Fråga

Vågar jag träffa en som jag bara känner från nätet?

Fråga

Jag är en tjej på 15 år som är jättekär i en som jag träffat på nätet för två månader sen. Vi skajpar flera gånger i veckan. Han säger jämt att han vill ses, men då måste jag åka till hans stad som är 15 mil bort.

Grejen är att ibland får jag en skum känsla, han svarar inte på vissa frågor om sig själv. Ska jag försöka träffa honom eller är det bättre att glömma honom?

Svar

Vad härligt att du känner dig kär! Men det är viktigt att du tar den skumma känslan på allvar. Vad betyder den? Vad är det för frågor han inte besvarar?

Eftersom ni har skajpat har du antagligen hört hur han pratar och sett hur han ser ut. Det är bra, då finns det inte samma problem som det kan göra om ni bara skriver med varandra. För när man skriver med varandra kan det vara lättare att inte vara ärlig med ålder och utseende.

Försök att reda ut för dig själv varför du har en skum känsla. Verkar han vara någon annan än den han utger sig för att vara, eller vad handlar det om? Fråga honom gärna om det som du tycker verkar märkligt.

Om han inte svarar kan du gärna kommentera det. Säg till exempel: "Jag märker att du inte vill svara på den här frågan, varför vill du inte det?". Du kan också säga att det känns skumt.

Om du ska träffa honom eller inte beror på hur han svarar på dina frågor. Om han blir ännu skummare, så tycker jag att du ska avsluta kontakten med honom.

Men om du får bra svar, så att du förstår varför han undvikit vissa frågor, och om det han säger låter rimligt, kan du ju fundera igen på om du vill träffa honom. Men jag tycker inte att du ska träffa honom i hans stad.

Du skriver att du måste åka till hans stad om ni nu ska ses. Varför måste du det? Om du åker dit är du mycket mer utsatt än om ni ses nära dig. För även om du skajpat med honom i ett par månader känner du honom egentligen inte, och vet inte hur han kommer att vara när ni träffas.

Därför tycker jag att ni ska ses i din stad om ni vill träffas. Då ska du se till att ni ses på en offentlig plats där det finns andra människor, som till exempel ett kafé. Då är det lättare att gå därifrån om det inte känns bra.

Berätta för dina föräldrar eller någon annan vuxen var och när ni ska ses, för att känna dig mer säker. Du kan till och med bestämma att någon ska hämta dig på fiket efter ett par timmar eller så.

De allra flesta vill inget illa, men det finns ändå såna personer. Därför är det bra att vara lite på sin vakt och vara försiktig. Det är jättebra att du tar sånt som inte känns bra på allvar. Fortsätt med det!

Med vänliga hälsningar

Jenny Jägerfeld, psykolog

Till toppen av sidan