Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför dras jag till äldre män?

Fråga

Jag är en 18-årig tjej som alltid har sökt mig till mycket äldre män. Varför?

Svar

Det är svårt att veta vad det är som gör att du blir attraherad av en viss person. Det som du tycker är attraktivt, till exempel en persons utseende eller sätt att vara, kanske inte alls är attraktivt för någon annan. Alla är olika.

Om du mår bra i de relationer du har eller har haft, hoppas jag att du är glad och nöjd med det. Relationer kan se ut på många olika sätt och det är bara du som kan veta vad du mår bra av.

Jag undrar om det är du eller någon annan som tycker att detta är ett problem på något sätt? Jag vet att personer ibland kan ha åsikter kring åldersskillnader i relationer, särskilt om åldersskillnaden är stor. Det kan kännas svårt om andra är negativa till den du har en relation med eller till sättet du har valt att leva på.

Jag vet inte exakt vad du menar när du skriver ”mycket äldre män”. Men en relation med stor åldersskillnad kan bli ojämlik. Genom att den som är äldre har mer livserfarenhet, pengar eller annat som kan göra att den yngre hamnar i en beroendeställning. Jag vet inte om det är något som du känner igen dig i, eller om det är något som någon annan har påpekat.

Du kanske bara är nyfiken och vill förstå mer kring hur du funkar i relationer. Då kanske du kan fråga dig själv vad du ser hos de män du sökt dig till. Vad är det till exempel hos dem som du inte ser eller får hos jämnåriga? Är det något i sättet att vara? Hur de hanterar relationer, bemöter dig, utseende, intressen och så vidare?

Om du vill prata med någon om det här kan du till exempel kontakta en ungdomsmottagning. Där är de vana att prata om relationer på många olika sätt.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan