Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag skäms över min musiksmak

Hej alla! Jag har ett problem kan man säga. Jag gillar mestadels musik från 80-talet och jag är 06:a! Jag vet att alla har sin egen musik stil. Men jag vågar lixom inte stå för det. Jag lyssnar mest på typ Rick Astley och lite såna låtar. Också Carola men även annat.

Jag har inte berättat för någon. Jag vågar inte använda vårt spotify ens. För jag vill inte att nån i familjen ska se. När mina vänner lyssnar på nåt och frågar vad jag tycker så är det till 99.9% dåligt enligt mig. Det frågar mig vad jag gillar men jag säger att jag inte lyssnar så mycket på musik.

Min fråga är om det är nån mer som gillar 80-talsmusik och hur ska jag göra för att våga säga? Är jag fjantig för att jag lyssnar på sån musik?

/Kille på 15 som inte vet vad han säga

Svar:

 • Hej, jag känner verkligen igen mig i din text. Nu är det inte så att jag gillar samma typ av musik men jag lyssnar däremot främst på 80-tals musik. För något år sedan talade jag inte om min musiksmak för någon, speciellt inte i skolan eftersom jag trodde att ingen annan lyssnade på min typ av musik. Jag ville inte skämmas. Men Istället fick jag reda på att många gillar 80-tals musik.

  Jag kan lova dig att många känner exakt som du men inte vågar säga utan låstas att de gillar ”populär musik”. Det är inte fjantigt att lyssna på sådan musik. Om någon säger det menar de inte det och vill möjligen framstå som coolare. Jag själv började berätta för mina vänner och det gick suveränt. Jag skulle föreslå att du lägger din favoritmusik i en familje-spellista och sedan förklarar din musiksmak när de blir nyfikna och det kommer på tal.
  /Kille 16
 • Nejjj, jag lyssnar på musik från 60-talet till moden musik, men ligger helt efter när folk pratar om ”modern rapp”, framför allt på svenska. Jag känner mig typ uråldrig bara av att skriva detta, men de flesta vet vilken musik jag gillar och vissa andra gillar också lite äldre musik. Den mesta rappen gör ont i mina öron, men jag respekterar såklart att alla gillar olika. Det är definitivt inte bara du som gillar äldre musik, du kommer nog också hitta någon som gillar samma musik. (:
  /06:a med bred musik smak
 • Inte jag heller!
  /Den svarta katten
 • Jag tycker att du inte behöver berätta, om någon frågar svara inte!!!!!
  /HOmosexuel
 • Sorry man, men det här måste vara det största icke problemet som finns. Jag tycker också om att lyssna på the beatles eller U2 och det kan jag stå för. Om inte dina vänner tycker att det är okej så är dom inte dina vänner.
  /Kille15
 • Jag ÄLSKAR 80-talet. Jag är född 2001 och det är det enda vi lyssnar på i min familj. Våga se charmen i ”gammalt” och lås dig inte vid alla de nyaste trenderna. Det finns inget som säger att nytt är bättre än gammalt. Våga vara du, våga lyssna på precis vad du vill. Strunta i vad dom andra gillar och ogillar för kanske känner dem precis som du. Kanske gillar dem faktiskt lite äldre musik men vågar inte uttrycka det. Visa dem hur bra musik det faktiskt finns! Både nytt och gammalt. Kanske kan du få någon annan att upptäcka 80-talets fantastiska musik. Den är ju faktiskt j****gt bra!! Du är bäst, 80-talet är grymt! Ta hand om dig
  /Anonym
 • Hej, jag förstår dig och kan relatera stort trots att jag inte lyssnar på 80-tals musik. Medans andra runt min omgivning lyssnade på svensk rapp eller amerikansk pop satt jag och lyssnade på koreansk pop, med andra ord, kpop. Detta gjorde jag före kpop blev till något stort och populärt, och därför skämdes jag så mycket att jag alltid sa till min bästa vän att jag inte riktigt visste vad det var för musik jag lyssnade på varje gång hon frågade mig det, precis som du. Men senare började jag att tänka att, om alla runt min omgivning fritt kan gå runt och lyssna på vad de än vill utan skam, varför ska jag skämmas då? Det här är vad jag gillar, varför ska jag skämmas för något jag är intresserad i? Det var så jag slutade skämmas för det jag lyssnade på och berättade för min närmsta vän om min så kallade "hemlighet", och hon accepterade det vilket en vän BÖR göra. Så om dina vänner inte gör det, då borde du verkligen inte kalla de för dina vänner. Det är svårt att plötsligt bli öppen med att du gillar 80-tals musik, det kan jag förstå! Men tänk såhär, skit i vad andra tycker! Du får gilla vart du än vill! Livet är så kort för en att tänka på andras åsikter och tankar. För så är inte åsikter ren fakta, så skit i om någon ger dig en negativ kommentar om din musiksmak.
  /07:a
 • Hahaha, asså självklart ska du stå för va du lyssnar på! Folk som bara lyssnar på ny musik är inte utbildade fan va glad att du har bra musiksmak iaf, 80-talsmusik är superior
  /metalhead
 • Jag lyssnar på rapp som folk generellt inte gillar (Drain gang), och jag berättar det ändå till folk som frågar. Om de försöker göra narr av mig säger jag bara att det är en förvärvad smak. Det är bara musik, du behöver inte vara så orolig.
  /Abduchakour..
 • Jag är 13 och har liknande problem. Jag gillar irländsk folkmusik (och om du inte tror att 80-tals musik skulle bli accepterad vete gudarna vad folk tycker om min musik). Jag tycker att du borde våga börja använda ert Spotify och på mer diskreta/passiva sätt försöka få folk att förstå litet vilken musikstil du gillar. Gör det i så hög grad som du är bekväm med.

