den - men försök att välja (ex) 3 som är lika bra, så går de enkelt. funkar inte de får du be någon annan bestämma.
  /:)

Mer på UMO

Artikel

Vad kan jag göra om jag är stressad?

Här är tips som kan göra dig mer avslappnad och mindre stressad. Några av tipsen har du nog hört förut, medan andra kanske förvånar dig.

Till toppen av sidan