Panik - lämna sidan!
Fråga

Kan förhuden krympa och bli trång?

Fråga

Jag undrar om förhuden kan krympa och bli mindre? Jag har inte haft problem tidigare, men nu känns förhuden trång, och det stramar åt hårdare när jag drar bak dem. Vad kan det bero på?

Svar

Förhuden kan inte börja krympa av sig själv, men det finns hudsjukdomar som kan göra att det blir så, även om det inte är så vanligt. Då kan huden också bli stram, skör och lite vitfärgad, det kan också svida och klia. Detta behandlas i så fall med starka kortisonkrämer och de flesta blir helt bra igen.

Ibland kan en inflammation i eller under förhuden göra att den blir trängre, men då brukar man få andra besvär också. Det kan vara sveda, hudrodnader, torr hud, klåda eller att det bildas vätska under förhuden. Du nämner inget i sånt i din fråga.

Ta kontakt med en vårdcentral om du känner igen dig i något jag beskrivit. Då kan de undersöka dig och hjälpa dig med behandling om det behövs. Du ska också ta kontakt med en vårdcentral om förhuden känns så trång att den är svår att dra tillbaka över ollonet.

Ibland är det också så att man vid något tillfälle tyckt att förhuden känts trång. Då kanske man blir lite orolig och börjar känna och tittar efter oftare. Då handlar det mer om oro än att förhuden faktiskt blivit trängre. Är det något som du känner dig i?

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan