Panik - lämna sidan!

Ungdoms­mottagningen Lund

Stora Södergatan 47, Lund

Visa på kartaVägbeskrivning

Bild på Ungdomsmottagningen Lund

Till oss kommer du som är mellan 12 och 22 år och har frågor om kroppen, könssjukdomar, sex, relationer eller skydd mot graviditet. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver prata med någon.


Ditt besök hos oss är gratis och vi som arbetar här har tystnadsplikt. Alla våra medarbetare har kunskap om HBTQ+ frågor.

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag06.00–10.00
Tisdag06.00–10.00
Onsdag06.00–10.00
Torsdag06.00–10.00
Fredag06.00–10.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.15–12.00Receptionen 11-12
Måndag13.00–16.30Receptionen 13-1630
Tisdag08.15–12.00Receptionen 11-12
Tisdag13.00–16.30Receptionen 13-1630
Onsdag08.15–12.00Receptionen 11-12
Onsdag13.00–16.30Receptionen 13-1630
Torsdag08.15–12.00Receptionen 11-12
Torsdag13.00–16.30Receptionen 13-1630
Fredag08.15–12.00Receptionen 11-12
Fredag13.00–15.00Receptionen 13-15
LördagStängt
SöndagStängt

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Närmaste busshållplats är Lund Södertull Vårdcentral.

Hitta på plats:

Vi finns på våningsplan 3.

 • Du kan ta akut p-piller upp till fem dagar efter ett oskyddat samlag. För att få ett akut p-piller bokar du tid till en barnmorska hos oss. Du bokar tid via UM Skåne online, genom att ringa eller besöka oss.

 • Du som är över 15 år och folkbokförd i Skåne kan beställa hem ett test för klamydia och gonorré, helt gratis. Beställ test via e-tjänsten. Provsvaret får du också i e-tjänsten.

  Beställ test för klamydia och gonorré

 • I gruppen pratar vi om stress och vad du kan göra för att må bättre. Vi använder metoden ACT, Acceptance and commitment training.

  Du bokar tid via UM Skåne online, genom att ringa eller besöka oss.

 • Om du känner dig stressad och orolig kan du komma till oss för att lära dig mindfulness. Vi träffas i grupp och gör övningar som du sedan kan använda i ditt dagliga liv. Det ger dig möjlighet att känna dig mer närvarande i nuet. Du kan även öka din självkänsla, minska stress och oro samt få möjlighet att acceptera dig som du är. 

  Du bokar tid via UM Skåne online, genom att ringa eller besöka oss.

 • När du behöver någon att prata med kan du komma till oss. Det kan till exempel handla om frågor som du har kring känslor, relationer, kroppen och sex. Behöver du mer stöd och behandling som du inte kan få hos oss, hjälper vi dig vidare. 

 • Det finns olika sätt att skydda sig mot graviditet. För dig som vill börja med preventivmedel har vi information i grupp (PINFO). Du får även träffa en barnmorska själv för att prata om vilket preventivmedel som passar dig bäst.  

  Du bokar tid via UM Skåne online, genom att ringa eller besöka oss. 

 • Om du har varit utsatt för våld i en nära relation kan du komma till oss för att prata med andra som har liknande erfarenheter. Våld i en nära relation kan vara psykiskt, fysiskt eller sexuellt.

  Gruppen är till för dig som är tjej och mellan 16 och 23 år. Du får möjlighet att bearbeta svåra händelser, dela tankar och känslor. Med hjälp av samtalsgruppen kan det bli lättare för dig att gå vidare. 

  Vill du veta mer eller anmäla dig till gruppen kan du kontakta oss via våra e-tjänster, UM Skåne online, genom att ringa eller besöka oss.

  Vi samarbetar med Kriscentrum mellersta Skåne som är en del av Lunds kommun.

  Kriscentrum Mellersta Skåne

 • Är du transperson eller har tankar och frågor kring din könsidentitet? Då kan du som är mellan 13 och 17 år komma till oss och prata i grupp. Vid varje tillfälle så pratar vi om olika teman. Det kan till exempel handla om psykisk hälsa, kropp och könsbekräftande behandling.

  Vill du veta mer eller anmäla dig till gruppen kan du kontakta oss via våra e-tjänster, UM Skåne online, genom att ringa eller besöka oss. 

 • Du som har testat positivt via klamydiatest.nu kan göra smittspårningen via UM Skåne online istället för att besöka mottagningen. Du bokar tid via UM Skåne online.

 • Hos oss kan du få hjälp med att undersöka din penis och pung eller slida. Det kan till exempel vara om du har förändrade flytningar, utslag, sveda, trång förhud eller frågor om sex. Behöver du fler undersökningar och behandling som du inte kan få hos oss, hjälper vi dig vidare. 

 • Är du kille och har sex med killar? Vi erbjuder dig vaccin mot hepatit B.

 • Har du svårt att hantera din ångest? Är du ofta orolig och upplever att oron begränsar dig i ditt liv? Vi erbjuder Ångesthjälpen Ung som är en internetbaserad KBT-behandling (kognitiv beteendeterapi). Du träffar först en kurator och får därefter övningar och uppgifter via nätet. Under hela behandlingen har du regelbunden kontakt med din kurator för uppföljning och stöd.

  Här kan du se en film om Ångesthjälpen Ung.

  För mer information och bedömning kontakta oss via UM Skåne online.

Om ungdomsmottagningar

På en ungdomsmottagning kan du få hjälp med många olika saker. Några exempel:

 • frågor om kroppen
 • frågor om sex och relationer
 • skydd mot graviditet och könssjukdomar
 • graviditetstest eller test för könssjukdomar
 • stöd om du mår dåligt.

Alla som jobbar på mottagningen har tystnadsplikt. 

Läs mer om vad en ungdomsmottagning är

Läs mer om sekretess och tystnadsplikt

Ålder

Vi tar emot patienter som är från 12 - 22 år.

Till toppen av sidan