  Som tur var började jag lyssna mer öppet på min musikstil innan jag började känna pinsamhet i hög grad. Då fick jag relaktioner snabbt och det kändes rätt pissigt. Men nu har folk vant sig, och jag med. Jag lyssnar inte längre på musik bokstavligt talat på skolgården på högsta volym, men jag lyssnar en hel del väl hemma och påväg hem från skolan.

  Om man öppnar upp sig kommer man till slut till ett stabilt läge, och man kommer tacka en själv för att ha gjort det så man inte behöver oroa sig över det hela tiden.
  /Edvin
 • Hej! Jag personligen ÄLSKAR 80-tals musik och jag är stolt över det. Varför ska någon få för sig att reta dig för att du tycker om sådan musik? Stå för det du tycker om och om någon frågar säg bara som det är! Om du känner dig obekväm med detta, ta små steg som att kanske spela upp en låt du tycker om för en av dina vänner eller börja använda familjens Spotify.

  Dina föräldrar kommer knappast håna dig för din musiksmak men om du har syskon kanske de gör det: syskon kan vara riktigt dryga ibland. Du är stark! Ta små steg så kommer du närmare målet! <3
  /Tjej 17 år
 • Jag tycker också om äldre musik, från Simon and Garfunkel och Survivor till Kate Ryan. Älskar 80-tals synthmusik också! I min gamla skola tyckte de allra flesta om äldre musik och det var någonting häftigt. Det var coolt att känna till äldre artister och låtar och så är det även på min nuvarande skola. Men man ska ju lyssna på vad man vill. Jag började lyssna på äldre musik för att jag ville bli mer allmänbildad och då insåg jag att det verkligen är min smak!
  /05a
 • Nej, det är du såklart inte. Man får tycka om vilken musik man vill, asså jag tycker om ABBA, och ingen tycker det är konstigt. Du kan säga typ på musiklektionerna vad du gillar för musik, det är ett perfekt tillfälle att prata om musik. Om nån tycker det e konstigt så strunta i dom, Hoppas det går bra❤️
  /ABBA-fan
 • Vågar du inte så finns alltid "dölj aktivitet" på spotify. Då ser ingen vad du spelar.
  /14
 • Jag känner igen mig i detta problem. Jag har alltid haft en väldigt blandad musiksmak. Kan lyssna från allt till svensk musik, till house, till gamla låtar, till rap osv. Jag har alltid haft en väldigt stor blandning och har många gånger döljt vilken musik jag lyssnar på, för att det finns så mycket normer om att man som ungdom ska gilla det nya senaste hela tiden.

  Men jag tycker absolut inte att du är fjantig för att du gillar den sortens musik. Jag tror att du har hjärnspöken. Och med det menar jag att jag tror att du satt in i ditt huvud att folk ska tycka och tänka kring din musik. Om du står upp för vad du lyssnar på och vad du känner kommer du hitta massvis med folk som gillar den musiken som du gillar.

  Vi säger att du köper en röd bil, då kommer du dagen efter se en massvis med röda bilar eftersom du tänker på det. Samma sak kommer det vara med musik, ifall du visar folk vad du lyssnar på den så kommer du märka flera som gör samma sak. Jag tycker du är tvärcool som lyssnar på den musiken, jag gör också det. Du behöver inte säga det till folk, utan bara lyssna på musiken och om någon frågar vad du gillar, säg det. Lycka till och kör loss med din musik.
  /Anonym
 • Det är bara för att du inte har träffat någon annan med liknande musiksmak än. Jag e själv 19 och har träffat massa människor nu som gillar musik ända från 60-talet. Lev lite bara och lär känna folk!
  /19 år
 • men gud det e ju inte något att skämmas för, slaya bara vidare och va stolt, vad folk säger är inte viktigt och du borde inte bry dig om det
  /ett kärlekspar på 15 bast
 • Hej! Jag tycker absolut inte att du är fjantig för att du lyssnar på 80-tals musik! Jag tycker jättemycket om sådan musik också! Till exempel brukar jag ofta lyssna på: När vi två blir en, av Gyllene tider och Fantasi, av Freestyle! Detta är ingenting som jag tycker att man ska skämmas för. Alla gillar olika och så är det bara. Du skulle kunna berätta genom att sätta på en 80-talslåt när de är där och säga att du tycker att den är bra eller så skulle du kunna visa dem en spellista som du gjort med de låtar du tycker om!
  /Hanna 

Mer på UMO

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Till toppen av sidan