Panik - lämna sidan!

Västerås ungdoms­mottagning

Munkgatan 20B, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Ungdomsmottagningen är öppen för dig mellan 13 år och upp till den dag du fyller 23 år. Här är exempel på vad du kan få hjälp med:


- frågor om kroppen

- frågor om sex eller relationer

- funderingar kring sexuell läggning

- graviditetstest eller test för könssjukdomar (ej på onlinemottagning)

- receptförnyelse för preventivmedel

- stöd om du mår dåligt

- tobak, alkohol och droger


Du kan kontakta ungdomsmottagningen på flera sätt. Du kan ringa, chatta eller använda e-tjänsterna på 1177 för att skriva ett meddelande. Du kan boka tid för ett videosamtal eller ett mottagningsbesök. Det finns även drop-in-tider.I Västmanland finns det ungdomsmottagningar i Fagersta, Hallstahammar, Köping, Sala, och Västerås. Du kan även besöka ungdomsmottagningen vissa dagar i Arboga på en skola och i Surahammar på familjecentrum.

Telefonnummer
Sjukresebeställning

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.30lunch 12.00-13.00
Tisdag08.00–16.30lunch 12.00-13.00
Onsdag08.00–16.30lunch 12.00-13.00
Torsdag08.00–16.30lunch 12.00-13.00
Fredag08.00–15.30lunch 12.00-13.00
LördagStängt
SöndagStängt
Drop-in-tider
Måndag
13.00–16.30
Barnmorska
15.00–16.30
Kurator
Tisdag
13.00–16.30
Barnmorska
Onsdag
13.00–16.30
Barnmorska
Torsdag
13.00–16.30
Barnmorska
13.00–14.30
Kurator
Fredag
13.00–15.30
Barnmorska
Lördag
Ingen drop-in
Söndag
Ingen drop-in

Besöksadress:
Munkgatan 20B, Västerås

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Busshållplats centrum Västerås

Gå ner till Munkgatan 20 B

Om du kommer med bil kan du parkera mot avgift utanför på gatan.

Hitta på plats:

Använd porttelefonen utanför för att bli insläppt. Instruktion för porttelefonen finns på sidan av porttelefonen.

UMO.se kan du läsa om kroppen, sex, preventivmedel, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla, och mycket annat. Du kan få svar på dina frågor eller få nya idéer om hur man kan tänka kring sitt liv.

 • Se tider på alla ungdomsmottagningar i Västmanland: Boka tid - 1177

  Du väljer själv vilken ungdomsmottagning du vill besöka. Du behöver inte välja den mottagning som ligger närmast där du bor.

  Onlinemottagning

  Här kan du kontakta oss digitalt. Du kan chatta eller boka ett videosamtal. Du kan boka videosamtal för rådgivning/receptförnyelse för preventivmedel eller kuratorssamtal.


  Mottagningar

  Här kan du boka både videosamtal och besök till barnmorska/sjuksköterska eller kurator. Det finns även drop-in-tider, läs på respektive mottagning när det är drop-in-tider.


  Du kan besöka ungdomsmottagningen vissa dagar i Arboga på en skola och i Surahammar på familjecentrum. Läs på respektive mottagning när det är drop-in-tider och var vi finns.

 • Se tider på alla ungdomsmottagningar i Västmanland: Boka tid - 1177

  Du kan boka både videosamtal och mottagningsbesök. Så fungerar ett videosamtal via appen Min Hälsa

  Boka tid till barnmorska/sjuksköterska för

  • allmän rådgivning om ditt kön
  • förnya recept för preventivmedel
  • graviditetstest – provtagning kan ske tidigast en vecka efter utebliven mens
  • test för könssjukdom – provtagning kan ske tidigast en vecka efter eventuellt smittotillfälle


  Boka tid till kurator för samtal om

  • psykisk ohälsa
  • relations- och familjeproblem
  • tankar kring alkohol, droger och våld
  • tankar kring sexualitet och könsidentitet

   

 • Du kan komma till ungdomsmottagningen för att få hjälp och stöd om du mår dåligt eller bara behöver någon att prata med. Här är exempel på vad du kan få hjälp med:

  • Du är orolig för något.
  • Du känner dig ledsen eller stressad.
  • Du har PMS.
  • Du har funderingar kring sexualitet och könsidentitet.
  • Du har det jobbigt hemma eller i skolan.
  • Du är osams med någon eller utsätts för mobbning.
  • Du har problem med mat och ätande.
  • Du har problem med sömnen och att sova.
  • Du har varit med om våld eller sexuellt övergrepp.
  • Du känner sorg för att någon du bryr dig om har blivit allvarligt sjuk eller dött.
 • Om du har missat att använda skydd eller skyddet inte funkade kan du ta ett akut-p-piller upp till fem dygn efter ett oskyddat samlag. Du kan få ett akut-p-piller gratis av ungdomsmottagningen. Du kan även köpa akut-p-piller receptfritt på apotek.

