Panik - lämna sidan!
Att må dåligt

Problem med spel om pengar

En del som spelar om pengar får svårt att sluta. Du kan få skulder och börja må dåligt av spelandet om det är så för dig. Det finns saker du kan göra om du känner att spelandet håller på att bli ett problem. Och det finns hjälp att få om du behöver stöd.

Illustration av en person som sitter med en dator i knät och spelar nätpoker.
Om du känner att du inte har kontroll över ditt spelande kan det hjälpa att prata med någon i din närhet.

Många tycker att nätpoker, tips, kasinospel, spelautomater eller andra spel om pengar är spännande. Det brukar oftast inte vara någon fara att spela någon gång ibland för små summor.

Men för vissa personer kan det vara svårt att spela lagom mycket. Det kan börja med att du förlorar mer pengar än du har råd med. Eller så kan du sitta uppe och spela sent på nätterna, fast du inte hade tänkt att göra det.

Till sist kan för mycket spelande göra att du mår dåligt eller får andra problem.

Hur vet jag om jag spelar för mycket?

Du kan hålla på att tappa kontrollen över spelandet om du känner igen dig i något av det här:

 • Du spelar i flera timmar utan att du märker det.
 • Du tänker på spelandet nästan hela tiden.
 • Du blir rastlös eller irriterad när du inte spelar.
 • Du förlorar mycket pengar, eller struntar i att göra sånt som du annars skulle gjort med pengarna.
 • Du tänker på hur du ska få tag på pengar för att kunna spela mer. Du kanske lånar pengar från andra för att ha råd. Eller så försöker du vinna tillbaka pengar som du har förlorat.
 • Du tappar kontakten med kompisar för att du spelar. Eller så kanske du blir osams med din familj när du försöker hålla det hemligt hur mycket du spelar.
 • Du spelar för större och större summor.
 • Du tänker att du borde spela mindre eller sluta, men klarar inte att låta bli. 

Varför börjar vissa spela för mycket?

För vissa personer är det spänningen med spel som lockar. De får en kick av att spela eller vill bli bra på det. För andra är det drömmen om att tjäna pengar. Eller så vill de bara ha kul och glömma vardagen en stund.

Det finns inga exakta svar på varför vissa som spelar om pengar tappar kontrollen, medan andra inte gör det.

Risken att du ska förlora kontrollen ökar om du spelar för att låta bli att tänka på jobbiga saker. Eller för att slippa känna jobbiga känslor. Det kan funka ett tag, men sen brukar spelandet göra allt ännu värre.

Spel om pengar har en åldersgräns på 18 år i Sverige. Det är för att skydda unga från att få problem.

Tips om du ska spela om pengar

 • Bestäm dig i förväg exakt hur mycket pengar du har råd att förlora. Sluta sen att spela när du har gjort av med den summan.
 • Bestäm dig i förväg hur länge du ska spela. Sluta sen direkt när tiden har gått ut.
 • Låna aldrig pengar för att spela.
 • Spela aldrig om du har druckit eller påverkad av något annat. Ditt omdöme blir sämre när du är påverkad, och risken är större att du spelar bort för mycket pengar.
 • Spela inte för att minska stress, oro eller ångest. Det finns bättre sätt att må bra. Kontakta en ungdomsmottagning eller elevhälsan om du behöver stöd.
 • Tro inte att du kan vinna mycket pengar i längden. Tänk på att det är spelbolagen som tjänar mest på spelen. Det är därför spelbolagen finns. 

Du behöver göra något åt situationen om du märker att du har svårt att göra som du har bestämt.

Vad kan jag göra åt det?

Det finns några saker du kan göra om du känner att du håller på att tappa kontrollen över spelandet:

 • Pröva att ta en paus från alla spel och känn hur det känns.
 • Lägg undan pengarna du skulle ha lagt på spel. Spara dem till något annat som du vill köpa eller göra.
 • Gör andra saker som du tycker är roliga så du får annat att tänka på.
 • Skriv en dagbok över ditt spelande så du kan se hur mycket tid och pengar du lägger på spel. Då kan du också lära dig i vilka situationer du blir sugen på att spela, till exempel när du är stressad eller uttråkad.
 • Undvik ställen och situationer som får dig att tänka på att spela.
 • Prata om ditt spelande med någon du litar på. Till exempel en kompis, någon i familjen eller en lärare.
 • Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral för att få stöd och hjälp.
 • Kontakta Stödlinjen. De hjälper personer som har svårt att låta bli att spela. De kan ge dig stöd och berätta vilken mer hjälp du kan få. Dit kan du också ringa om du är orolig för någon annans spelande. 

På Stödlinjens sajt kan du även göra ett test för att se om spelandet håller på att bli ett problem för dig. De har också självhjälpsprogram om du vill pröva att sluta utan att ha kontakt med någon.

Mer på UMO

Att må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det kan vara för att det har hänt något jobbigt eller för att du undrar hur något ska bli. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

ArtikelSjälvkänsla

Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Stark självkänsla är när du vet att du är värdefull precis som du är. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig mycket vad andra tycker, eller att du ställer för höga krav på dig själv.

Tobak, alkohol & droger

Alkohol, tobak, narkotika och dopning är olika sorter droger. Droger är giftiga och kan göra dig påverkad på olika sätt. Du kan bli beroende om du använder dem. Ofta menas narkotika när ordet droger används.

UMO-poddenMin tjej tycker att jag spelar för mycket!

30. "Mitt ex tyckte det var omoget att jag spelade och ville hellre att jag läste böcker eller kollade på film. Så hennes problem var inte bara att jag umgicks för lite med henne."

Till toppen av sidan