Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur kan jag bli av med min kräkfobi?

Fråga

Jag har alltid hatat magsjukor, men nu har det blivit som en fobi. Det påverkar många saker i mitt liv. Jag tänker hela tiden på det och känner ofta efter om jag kanske mår lite illa.

Jag skulle så himla gärna vilja vara lugn i alla lägen. Jag vill inte behöva oroa mig för att någon jag är i närheten av kanske är sjuk. Jag orkar inte må så här dåligt längre. Nu vill jag veta vad jag kan göra för att bli av med min fobi?

Svar

Jag känner ingen som tycker att magsjuka är en trevlig sjukdom. Alla tycker det är äckligt, obehagligt och jobbigt. De flesta vill inte gå hem till någon som har magsjuka och vill inte att en magsjuk person ska vara i skolan eller på jobbet. Det är alltså vanligt att tycka att magsjuka är en otrevlig sjukdom.

Men när man känner en sån rädsla som du gör brukar man kalla det för fobi. Det betyder att man blir så rädd för något att man får ångest.

Det sägs att det är ganska vanligt att ha en fobi. Men man skäms ofta över det och berättar inte om det för andra. Därför söker många inte heller hjälp.

Jag tycker att det är jättebra att du tagit dig själv på allvar och skrivit hit för att få hjälp.

Det vanligaste sättet att behandla fobier är att fobiträna. Det betyder att du lär dig att inte vara rädd för det du är rädd för. Det går till så att du stegvis utsätter dig för det du är rädd för, och allt eftersom lär du dig att acceptera att magsjuka kan drabba dig ibland. För andra fobier kan det till exempel vara att träna på att åka hiss, se spindlar, gå i affärer eller åka buss.

Du kan pröva att fobiträna själv eller så kan du söka hjälp hos någon. 

Om du vill pröva själv gör du en lista på det du undviker för att du är rädd för magsjuka. Det du undviker ska du sedan stegvis börja göra. Du börjar med det du är minst rädd för, och fortsätter med det som känns svårare.

Idén med träningen är att rädslan ska minska allt eftersom. Till sist ska du kunna träffa en person som kan smitta dig med magsjuka utan att bli jätterädd. Då ska du bara känna det vanliga obehaget som de flesta känner för magsjuka.

Samtidigt som du utsätter dig för de situationer du undviker kan du också försöka att tänka ungefär så här: "Ibland kommer jag bli illamående, magsjuk eller åksjuk och kräkas, men det kommer gå över".

Du kan till och med tänka så här: ”Det ska hända ibland. Det är inget konstigt med det, det är helt normalt och det visar att min kropp funkar som den ska."

Försök tänk så här tills du inte längre känner obehag och rädsla inför risken att bli magsjuk eller känna illamående.

Du kan få hjälp av en kurator, psykolog eller psykoterapeut om du tycker att det är svårt att göra det här själv. Du kan till exempel kontakta skolkuratorn eller skolsköterskan om du går i skolan eller träffa en kurator eller psykolog på en ungdomsmottagning. De kan också hjälpa dig att få kontakt med bup, barn- och ungdomspsykiatrin eller en öppenpsykiatrisk mottagning för dig som är över 18 år, om det behövs.

 

Med vänliga hälsningar
Eva Holmberg, psykolog

Mer på UMO

Frågor & svar

Hur slutar jag vara överdrivet rädd för att bli smittad?

Det kan till exempel vara att det finns en liten fläck någonstans där jag är. Då tänker jag att det kanske är blod, och även om jag inte rör vid fläcken utan direkt går därifrån och tvättar händerna, så tänker jag sen att jag kanske ändå råkade göra det.

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Nedstämdhet och ångest

Innehåll om nedstämdhet och ångest.

Till toppen av sidan