Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag är särbegåvad - hur kan skolan bli bättre?

Någon mer som är särbegåvad och tycker att skolan är otroligt dålig när det gäller att anpassa?
Hur har har ni gjort för att det ska funka för er? Tips?

/anonym

 

Svar:

 • Hej! Jag är inte riktigt särbegåvad kan man säga, men jag har otroligt lätt för vissa ämnen, som matematik, franska och sådant. I matten fick jag inte komma uppåt i sjuan, men när jag bytte klass i åttan (vår skolas högstadium flyttades till en ny lokal och blandades med andra skolor) så kände jag mig så fri att jobba i boken. Jag hann med en bok förra terminen (Jag gjorde allt på egen hand typ) och det var ett bra tag sedan jag var klar med nians och nu håller jag på med 1c.

  Jag har inte precis fått så många anpassningar där, men jag får typ prov när det passar mig och så får jag en tid hos matteläraren på fredagar (då och då) vilket har underlättat väldigt mycket.

  Det med franskan ...  jag jobbade upp mig någon årskurs och jag skulle säga att jag inte känt mig så jättenöjd där precis, för ofta ångrar jag att jag bara gjort mitt eget under genomgångarna. (De går igenom det jag redan hade läst förut) så att jag känner att jag inte får lika mycket hjälp. Fast jag har också en tid vissa fredagar där, det har gjort att jag känt mig lugnare hehe : P

  I de andra ämnena tycker jag däremot att de inte är lika bra på att anpassa sig (förutom engelska dock som jag vet några läser på nivå), liksom jag har väldigt svårt för slöjd men vi får alla samma saker och så.

  I SO och NO har jag väldigt enkelt men ibland känns det som lärarna inte vill att man kommer någon vart.  Min klass skjuter upp prov så ofta att jag får ångest. Jag har en klasskompis som har sjukt lätt för slöjd och tycker att allt vi gör på slöjden är sådant som småbarn gör, men hen får typ vänta tills de andra är klara och hjälpa till (syslöjden) och får inte göra sitt eget. Ursäkta att detta blev långt.
  /15 år pojke
 • Jag tycker att du ska prata med lärare så att du kan få uppgifter i din takt och inte känna att du ligger efter eller före. Och att du ska kunna få genomgångar på de du jobbar med. Annars om det inte funkar så finns det skolor där du jobbar mycket enskilt och där du kan få extra hjälp.
  /Anonym
 • Ja, för mig handlar det mer om att jag blir uttråkad än att jag ligger före eller liknande. Är det något som är svårt blir jag glad för jag får lära mig något nytt, men när jag har gjort första genomgången och uppgifterna är på samma nivå bara tröttnar jag och ger upp. Jag har tagit upp det på utvecklingssamtal men min mentor är inte den skarpaste och pratar i cirklar (jag sade att jag ville ha svårare uppgifter när jag blev klar i förtid, men han ville att jag skulle kolla på filmer för mellanstadiet när jag går i 8an).

  Så det har inte blivit någon vidare förändring. I matten får jag däremot jobba före så jag slipper repetera i hundra år. Mitt tips är att göra det svårare själv (vet att det är jävligt svårt, jobbigt och luddigt). Jag brukar inför inlämningar och liknande ta och läsa på extra, är det något ämne som verkar lite intressant så läser jag eget om det så jag får den kunskapen jag vill ha. Själva uppgiften är fortfarande svin lätt men jag blir iaf inte lika uttråkad.
  /Särbegåvad unge som hela sitt liv manipulerat lärare för att kunna dagdröma istället för att jobba
 • Hej! jag har tyvärr inga tips men ville iaf bara säga att du inte är ensam och att jag oxå har särbegåvning, så jag vet hur det är. Obs så vet jag ju inte exakt för att jag är ju inte dig, men aa haha. Hoppas allt löser sig för dig iaf!!! 
  /nattapatta
 • Jag har tyvärr inga tips men ville bara säga att du inte är ensam. Har enkelt för matte, engelska (jag är tvåspråkig) men jag är inte så bra på att jobba snabbt:/
  /Vad ska jag skriva här?
 • Jag håller med, varje gång Jage i skolan o behöver lyssna på deras föreläsningar som är praktiskt taget samma som dagen innan, eller när jag behöver göra en massa tråkiga uppgifter, känner jag typ för att skjuta mig själv i huvudet så att min hjärna sprängs ut över hela jävla klassrummet.
  /Vivere non vident
Till toppen av sidan