 • Om du misstänker att du är gravid kan du komma till ungdomsmottagningen för att göra ett graviditetstest. Det kostar inget och du får svar på en gång. Om du har en partner får hen vara med om du vill. Provtagning kan ske tidigast en vecka efter utebliven mens. Du kan också köpa ett graviditetstest receptfritt på apoteket och göra det själv.

  Att göra testet på en mottagning kan vara bra. Då får du samtidigt möjlighet att prata med en barnmorska eller kurator. Om du är gravid och är osäker på hur du vill göra kan du få prata om dina funderingar. Det är alltid du som bestämmer om du vill fullfölja graviditeten eller göra en abort. Vi hjälper dig vidare oavsett vad du beslutar.

 • Könssjukdomar är sjukdomar som överförs vid sexuella aktiviteter till exempel oralsex, penetrerande sex. Om du har haft oskyddat sex är det alltid bra att testa dig oavsett om du har symtom eller inte. Vissa könssjukdomar ger inga symtom alls.

  Du kan vända dig till ungdomsmottagningen om du har frågor, är orolig eller har funderingar kring könssjukdomar eller om du vill testa dig. Provtagning kan ske tidigast en vecka efter eventuellt smittotillfälle. Du som är över 15 år och folkbokförd i Västmanland kan även beställa hem gratis test på 1177.se för klamydia- och gonorrétest.

  Kondom är ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet. Du kan få gratis kondomer av ungdomsmottagningen.

  Smittspårning vid bekräftad klamydia och gonorré

  Om du har en könssjukdom som finns med i smittskyddslagen behöver du berätta för ungdomsmottagningen vilka du har haft sex med. Ungdomsmottagningen kommer sedan att kontakta de personerna och säga att de måste testa sig. Vi berättar inte att det är du som har gett mottagningen deras namn eller när ni hade sex. Genom att smittspåra kan sjukdomar stoppas från att spridas vidare och personer som har fått sjukdomen kan få behandling. 

 • Om du inte vill bli gravid är det viktigt att du skaffar något preventivmedel innan du börjar ha samlag. På ungdomsmottagningen kan du ställa frågor och få råd om vilket skydd du kan använda. Vi hjälper dig att hitta det preventivmedel som passar bäst för dig.

  Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid. Kondom är ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet. Du kan få gratis kondomer av ungdomsmottagningen.

 • Det finns vaccin som skyddar mot HPV, humant papillomvirus. Det är ett virus som i ovanliga fall kan leda till cancer. Att vaccinera sig skyddar mot cancer. Vaccinet ger bäst effekt om du får det innan du har haft sex med någon. Men det är bra om du vaccinerar dig även om du har haft sex. Vaccinet skyddar också mot kondylom. Läs mer om vaccination mot HPV

  När du vaccinerar dig måste du fylla i en hälsodeklaration och om du är under 18 år behöver en samtyckesblankett vara undertecknad av samtliga vårdnadshavare.

  Alla barn i Sverige mellan 10–12 år erbjuds vaccin mot HPV av elevhälsan (vaccination av pojkar startade med pojkar födda 2009 eller senare). Du kan få vaccin av elevhälsan ända fram tills du fyller 18 år.

  Tjejer över 18 år, som inte har vaccinerat sig genom elevhälsan, kan kostnadsfritt få vaccin av ungdomsmottagningen. Killar födda tidigare än 2008 kan vaccinera sig på ungdomsmottagningen men får betala en avgift.

Om ungdomsmottagningar

På en ungdomsmottagning kan du få hjälp med många olika saker. Några exempel:

 • frågor om kroppen
 • frågor om sex och relationer
 • skydd mot graviditet och könssjukdomar
 • graviditetstest eller test för könssjukdomar
 • stöd om du mår dåligt.

Alla som jobbar på mottagningen har tystnadsplikt. 

Läs mer om vad en ungdomsmottagning är

Läs mer om sekretess och tystnadsplikt

Ålder

Vi tar emot patienter som är från 13 - 23 år.

Till toppen av sidan