Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför dras jag till äldre män?

Fråga

Jag är en 18-årig tjej som alltid blir kär och ihop av män som är mycket äldre än jag. Varför?

Svar

Det är svårt att veta vad det är som gör att man blir attraherad av en viss person. Det som du tycker är attraktivt, till exempel en persons utseende eller sätt att vara, kanske inte alls är attraktivt för någon annan. Alla är olika.

Om du mår bra i de relationer du har eller har haft, hoppas jag att du är glad och nöjd med det. Relationer kan se ut på många olika sätt och det är bara du som kan veta vad du mår bra av.

Jag vet inte vad du som 18-åring tycker räknas som ”mycket äldre män”. Men en relation med stor åldersskillnad kan bli ojämlik. Den som är äldre kan ha mer livserfarenhet, pengar eller annat som kan göra att den yngre hamnar i en beroendeställning. Jag vet inte om det är något som du känner igen dig i, eller om det är något som någon annan har påpekat?

Du kanske bara är nyfiken och vill förstå mer kring hur du funkar i relationer? Då kanske du kan fråga dig själv vad du gillar hos de män du blivit intresserad av. Vad är det till exempel hos dem som du inte ser eller får hos jämnåriga? Är det något i sättet att vara? Hur de hanterar relationer, bemöter dig, utseende, intressen och så vidare?

Kontakta en ungdomsmottagning om du vill prata med någon om det här. Där är de vana att prata om relationer på många olika sätt.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Kärlek

Innehåll om kärlek.

Frågor & svar

Jag är kär i min lärare, vad ska jag göra?

Jag är inte helt säker men jag tror att han känner liknande för mig. Däremot är det stor åldersskillnad och det gör mig lite orolig. Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan