Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag är orolig för att inte kunna få barn i framtiden

Fråga

Jag är en 16-årig tjej. Mitt problem är att jag brukar vara väldigt orolig att jag inte kommer att få barn senare i livet. Jag får en sån jobbig känsla, det känns som att allt är kört. Jag känner att jag har problem med äggstockarna eller livmodern och därför inte kommer att få barn. De här känslorna har jag haft några år.

Jag har oregelbunden mens, kan det göra att jag inte kommer att få barn? Jag är väldigt orolig och det känns som att jag inte kommer att orka tills jag provar att få barn. Kan det vara ångest eller kan det vara sant att jag inte kommer att få barn?

Svar

Oro över att inte kunna få barn senare i livet är vanligt. Vi får en hel del frågor om det. I de flesta fall är det just oro eller ångest, men i enstaka fall kan det vara något i ens kropp som gör att man har lite svårare att bli gravid.

De allra flesta kan bli gravida utan att få hjälp. Det gäller oavsett om man har regelbunden mens eller inte. Det mest troliga är därför att du utan problem kommer att kunna få barn i framtiden.

Jag vet inte vad det är som gör att du känner att du har problem med äggstockarna eller livmodern, men eftersom du är orolig tycker jag att du ska ta kontakt med en ungdomsmottagning för att prata med en barnmorska om det.

Oavsett om det är ångest eller inte tror jag att du skulle må bra av att prata med någon om det här. Det brukar alltid göra att det känns lättare.

Det är först när du försökt bli gravid i minst tolv månader som du kan få hjälp med en så kallad fertilitetsutredning. Då undersöks både du och den person du försöker få barn med för att se om det går att hitta någon anledning till varför en graviditet dröjer.

Tveka inte att boka tid för ett besök på en ungdomsmottagning. Du kommer att få all hjälp du behöver. Jag tror också att du, precis som de allra flesta, kommer tycka att det känns skönt att prata med någon om det som oroar dig.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Aktuella artiklar

Artikel

Ångest

Nästan alla känner ångest ibland. Du kan få hjälp om ångesten gör livet jobbigt för dig.

Artikel

Vad tycker du hjälper mot ångest?

Ge andra tips på hur du hanterar ångest. Eller läs hur andra gör för att själv få stöd.

Till toppen av sidan