Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag är så nervös för att börja gymnasiet, hjälp!

Jag är så nervös inför att börja gymnasiet. Jag har precis skickat in min ansökan och är rädd att jag inte ska komma in då mina betyg inte är de högsta. Och sen är jag nervös då jag inte känner någon annan som ska gå samma linje som jag själv.

Har problem med att träffa mycket och nytt folk och speciellt ensam! Jag har varit utstött och mobbad sen jag va liten, vilket gör att jag är rädd och att de kommer påverka mig. Nu undrar jag, Hur var eran första gång när ni började gymnasiet och/eller hur tänker ni som ska börja gymnasiet till höst? Vad är det värsta som kan ske? Hjälp mig med min panik!

/Tjej - 15 år

Svar: 

 • Hej! Jag går i ettan på gymnasiet nu så har gått cirka ett halvår. Jag är social och har relativt bra självförtroende men var helt otroligt nervös och började tvivla över min sociala kompetens totalt i somras. Vilket var helt i onödan, vilket jag ändå visste, men det var omöjligt för mig att sluta vara nervös.

  Jag kände inte heller någon där jag skulle börja och hade sån grov stress och ångest på morgonen första dagen. men så fort jag kom till skolan kändes det faktiskt otroligt mycket bättre. Jag var fortfarande pirrig men mycket hade släppt. Jag tror det var väntan och alla förväntningar som gjorde det så jobbigt. När jag väl var där var det lättare att bara acceptera och ta det som det kom. Efter första dagen kände jag mig genast bekväm.

  Nu är jag jättenöjd! jag tror även jag lärde mig mycket och att jag verkligen har vuxit som person, eftersom jag behövde klara mig helt själv och insåg att jag verkligen klarar det. Tar för mig mycket mer nu och har bättre självförtroende! Vilket du säkert också kommer få! Tänk inte att du börjar själv som en nackdel, tänk att det är en möjlighet att hitta dig själv mer och liksom växa som person. Många som börjar med många kompisar kan förbli exakt likadana för de är för bekväma! lycka till det kommer säkert gå jättebra!
  /tjej 16 år!

 • När jag började gymnasiet så kände inte jag heller någon som valde samma linje som mig, jag var till och med den ända ifrån skolan. Första dagen va det bara samling och information. När vi då satte oss i klassrummet så satte jag mig vid en person som såg schyst ut. Vi sa vad vi hette till varandra.

  Men dom första 4 dagarna så var alla tystlåtna i klassen men på fredagen så började vi snacka med varandra vilket lände till att man fick reda på vad folk hade för intressen, vilket lede till att man blev vänner. Så va dig själv och försök att smälta in lite först dagarna, avvakta lite och se vad andra gör. Så fort som klassen börjar prata och öppna upp sig så löser det sig och du kommer att hitta ny vänner.
  /kille 02a Teknik klass

Mer på UMO

Artikel

Film: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

Till toppen av sidan