Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag skäms att gå till ungdomsmottagningen, hjälp!

Jag är en tjej på 16 år, jag vill börja ta p-piller men jag skäms och gå till någon ungdomsmottagning för att få något recept, hur ska jag göra???

/D 16

Svar:

 • Börja med att ringa till den mottagning du tänker att du ska gå till. Du kan komma i kontakt med en barnmorska eller en sjuksköterska som är vana och utbildade när det gäller sådant. Förklara din situation över ett telefonsamtal eller direkt på mottagningen och det är inget du bör skämas över.
  /K15
 • Hej! Mitt tips är att tänka på att de som arbetar på ungdomsmottagningen är vana vid att svara på frågor om preventivmedel och sådant så ingen där kommer att tycka att det är något konstigt.
  /Anonym tjej
 • Hej! Känner igen mig så mycket, har varit där ca 2 gånger, men efter två sekunder drar jag bara för jag tycker det är jobbigt med andra ungdomar som tittar på en.
  /14år
 • Jag har varit i exakt samma situation som du! Det jag gjorde var att jag följde med en kompis till UMO som skulle skaffa p-piller. Hon som hjälpte henne att skriva ut dom var hur gullig som helst så då bokade jag en tid hos samma barnmorska och tog med mig samma kompis! För mig kändes det jättebra och även om det var lite pirrigt kändes det skönt efteråt. Efter det har jag alltid gått till samma barnmorska och det har aldrig varit några som helst problem
  /Tjej, 17 år
 • Hej! Mitt tips är nog att inte tänka för mycket på det. Om det är något du vill börja använda så tycker jag bara att det är bra att du går dit så du kan få råd och den hjälp du behöver för att välja rätt. Jag tyckte också att det var jobbigt första gången jag skulle till umo men sen i efterhand insåg jag hur många som faktiskt går det.
  De på umo är vana vid att det kommer dit tjejer och killar som behöver hjälp/råd/preventivmedel och för dem är det inget konstigt. Har du någon vän som kanske är i samma situation så kanske ni kan gå dit tillsammans? Eller om du har en sådan relation med en syster eller mamma att du kan fråga dem att följa med som stöd. Annas är det bara att gå dit själv, som jag gjorde. Det kommer gå bra! Och kom ihåg, de är vana vid att det kommer tjejer och vill ha preventivmedel, det är bara bra att du vill skydda dig! Lycka till!
  /tjej 23 år
 • Jag tycker att du ska först och främst våga gå det. De har tystnadsplikt och är super vana med sådana frågor. Om du är rädd prata med en förälder eller någon du litar på så att du känner dig mer trygg! 
  /Tjej 13år
 • Själv känner jag samma sak. Så jag har direkt inget tips till dig. Men du kanske mår bättre om du pratar med någon du litar på. Och ber hon/han ringa dit kanske till och med följa med. Som sagt jag tycker samma sak själv....... Lycka till!!! Ett tips tro på dig själv. ❤
  /En 17 åring som tycker samma sak
 • Heej!! Vad jag skulle göra i din situation är att bara göra det det är ju inget farligt direkt......och tänk på att det är minst en miljon andra som går dit och känner precis samma sak.......dom som jobbar där är vana med såna frågor som du själv tycker är konstiga och anorlunda.......och du är absolut inte den ända som skäms över det.....så sluta oroa dig sammla mod till dig och gå dit......❤❤
  //❤❤

Mer på UMO

Artikel

Om ungdomsmottagningen

På en ungdomsmottagning kan du få hjälp med många olika saker. Du kan få stöd om du mår dåligt eller har varit med om något jobbigt. Du kan få svar på frågor om kroppen och sex och få skydd mot könssjukdomar och graviditet. De som jobbar där har tystnadsplikt.

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Artikel

P-piller

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne.

Till toppen av sidan