Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Pluggar hårt men får ändå dåliga betyg

Som tjugofyra årig högskolestudent så har jag en svårighet. Jag får aldrig toppbetyg. Jag har länge känt mig som ett dumhuvud på Högskolan. Jag har under min sex år där aldrig fått ett högre betyg än C och ofta blir det bara D och E, har jag otur F och jag får komplettera. Det spelar ingen som helst roll hur mycket jag pluggar jag får ändå inte topp betyg.

Visserligen har jag dyslexi men det säger ju inte att alla med dyslexi fungerar så. Men så har det alltid varit för mig. Det kanske är omöjligt för många att förstå eller ens föreställa sig hur det kan vara möjligt. Jag kan bara säga att nej det går inte att förstå om man inte själv har samma bekymmer. När jag gick i skolan så blev jag betraktad som dum då jag sällan kunde satsa på mera än G.

Detta plågas jag än idag ständigt av. Jag tycker om att plugga trots att jag inte är och har aldrig varit och kommer aldrig att bli en toppstudent. Men att höra folk gnäller om att de bara fått C och B är extremt smärtsamt och jag mår så illa av det. Att gnälla över sina godkända betyg är som att gnälla över hur mycket pengar man har? Jag skulle i nuläget bli hur glad som helst om jag fick B en enda gång. Jag hoppas att ingen tycker att jag är ett dumhuvud. Men finns det någon som på något sätt kan förstå eller känna igen sig oavsett ålder?

/En anonym högskolestudent

Svar:

  • Jag har nästan samma problem (går i högstadiet). Jag ska prata med mina lärare om hur jag kan höja mig, ett tips är att göra samma sak. Ha det gött!
    /Göteborgskillen
  • Hej! Jag tycker att du ska prata med din lärare och berätta hur du känner, hen kanske kan ge dig lite tips på hur du ska plugga för att lära dig mer. Du kanske också skulle kunna be de andra i din klass att inte säga sina betyg när du hör. Det är också viktigt att komma ihåg att du är en fantastisk person oavsett vad du får för betyg.
    /Anonym tjej
  • Kan verkligen känna igen mig i din situation! Men prata med lärarna, det är mitt bästa tips! Boka ett privat möte med dem om det behövs, och prata tillsammans om exakt vad det är som krävs av dig för att få t.ex. ett C eller ett B. Jag går visserligen på högstadiet men våra betygskriterier kan vara riktigt luddiga ibland. Tycker absolut inte att du verkar som ett dumhuvud, och om du gillar att plugga och fortfarande har intresset att lära dig nya saker tycker jag du ska fortsätta kämpa, det kommer bli bra i slutändan, tro mig <3<3<3 Och lyssna inte på de andra som klagar om sina "dåliga" betyg, som du skrev, det är verkligen som att klaga över hur mycket pengar man har, kunde inte sagt det bättre själv :).
    /J, 15
Till toppen av sidan