Panik - lämna sidan!
Fråga

Är det dåligt att skicka nudes?

Fråga

Jag vill gärna skicka nudes till en kille jag känner lite, men jag är lite rädd att de kan spridas. Är det dåligt att skicka nudes?

Svar

Nej, det är inte dåligt i sig att skicka nudes. Det kan vara något spännande och lustfyllt, en del av sex, kåthet eller kärlek.

Men det finns några nackdelar, som är bra att känna till. Det finns tyvärr många fall där bilder har spridits på sätt som det inte alls var tänkt. En bild kan läggas ut på nätet eller skickas till andra som du inte vill ska se den. Därför är det bra att tänka på de här sakerna:

  • Hur syns du på bilden? Går det att se eller förstå att det är du? Du kan till exempel undvika att visa ansiktet, och inte ha personliga saker i bakgrunden.
  • Hur naken känner du dig bekväm med att vara på bilden? Det bestämmer du själv. Det går att skicka sexuella bilder utan att vara helt naken.
  • Hur jobbigt skulle det kännas om andra såg bilderna, som hans kompisar eller andra i din skola till exempel?

Det finns appar som tekniskt kan göra det säkrare att skicka bilder, men inte heller det är helt riskfritt. Med Snapchat kan du bestämma att personen bara ska se bilden i några sekunder. Men det går att ta en skärmdump eller fota bilden under den tiden. Det meddelas du i så fall om, men då har det ju redan hänt. Det finns också appar som ska göra att det inte går att ta skärmdumpar, men det är inte heller helt säkert.

Ska ni båda skicka nakenbilder, eller ska bara du göra det? Tjatar han om att göra det? Ingen annan har rätt att hota eller tvinga dig att skicka bilder om du inte vill. Det är brottsligt och bör polisanmälas. Det finns alltid hjälp att få i såna situationer. Du kan börja med att prata med en vuxen som du har förtroende för.

Vänliga hälsningar

Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan