Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Att vara självisk kan få dig att må bättre!

Att vara självisk ibland är ok, det är lika naturligt som viktigt för oss!

Förra året mådde jag dåligt när jag bodde hemma, jag kunde uppleva mycket jobbiga emotioner och upp- och nedgångar, såsom irritation och kände nästan konstant känslan av att inte vara fri. Inte bara för att min far jag bodde hos mår psykiskt dåligt, utan även för att vi med tiden växt ifrån varandra mycket, och har helt olika ideal för miljön runt oss och hur vi ser på världen.

Hans nedstämdhet fyller bokstavligen hela huset, genom att där är mycket saker som aldrig tas itu med, fullt och rätt stökigt. Det blev för mycket att bo hemma och hela tiden anpassa sig till en livsstil och miljö jag inte trivdes i. Jag grät ofta och blev arg för att jag mådde helt enkelt inte bra i den miljön, och i att se pappa må dåligt.

Jag sökte efter lösningar då jag inte har någon stor inkomst och på våren fick jag nu möjlighet att hyra ett rum i tre månader, på mina sparpengar, men det var det värt! Skillnaden var väsentlig, inte bara att jag inte träffade mina föräldrar varje dag, och därmed inte blev lika påverkad (man påverkas ju mycket av sina närmsta relationer och de man möter varje dag), utan även att jag kunde skapa en livsstil och miljö som passade mig, där jag kunde inspirera mig själv och jag var motiverad så gott som varje dag till att socialisera, träna, äta god mat.

Som person är jag lite mer åt det introverta hållet. Jag älskar att socialisera! Men beror mycket på med vem, jag föredrar att umgås med få personer åt gången, jag tycker nämligen det håller högre kvalité. På det här viset så kunde jag styra min ensamtid mycket mer, och därmed få den återhämtning jag behöver, samt begränsa och välja hur mycket kontakt jag kände jag klarade av med mina föräldrar.

Jag fick även mer tid för vänner och jobb som skola. Hade jag bott hemma så är jag rätt säker på att jag inte hade nått så höga betyg och framgång under de här månaderna. Jag mådde så bra helt enkelt! Mitt självförtroende gick också upp, då jag istället för att se mitt irriterade och ledsna jag såg min glada och varma sida än mer.

Mycket dumt och konstigt gör vi just för att vi inte mår bra, vilket påverkar självbilden och blir på det här viset till en ond spiral. Jag kände att jag fick så mycket mer tid och energi, tro mig, starka emotioner slukar både tid och energi! Så känner du att du behöver flyga ur boet, gör det! Det går alltid på olika sätt, mina planer nu inför sommaren är att tälta mycket, så att jag sparar in pengar från hyra och samtidigt får mitt eget space.

Jag uppmuntrar alla till att ifrågasätta om ni lever på ett sätt som bäst främjar er, eller om ni av olika skäl bor hemma för att det är det enda ni ser som möjligt. Det finns alltid mer än en väg att gå, Så känn efter vad som är rätt för dig, och sträva efter att leva i en miljö som passar dig, oavsett om det betyder att du behöver flytta ut. Världen är stor, på ett eller annat sätt går det!

/Just do it! Jag vet att du kan!

Mer på UMO

Artikel

När en förälder mår psykiskt dåligt

Det kan vara jobbigt om din förälder eller vårdnadshavare mår psykiskt dåligt. Det är viktigt att du gör saker som du mår bra av, och får stöd från andra personer.

Artikel

Om du inte kan bo kvar hemma

Kan du inte vara trygg hemma? Då har du rätt att få hjälp av din kommun. De ska hjälpa dig så att du har en säker plats att bo på.

Till toppen av sidan