Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag är könsstympad, hur kan jag få hjälp?

Fråga

Jag är könsstympad, hur kan jag få hjälp? Jag har hört att man kan operera sig. Måste mina föräldrar få veta om jag opererar mig? Tjej, 17 år.

Svar

Du kan få bra hjälp. Det kan du få på en ungdomsmottagning, gynekologisk mottagning eller vårdcentral. Du kan prata med skolsköterskan om du går i skolan.

På Södersjukhuset i Stockholm finns en specialmottagning för dig som har könsstympats. Den heter AMEL-mottagningen. Du får komma dit även om du inte bor i Stockholm. Du får hjälp med både kroppen och med hur du mår psykiskt.

Du har helt rätt att du kan få en operation, om du vill och om det behövs. En operation kan ta bort ärr som gör ont, eller öppna ditt underliv så det blir lättare att kissa och ha mens. En operation kan också hjälpa dig bra om det är svårt att ha sex eller njuta av sex nu. Du får mer information när du tar hjälp.

Du behöver inte prata med dina föräldrar om du inte vill. Du kan ta hjälp och få en operation utan att de behöver veta.

Du kan alltid få hjälp med tolk om du behöver det.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelSnippans delar

Snippan gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag, bli gravid och föda barn. Storlek, utseende på blygdläpparna, venusberget och klitoris skiljer sig från en person till en annan. Det finns också många varianter på färg, doft och behåring.

ArtikelDet finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Det är bara en myt. Det finns varken någon hinna eller något annat som går sönder första gången du har samlag eller för in något i slidan.

ArtikelStöd om du har frågor om hedersrelaterat våld och förtryck

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Till toppen av sidan