Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Så pratade jag med pappa om första mensen

Hej! Jag är en trettioårig tjej som tänkte berätta historien om min första mens! Detta är bara min historia och din kanske är otroligt annorlunda jämte min.

Min första mens kom när jag var 12, i november. Det var en tisdagsmorgon innan skolan när jag insåg att det var rött i mina underkläder. Genast hämtade jag en binda ut väskan som vi fått tilldelade av skolsköterskan under något tillfälle, och sedan tänkte jag inte mer på mensen.

När jag kom till skolan kom jag på att jag och min bästa vän (även min kusin) lovat varandra att säga till när man fått mens. När jag berättade trodde hon först mig inte. Sedan insåg hon att det faktiskt var så och gjorde ingen stor grej av det.

Så, då hade jag berättat för någon att jag fått mens. Men mina föräldrar då? De borde väl få veta? Jag vill bara göra det tydligt att mina föräldrar separerade när jag var sex år gammal och jag har byggt upp ganska starka band till de båda. Men det var ändå tufft att berätta, särskilt eftersom jag var hos pappa.

Det slutade med att jag drog iväg ett mess till båda och reaktionerna var så söta. Mamma frågade hur jag mådde, om jag hade några bindor eller liknande och pappa tog det otroligt mycket bättre än jag trott. Han frågade om det var okej med mig och sade att vi kunde kolla på mensskydd när jag kom hem, vilket vi gjorde. Många tror ofta att det är mamma man ska gå till, men i mitt fall känner jag mig bekvämare med att prata med min pappa om puberteten och liknande.

Nu är min pappa väldigt avslappnad kring detta ämne och likaså min mamma, jag har haft väldig tur. Tanken med detta var först och främst att jag ville berätta att det inte är hemskt att prata med sin pappa om puberteten och mens, han är ju din förälder, han vill bara ditt bästa.

/Anonym <3

Mer på UMO

Frågor & svar

Hur vet jag om jag snart ska få min första mens?

Hur vet man att man snart ska få mens för första gången?

Artikel

Frågor och svar om mens

Kan jag bada när jag har mens? Kan en tampong försvinna? Kan jag ha mens om jag är gravid och kan jag bli gravid under mensen? Här kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om mens.

Till toppen av sidan