Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag kissar på mig när jag nyser, skrattar eller hoppar

Fråga

Jag är en tjej som har ett jobbigt problem. Jag kissar ofta på mig, men bara lite grann. Det är inte som för små barn som blir helt blöta, men det läcker lite urin då och då. Det händer när som helst men är extra vanligt när jag nyser, skrattar eller hoppar studsmatta.

Jag har hört att sånt här kan hända de som fött barn, men jag har inte gjort det.

Det känns väldigt pinsamt och jobbigt. Vad ska jag göra?

Svar

Jag tycker att du ska boka tid på en vårdcentral. Då kan du få hjälp med att ta reda på varför du kissar på dig lite. Då får du också veta vilken behandling som kan passa dig. Det finns flera olika behandlingar som kan hjälpa. 

Att kissa på sig lite och läcka urin är vanligt och brukar kallas för urininkontinens. Det kan bero på flera olika saker. Vilken behandling som du får beror på vilken typ av urininkontinens som du har.

För en del kan det hjälpa att träna musklerna kring urinröret. Det kallas bäckenbottenträning. I den här länken kan du läsa om hur det funkar. 

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Frågor & svar

Kan man kissa från slidan?

Jag tror att mitt kiss kommer ur hålet där man stoppar upp tamponger. Är det något fel på mig?

Frågor & svar

Hur vet jag att det är en fontänorgasm och inte kiss?

När jag får orgasm tror jag att jag får en fontänorgasm, men vätskan som kommer ser ut och luktar som urin. Jag tycker det är jättejobbigt för jag vill ju inte kissa när någon slickar mig. Kan det vara så att det är urin? Hur vet jag att det är en fontänorgasm och inte kiss?

Artikel

Flytningar från slidan

Flytningar är en slags vätska som finns i slidan. Flytningarna börjar i puberteten, oftast innan den första mensen. Det är bra och naturligt att ha flytningar i slidan, och beror sällan på någon sjukdom.

Till toppen av sidan