Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur kan jag bli av med min kräkfobi?

Fråga

Jag har alltid hatat magsjukor men nu tror jag att det har det blivit en fobi eftersom det har börjat påverka mitt vardagliga liv. Jag tänker hela tiden på det och känner efter om jag kanske mår lite illa.

Jag skulle så himla gärna vilja vara lugn i alla lägen och inte behöva oroa mig för att någon omkring mig kanske är sjuk när jag är bland folk. Jag orkar inte må så här dåligt längre. Nu vill jag veta vad jag kan göra för att bli av med min fobi?

Svar

Det vanligaste sättet att behandla fobier är att fobiträna. Det betyder att du lär dig att inte vara rädd för det du är rädd för. Det går till så att du stegvis utsätter dig för det du är rädd för, och allt eftersom lär du dig att acceptera att magsjuka kan drabba dig ibland. För andra kan det till exempel vara att träna på att åka hiss, se spindlar, gå i affärer eller åka buss.

Du kan pröva att fobiträna själv eller så kan du söka hjälp hos någon. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmotttagning eller en öppenpsykiatrisk mottagning.

Om du vill pröva själv ska du göra en lista på det du undviker för att du är rädd för magsjuka. Det du undviker ska du sedan stegvis börja göra. Du börjar med det du är minst rädd för, och fortsätter med det som känns svårare.

Idén med träningen är att rädslan ska minska allt eftersom. Till sist ska du kunna träffa en person som kan smitta dig med magsjuka utan att bli jätterädd. Utan bara känna det vanliga obehaget som de flesta känner för magsjuka.

Min erfarenhet av fobiträning är att det går mycket bra att göra något åt sin fobi när man väl börjar utsätta sig för det man är rädd för.

Samtidigt som du utsätter dig för de situationer du undviker kan du också försöka att tänka ungefär så här: "Ibland kommer jag bli illamående, magsjuk eller åksjuk och kräkas, men det kommer gå över ".

Du kan till och med tänka så här: ”Det ska hända ibland. Det är inget konstigt med det, det är helt normalt och det visar att min kropp funkar som den ska."

Försök tänk så här tills du inte längre känner obehag och rädsla inför risken att bli magsjuk eller känna illamående.

Jag känner ingen som tycker att magsjuka är en trevlig sjukdom. Alla tycker det är äckligt, obehagligt och jobbigt. De flesta vill inte gå hem till någon som har magsjuka och vill inte att en magsjuk person ska vara i skolan eller på jobbet. Det är med andra ord vanligt att tycka att magsjuka är en otrevlig sjukdom.

När man känner en sån rädsla som du gör brukar man kalla det för fobi. Det betyder att man blir så rädd för något att man får ångest.

Det sägs att det är ganska vanligt att ha en fobi. Men man skäms ofta över det och berättar inte om det för andra. Där söker många inte heller inte hjälp.

Jag tycker att det är jättebra att du tagit dig själv på allvar och skrivit hit för att få hjälp.

Med vänliga hälsningar
Eva Holmberg, psykolog

Till toppen av sidan