Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska min kompis bli av med sin ätstörning?

Fråga

Min kompis har haft anorexi i några år. Vi slutade umgås för ett tag sedan på grund av hur hon betedde sig mot mig och andra, men jag förstår att det är sjukdomen som förändrat henne.

Nu är jag mycket orolig, för hon har blivit väldigt smal på kort tid. Det finns ingenting mer jag kan säga eller göra för henne, jag har försökt allt. Jag är rädd att det här ska bli hennes död! Finns det någonstans man kan vända sig? Hur illa ska det vara för att hon ska bli tvångsinlagd?

Svar

Det är oerhört jobbigt att se en kompis svälta sig själv. Du skriver att du har försökt allt, men att ingenting har hjälpt. Så är det ofta när det handlar om ätstörningar. Det du kan göra som kompis är att berätta för din vän att du ser att hon är sjuk och på vilka sätt du märker det. Var ärlig och tala om att du tycker hon behöver hjälp.

Du kan också berätta för någon vuxen att hon inte mår bra. Det är inte ditt ansvar att se till att hon får vård, det ska någon vuxen göra.

Det krävs mycket för att en person ska tas in och tvångsvårdas, alltså vårdas mot sin vilja. Oftast brukar personen själv inse att hen behöver hjälp, och gå med på att vårdas.

Med vänliga hälsningar
Ann-Sofie Norling, sjuksköterska

Mer på UMO

Ätstörningar

Innehåll om ätstörningar.

Artikel

Om någon du känner har ätstörningar

Du kan hjälpa någon du bryr dig om som har ätstörningar. Ställ frågor, lyssna och tipsa om bra hjälp för att bli frisk.

Till toppen av sidan