Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vågar jag träffa en som jag bara känner från nätet?

Fråga

Jag är en tjej på 15 år som är jättekär i en som jag träffat på nätet. Vi hörs flera gånger i veckan på videochatt. Han säger jämt att han vill träffas, men då måste jag åka till hans stad som är 15 mil bort.

Grejen är att ibland får jag en skum känsla, han svarar inte på vissa frågor om sig själv. Ska jag försöka träffa honom eller är det bättre att glömma honom?

Svar

Vad härligt att du känner dig kär! Men det är viktigt att du tar reda på varför du har en skum känsla. Verkar han vara någon annan än den han utger sig för att vara? Säger han något som inte stämmer, eller vad handlar det om? Fråga honom gärna om det som du tycker verkar märkligt.

Om han inte svarar kan du kommentera det. Säg till exempel: "Jag märker att du inte vill svara på den här frågan, varför vill du inte det?".

Jag tycker att du ska avsluta kontakten med honom om du fortsätter att ha en skum känsla. För det brukar finnas skäl till att man känner så. Jag tycker däremot att du kan träffa honom om du får bra svar som förklarar varför han undvikit vissa frågor.

Men jag tycker inte att du ska träffa honom i hans stad. Du skriver att du måste åka till hans stad om ni ska ses. Varför måste du det? Om du åker dit är du mycket mer utsatt än om ni ses nära dig. För även om du videochattat med honom vet du inte hur han kommer att vara när ni träffas.

Därför tycker jag att ni ska ses i din stad om ni vill träffas. Se då till att ni ses på en plats där det finns andra personer, till exempel ett kafé. Då är det lättare att gå därifrån om det inte känns bra.

Berätta för dina föräldrar eller någon annan vuxen var och när ni ska ses. Du kan även bestämma att någon ska hämta dig där efter nån timme eller så.

De allra flesta vill inget illa, men det finns ändå såna personer. Därför är det bra att vara försiktig. Det är jättebra att du tar sånt som känns skumt på allvar. Fortsätt med det!

Jenny Jägerfeld, psykolog

Mer på UMO

UMO-podden

Tips till dejten

42. Fatima och Martin berättar om dejter de varit på. Tillsammans med sjuksköterskan Johan tipsar de om saker du kan göra på dejten och vad du kan prata om.

Egna berättelser

Det började på Ask.fm

Jag sa nej varenda gång men han lyssnade aldrig! Jag kunde inte heller skrika efter hjälp för han hotade mig då fastän mina föräldrar var hemma.

Till toppen av sidan