Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Textversion av UMO-podden 57: Tips till dig som har självmordstankar

Den här sidan finns för dig som har nedsatt hörsel eller av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna på UMO-podden. Du kan också läsa samtidigt som du lyssnar.

Signaturmelodi

Tove:

– Han sa att han trodde att alla skulle få det bättre om han bara inte fanns. 

Ronja: 

– En del av att må dåligt är att få såna här tankar. Det är naturligt och normalt, men det beytder inte att tankarna är sanna.

Gunnar:

– Och han betydde så väldigt mycket, för så många människor, som han kanske inte kunde känna då, att han gjorde. 

Musikjingel

Idji:

– Vi ska prata om att själv ha självmordstankar nu. En vanlig tanke hos den som funderar på att ta sitt liv verkar vara att alla skulle få det bättre om man själv inte fanns.

Tove, var det något som din kompis Manfred tänkte och pratade med dig om innan han tog sitt liv?

Tove:

– Han sa att han trodde att alla skulle få det bättre om han bara inte fanns. Och han såg sig liksom som en börda för alla andra. Han bad om ursäkt väldigt mycket för att han inte pratade lika mycket längre och för att han inte var med på saker lika mycket längre, och så där.

Idji:

– Vad tänker du om det nu liksom, tror du att det … Har det blivit någonting som blivit bättre för någon, för att han har tagit sitt liv?

Tove:

– Nej verkligen inte. Allt blir bara mycket mycket värre.

Gunnar:

  • Det enda som … som en person som tar sitt liv lämnar efter sig. Det är bara mörkt och tomt. Saknad och sorg. Bara hemska saker.

Tove:

– Och det skulle ju ha blivit bra igen. Man mår inte dåligt för evigt. Utan det hade ju vänt att det hade blivit bra och han hade fått ett bra liv.

Idji:

– Ronja då, vad säger du som psykolog? Kan det någonsin liksom, det där, den där tanken, kan det nånsin stämma, kan nåt blir bättre förr nån att man tar sitt liv?

Ronja:

– Nej det kan aldrig bli bättre.

Idji:

– Varför kan man få sina tankar då liksom om de inte alls stämmer?

Ronja:

– För att när man har de här tankarna på att man inte vill leva längre eller man vill ta livet av sig, då mår man väldigt väldigt dåligt. Man är ofta inne i en mörk spiral av negativa tankar och framförallt om sig själv. Det är vanligt att man då känner sig värdelös och att man känner sig som en börda för alla andra, trots att det inte stämmer.

Så att man hamnar i massa tankar som inte någon annan skulle hålla med om. Och det är en del av att må så dåligt, att man får de tankarna. Och som ni berättade med Manfred, att han var så himla snäll och omtänksam person, så blev det nog extra starkt för honom att han tyckte att han tog ansvar för andra. För i hans värld så var han en börda, för andra människor. Trots att det är absolut inte stämde.

Idji:

– Om man själv går runt och har de här tankarna så kanske det är svårt att förstå och verkligen tro på det du säger. Att vadå, ska det inte stämma …

Ronja:

– Jag förstår det, mm. Man behöver kanske säga tankarna högt, det man känner, till någon. Och få hjälp, och professionell hjälp, att förstå att en del av att må dåligt är att få sådana här tankar. Det är naturligt och normalt, men det betyder inte att tankarna i sanna. Och att man får hjälp att inte tro på de tankarna.

Men sedan är det, precis som du är Tove sa så himla bra, att man mår inte dåligt för evigt, det går över. Det kan vara svårt också tro på det när man är mitt inne i den känslan. Men många av de som … eller de som har haft tankar om att ta sitt liv, dom mår ju bättre sen och tänker inte så länge.

Så det går över och man kan få hjälp.

Tove:

– Jag kom på nån mer sak som han sa också. Att han sa att han ville prata med någon och han vill få hjälp, han gick till i psykolog också och så där mot slutet. Men han kände sig för dum och värdelös när han inte kunde lösa sina problem själv. Så han ville liksom inte tynga ner någon annan med det.

Ronja:

– Det möter jag ganska ofta, tyvärr. Att man känner att man lägger det på sina egna axlar att må bättre. Att man känner sig dålig för att man inte själv kan lösa sina problem. Och så kanske man tycker att … att ta livet av sig att själv är att lösa problemet, trots att det inte är att lösa problemet. Det är aldrig ett bra sätt.

Jag tänker att det handlar om det här med hur, liksom, tabubelagt det är med psykiskt … psykisk ohälsa. Vi skulle inte tänka som vi sökte för cancer, att vi sa att det här ska jag lösa själv. Nej vi skulle aldrig tänkte så.

Idji:

– Nej, det behövs ju en läkare för det.

Ja det behövs en läkare, det behövs en behandling, det kanske behövs medicin. Samma sak när man är deprimerad eller har annan psykisk ohälsa. Du behöver mycket hjälp, många olika personer man kan behöva hjälp från under en längre tid. Men det finns hjälp, och man behöver hjälpen. Man kan inte bli frisk själv.

Idji:

– Ni, Tove och Gunnar, som haft en vän som tagit sitt liv, vad vill ni säga till den som kanske lyssnar nu och själv har självmordstankar?

Tove:

– Våga gå till någon och verkligen tala om hur …hur dåligt man mår. Och säga ”Jag behöver hjälp, hjälp mig att … hjälp mig att få tid hos någon, att prata med någon. Jag funderar på att ta mitt liv. Jag måste ha hjälp.” Så man är tydlig med hur … hur illa det är. Så att man kan få hjälp att hitta något … någon att prata med.

För det kan vara svårt att själv söka upp och hitta hjälpen när man mår så dåligt.

Gunnar:

– Jag har ju Manfred, som har tagit sitt liv och som hade med tankarna. Och han betydde så väldigt mycket för så många människor, som han kanske inte kunde sända då, att han faktiskt gjorde.

Så det är väl min sak att säga till personen att du har så himla mycket kvar. Och du har personer omkring dig som … som bryr sig om dig väldigt väldigt mycket. Även om du inte känner det just nu.

Idji:

– Jag vill också tipsa dig som har självmordstankar att läsa på UMO. Där finns bland annat en lista på ställen, som man kan chatta med eller ringa till, om man tänker på att ta sitt liv.

Ett sånt ställe är Mind, de har telefonnummer 90, 101.
90, 101 alltså.

På UMO kan du också läsa tips på hur du kan göra om du har en kompis med självmordstankar.

Tack Tove, Gunnar och Ronja för att ni var med i UMO-podden!

Ronja:

– Tack.

Tove:

– Tack.

Gunnar:

– Tack.

Musikjingel

Killröst:

– Du har lyssnat på en podd från UMO. Där kan du som är mellan 13 och 25 år få svar på dina frågor om sex, hälsa och relationer.

 

Mer på UMO

Alla avsnitt

Lyssna på andra unga prata om sex, hälsa och relationer.

Till toppen av sidan