Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan förhuden krympa och bli trång?

Fråga

Jag undrar om förhuden kan krympa och bli mindre? Jag har inte haft problem tidigare, men nu känns förhuden trång, och det stramar åt hårdare när jag drar tillbaka den. Vad kan det bero på?

Svar

Förhuden kan inte börja krympa av sig själv. Men det finns hudsjukdomar som kan göra att det blir så, även om det inte är så vanligt. Då kan huden också bli stram, skör och lite vitfärgad, det kan också svida och klia. Det behandlas med starka kortisonkrämer och de flesta blir helt bra igen.

Ibland kan en inflammation i eller under förhuden göra att den blir trängre. Men då brukar man få andra besvär också, till exempel sveda, hudrodnader, torr hud, klåda eller att det bildas vätska under förhuden. Du nämner inget i sånt i din fråga.

Ta kontakt med en vårdcentral om du känner igen dig i något jag beskrivit. Då kan de undersöka dig och hjälpa dig med behandling om det behövs. Du ska också ta kontakt med en vårdcentral om förhuden känns så trång att den är svår att dra tillbaka över ollonet.

Ibland kan man ha tyckt att förhuden känts trång vid något tillfälle. Då kanske man blir orolig och oftare börjar känna och tittar efter. Då handlar det mer om oro än att förhuden faktiskt blivit trängre. Är det något som du känner dig i?

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Till toppen av sidan