Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Jag skäms över sexuella lekar jag hade med mina syskon

Fråga

Jag minns sexuella lekar som jag hade med mina syskon när jag var liten. Det kunde till exempel vara att jag och mitt ena syskon kysstes, eller att jag låg naken under dem. Senare började jag skämmas för lekarna och tyckte inte att det kändes okej. Så jag bestämde att vi inte skulle leka så längre. Sen dess har inget sånt hänt igen.

Idag är jag och mina syskon nästan vuxna. Ingen av dem har sagt att de minns något av det här. Men jag är rädd att de ska göra det och känna sig utnyttjade och må dåligt.

Hittills har jag känt att jag kan leva vidare utan att berätta om vad vi gjorde, men nu har jag börjat känna skam över minnena. Hur kan jag få hjälp att gå vidare?

Svar

De flesta barn har en sexualitet. En del märker den tydligt, andra inte. När man är liten och nyfiken på sin sexualitet undersöker man den ofta genom lek.

Lekarna kan vara precis som du beskriver. Det är också vanligt att upptäcka att det är skönt att ta på sin snippa eller sin penis eller på andra sätt göra det skönt för sig själv.

För att du ska slippa skämmas över vad du har gjort är det viktigt att du förstår att det var just en lek. För dig handlade leken om att testa och leka med din sexualitet.

Du skriver att dina syskon inte minns något av leken och jag tänker att det kanske faktiskt är så. För dina syskon kan leken ha handlat om något helt annat.

Det är jobbigt att skämmas över saker man har gjort. Men du kan få hjälp att bearbeta det så att du slutar känna skuld. Du kan till exempel prata med en psykolog eller kurator på en ungdomsmottagning. De är vana att ge stöd och råd när man känner som du gör just nu.

Med vänliga hälsningar
Yvonne Gran Hellsten, barnmorska och samtalsterapeut

Mer på UMO

Att prata med någon

Här hittar du innehåll om att prata med någon.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här hittar du listor med ställen du kan ringa, mejla eller chatta med. Du kan kontakta dem om du har frågor, vill få stöd eller bara behöver få prata med någon.

ArtikelSexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

ArtikelOm du mår dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

Till toppen av sidan