Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag måste följa med mamma till läkaren men vill inte missa skolan

Fråga

Jag missade ett viktigt prov i skolan för jag skulle följa med mamma till läkaren. Mamma mår dåligt och kan inte prata svenska med läkaren utan mig. Jag vill inte missa skolan mer. Men hur ska jag hjälpa mamma?

Svar

Jag förstår att du vill hjälpa din mamma, och att du inte vill missa mer i skolan.

Din mamma har rätt till tolk, om det behövs för att förstå informationen och för att hon själv ska bli förstådd i hälso- och sjukvården. En tolk kan vara med hos läkaren, i stället för dig.

En tolk är en person som förstår och pratar din mammas modersmål. Tolken kommer att översätta allt som din mamma säger till läkaren, och allt som läkaren säger till din mamma.

Du kan hjälpa din mamma att be om en tolk nästa gång hon ska till läkaren. Kontakta mottagningen som din mamma ska till, gärna direkt när hon får sin bokade tid. Berätta att din mamma behöver en tolk, och vilket språk hon pratar. Då ska vårdpersonalen ordna en tolk.

Prata med din lärare om provet som du missade, om du vill. Berätta varför du missade provet. Ibland kan du få göra ett prov vid ett senare tillfälle, om det finns en särskild anledning till att du missar det.

Du kan gå till kuratorn i din skola, om du vill prata om hur din mamma mår. Du kan berätta hur det blir för dig, när din mamma mår dåligt. Kuratorn är van att ge stöd till unga personer i liknande situation som du.

Här kan du läsa mer om vad en tolk kan hjälpa till med.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Familj

Innehåll om familjen.

Till toppen av sidan