Fråga

Jag är orolig för att inte kunna få barn i framtiden

Fråga

Jag är en 16-årig tjej. Mitt problem är att jag brukar vara väldigt orolig att jag inte kommer att få barn senare i livet. Jag får en sån jobbig känsla, det känns som att allt är kört. Jag känner att jag har problem med äggstockarna eller livmodern och därför inte kommer att få barn. De här känslorna har jag fått ett par år tillbaka.

Jag har oregelbunden mens, kan det göra att jag inte kommer att få barn? Jag är väldigt orolig och det känns som att jag inte kommer att orka tills jag provar att få barn. Kan det vara ångest eller kan det vara sant att jag inte kommer att få barn?

Svar

Oro över att inte kunna få barn senare i livet är vanligt. Vi får en hel del frågor om just detta hit till Fråga UMO. I de flesta fall är det bara just oro eller ångest, men i enstaka fall kan det vara något i ens kropp som gör att man har lite svårare att bli gravid.

De allra flesta kan bli gravida utan att få hjälp. Det gäller oavsett om man har regelbunden mens eller inte. Det mest troliga är därför att du utan problem kommer att kunna få barn i framtiden. Har man däremot väldigt oregelbunden mens, eller väldigt lång tid mellan två menstruationer, kan man ibland behöva få hjälp att bli gravid.

Nu vet jag inte vad det är som gör att du känner att du har problem med äggstockar eller livmodern, men eftersom du är orolig över detta tycker jag att du ska ta kontakt med en ungdomsmottagning för att prata med en läkare eller barnmorska om det. Då kan du få mer personlig rådgivning och kanske även få hjälp med din oregelbundna mens om du vill det.

Oavsett om det är ångest eller inte tror jag att du skulle må bra av att prata med någon om det här. Det brukar alltid göra att det känns lättare.

Det är först när du försökt bli gravid i minst tolv månader som du kan få hjälp med en så kallad fertilitetsutredning. Då undersöks både tjejen och killen för att se om det går att hitta någon anledning till varför en graviditet dröjer.

Tveka inte att boka tid för ett besök på en ungdomsmottagning. Du kommer att få all hjälp du behöver. Jag tror också att du precis som de allra flesta kommer tycka att det känns skönt att prata med någon om det som oroar dig.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan